Menu Monaco
Europa reisverslag dag 5 6


Logo Top Pagina NL 880x60

Donderdag 4 mei

Route:  Dormeletto (I) -  Turijn - Cuneo - Col de Tende (1871 m) - Tende - Ventimiglia - Camporosso (330 km)

IMG 0238x2

Vandaag een reisdag maar geen gewone. Vanochtend vertrokken bij het Lago Maggiore richting Turijn. De rondweg om Turijn helemaal genomen en daarna richting Cuneo. Vanuit Cuneo kun je via de Maritieme Alpen ook wel de Ligurische Alpen via Frankrijk weer naar Italië komen. Dus een tocht door de Alpen.

IMG 0147x2 IMG 0182x Compilatie 2

De tocht ging over de Col de Tende op 1871 meter hoogte waarbij 56 haarspeldbochten genomen moeten worden in de klim. Met Karin aan het stuur kwamen we boven met besneeuwde toppen om ons heen. Daar bleek de 3,2 km lange tunnel één richting te zijn. De klok gaf keurig aan dat we over 10 minuten groen zouden krijgen

IMG 0223x2 IMG 0224x2
IMG 0229x2 IMG 0230x2

Aan de andere kant van de tunnel was men met de weg bezig en was de doorgang uitermate smal. De afdaling was uiterst steil en opschieten was er beslist niet bij. We zagen onze ogen uit in deze heerlijke natuur met heel veel steile rotswanden en smalle doorgangen. We reden door hele oude en schitterende dorpjes. Vele tegen de bergen aan. De foto's van Tende, waar we de tijd hebben genomen om wat foto's te maken spreken voor zich.

IMG 0232x2 IMG 0247 Compilatie2
IMG 0287x2 IMG 0290x2

IMG 0307xBij Ventimiglia kwamen we aan de Middellandse Zee en 1 plaats verder in Camporosso staan we nu op de camping op 80 meter van het strand.

Om op de camping te komen moesten we onder een treinviaduct door. Steil omlaag en steil omhoog en ik hoorde de achterkant over de grond gaan. Op de camping even gecheckt en ja ... er ontbrak een stukje glas. Het witte deel voor het achteruit rijlicht. Terug gefietst en in de tunnel vond ik al snel het stukje plastic dat nog helemaal intact was. De seconden lijm bracht de oplossing en vast zat alles weer.

De hele dag hadden we zon en bewolking en op de camping aangekomen brak de zon echt door.  Vanavond, iets te laat voor mooie foto's, nog even naar het strand geweest. Morgen naar Monaco met bus en trein.

IMG 0305x IMG 0323x

Vrijdag 5 mei

Route: Camporosso (Taxi) - Ventimiglia - TREIN - Monaco - TREIN - Ventimiglia (Taxi) - Camporosso (0 km)
IMG 0657x
Vandaag op dag 6 van de Italië reis, maar niet in Italië, want we gaan via Frankrijk naar Monaco!! Vanmorgen op de camping een taxi genomen en ons naar het treinstation van Ventimiglia laten brengen. Daar 2 treinkaartjes gekocht voor Monaco. Het eerst volgende station - over de grens - was Menton Garavan. Daar kwam de Franse Politie met 6 man sterk de trein in en de mannen haalden onder diverse bankjes minimaal 6 illegalen de trein uit.

IMG 0357 Compilatie IMG 0380 Compilatie

Vervolgens in Monaco aangekomen en via een indrukwekkende ondergrondse aankomsthal met alleen marmer, op straat terecht gekomen. Hier bleek alles al in het teken van de Formule 2 race van Monaco te worden gebracht volgende week en 2 weken later zullen de grote jongens, de Formule 1 coureurs, hier hun opwachting maken. Meteen door naar de haven (recht tegenover het station) en onze ogen werkelijk uit gekeken naar de hoeveelheid schitterende en grote jachten. Flink wat foto's genomen en na een stevige wandeling een pleintje opgezocht en even lekker geluncht.

