RV 05 Rotarua1 300x180
Dag 5
19 november 2003

Van Rotorua via Wai-O-Tapu
naar Taupo voor een
zeiltocht op Lake Taupo

 

Logo Top Pagina NL 880x60


RV 05 Wai O Tapu 640x245
RV 05 LadyKnox 300xWe zijn deze ochtend rustig aan begonnen maar moeten toch op tijd weg want we willen naar Wai-O-Tapu, het Thermal Wonderland dat ten zuiden van Rotorua ligt. In dat Thermal Wonderland wordt dagelijks de Lady Knox Geiser een zetje gegeven zodat hij om een vast tijdstip gaat spuiten. Het is mooi weer en we nemen afscheid van de familie Wagenar, na het uitwisselen van elkaars sites op internet, en rijden meteen in Rotorua al verkeerd. Snel gekeerd en dan hebben we de goede uitvalsweg te pakken. Door een prachtige omgeving rijden we het thermaal gebied binnen. Uitgestrekte bossen aan beide zijden van de weg en al vrij vlot zien we de borden die ons naar het Thermal Wonderland zullen brengen.

RV 05 ArtistPalette 300xBij het bezoekerscentrum moeten we een toegangsbewijs halen, waarna we met vele campers en auto's richting de geiser gaan, die een aantal kilometers verderop is gelegen. Het is echt stralend weer met een strak blauwe hemel als we onze zitplaats bij de geiser innemen. De geiser is in 1896 ontdekt. Op het geplande tijdstip geeft één van de personeelsleden uitleg over de geiser, waarna hij er 300 gram zeeppoeder ingooit. Op deze wijze wordt bewerkstelligd dat de geiser ongeveer 5 minuten later, om precies 10.15 uur, begint te spuiten. Hij spuit ook uit zichzelf wel, maar wie wil daar nu een hele dag zitten om te wachten, je zal maar net naar de wc moeten ….dus lang leve de zeeppoeder.

RV 05 Wai O Tapu 880x495


RV 05 Wai O Tapu 300xNa een kwartier spuiten hebben we genoeg gezien en verlaten wij de plek en gaan terug naar Wai-O-Tapu, zoals het Thermal Wonderland is geheten. We plannen voor ons zelf een tocht van ongeveer ¾ kwartier tot 1 uur. RV 05 Devils Bath 225xDat blijkt ruim voldoende te zijn om het grootste gedeelte van de bezienswaardigheden te bekijken. Terwijl wij er wandelen komen we tot de conclusie dat we blij zijn dat we hier zijn gaan kijken, want op voorhand twijfelden we over deze bezienswaardigheid, maar het is er echt mooi. Vooral het tweede gedeelte van de wandeling langs de borrelde waterpartijen is indrukwekkend. Aan de zwavelstank ben je in principe al na een paar minuten gewend. De Champagne Pool (zie foto in de kop van dit artikel) is door zijn indrukwekkende kleuren en temperatuur van 74 graden Celcius echt prachtig. De poel is
60 meter diep en ruim 60 meter
in omvang en is gevormd door een hydrothermale eruptie ongeveer 900 jaar geleden en bevat onder meer de mineralen goud, zilver, kwikzilver, arsenicum en thallium. Koolstofdioxide zorgt voor de kleine belletjes in het water. Ik heb er prachtige foto's van kunnen nemen. 

 

RV 05 Taupo 880x495

RV 05 Barnaby 300xNa onze wandeling zoeken we de camper weer op en rijden richting Taupo, waar we in de middag een zeiltocht over Lake Taupo gepland hebben. Al ver voor dat we bij Taupo zijn zien we de besneeuwde toppen van Mount Ruapehu, de hoogste berg en vulkaan van het Noordeiland, al boven de horizon uit. RV 05 Sonja Taupo 225xVlakbij Taupo gekomen overzie je, doordat je vanaf een plateau richting Taupo rijdt, het Lake Taupo. Het is een helder blauw meer dat, zelfs op afstand, al indrukwekkend aandoet. We hebben echter haast, want we hebben niet veel tijd meer voordat we onze zeiltocht zullen gaan beleven. Op eerste gezicht zien we allemaal bebouwing en boten linksom het meer en we maken deze keuze. Als we Taupo uit zijn komen we er achter dat de keuze dus fout geweest is en bellen met onze zeilboot kapitein, waarvan het 06-nummer ons bekend is. Hij legt uit hoe we moeten rijden en zal op ons wachten. Achteraf zijn we nog net op tijd, maar als we toen we Taupo binnenreden, rechtdoor naar het meer gereden waren, hadden we in de laatste bocht voor het meer niet de hoofdweg linksaf moeten volgen, maar rechtsaf moeten slaan en dan hadden we binnen 400 meter bij de jachthaven gestaan, die aan de Waikato River is gelegen.

RV 05 Maori 300xWe zetten de camper neer en lopen richting de zeilboot. De boot, een houten zeilboot de Barnaby, is uit 1926 en kapitein Bill Dawson en zijn vrouw verzorgen de cruise. We treffen het met het weer en rustig zeilend steken we een gedeelte van het Lake Taupo, het grootste verswater meer van Nieuw Zeeland over. Na een 40 minuten varen komen we bij de Maori Carvings die door Bill van commentaar worden voorzien. Trouwens Bill heeft zijn mond niet veel dicht, hij is voortdurend bezig anekdotes te vertellen en moppen te tappen. Na 2,5 uur leggen we weer aan in de haven en hebben een ronduit schitterende tocht meegemaakt.

RV 05 Taupo 300xAls we daarna weer terug komen bij de camper zijn, zien we op 300 meter afstand een Holiday Park, het Taupo Motor Camp, dat echt op 4 minuten lopen van het centrum ligt en aan de Waikato River. We vinden een prachtig plaatsje aan de rivier en staan naast een 3-tal jongens uit Schotland, waarvan er 2 hun baan waren kwijt geraakt en de derde toen