IMG 0416x IMG 0447x

Daarna weer terug gelopen naar het treinstation en daar de Hop-On-Hop-Off bus genomen en ons eerst maar eens omhoog laten rijden naar het Koninklijk Paleis van Prins Albert. Wow, wat een mooi uitzicht daarboven over Monaco zowel naar de oostelijke kant, waar we gelopen hadden als naar de westelijke kant waar ook veel te zien is.

IMG 0465x IMG 0474x
IMG 0479x IMG 0495x

De wacht bekeken en daarna allemaal fluitjes van de gendarmerie ter plaatse en daar kwam, onder begeleiding van motoragenten en politieauto's één van de leden van het Koninklijk huis aan. (Wij dachten de prins zelf). Vervolgens de straatjes boven bij het paleis bekeken. Goh, dat was veel leuker dan we dachten, smalle winkelstraatjes met overal smalle doorgangen en allemaal authentiek oud.

IMG 0502 Compilatie IMG 0522 Compilatie
IMG 0588x IMG 0639x

Toen we uitgekeken waren weer op de bus gestapt en de rest van de route gereden. O.a. langs het voetbalstadion van Monaco gereden, het casino (foto rechtsboven) en nog meer bezienswaardigheden. Om 17:00 uur de trein weer terug genomen en het laatste stuk weer lekker met de taxi. De beentjes zijn moe, maar we hebben weer een vinkje op ons lijstje landen kunnen zetten: ✔ Monaco. Het was wel een bijzondere ervaring.

IMG 0601x

Vandaag voor de haven van Monaco, dus niet er in (havengeld ??) de grootste zeilboot en het grootste jacht ter wereld zien liggen, De futuristisch ogende driemaster A werd door een Duitse werf gebouwd voor de Russische miljardair Andreij Melnichenko. De Rus, 44 jaar oud en goed voor een geschat vermogen van 8,2 miljard dollar is een selfmade industrieel met een voorliefde voor design.

IMG 0449x IMG 0543x

IMG 0603xx2In het verleden liet hij de bekende Franse ontwerper Philippe Starck zijn opvallende, 119 meter lange motorjacht A tekenen. Het jacht van 300 miljoen dollar ging in 2008 te water. Door de omgekeerde vorm van de boeg heeft het schip veel weg van een duikboot. Een witte duikboot weliswaar en eentje met nogal wat luxe. Zo is er natuurlijk een helikopterdek, hebben we een zwembad en zijn er drie bijboten verstopt in de boeg en achtersteven. Twee daarvan kunnen 65 Km per uur maar als je echt een beetje vooruit wilt is er gelukkig nog een die 85 Km per uur kan halen. Dat schiet op tenminste.
IMG 0603xHet jacht zelf heeft een kruissnelheid van 36 Km p/u en een top van 42 Km p/u. Op kruissnelheid kan je zo’n twee weken weg blijven op een tankje. In die twee weken is er dan plaats voor je 12 beste vrienden die je kwijt kunt in 6 hutten. Voor jezelf en de blonde liefde van je leven is er dan nog de eigenaars hut. Verder heb je natuurlijk nog wat stapelbedden ergens in een hoekje voor de circa 40 bemanningsleden. En bemanning heb je nodig want het moet natuurlijk geen werken worden, zo’n bootje.

Een paar jaar later besloot Melnichenko aan Starck de opdracht te geven om het grootste zeiljacht ter wereld vorm te geven. Zeiljacht A is 143 meter lang, 25 meter breed en heeft aan de drie 90 meter hoge carbon masten 3700 m2 zeil, ongeveer de helft van een voetbalveld. Melnichenko heeft een opvallende belangstelling voor de onderwaterwereld, want in de boot heeft hij een panoramalounge onder de waterlijn en een onderzeeër als bijboot op laten nemen. De romp van zeiljacht A is van staal dat in plastic gewrapt is. Voor de aandrijving zijn twee elektromotoren beschikbaar en een 3600 kW dieselaggregaat. De topsnelheid is elektrisch varend ongeveer 21 knopen (ca. 40 km/u). Er wordt volop gespeculeerd over de prijs voor zeiljacht A. Internationale media gaan uit van een prijs van rond de 400 miljoen euro.
Bronnen: forbes.com, manager-magazin.de, superyachtfan.com

 

Logo Jaap

Ga naar boven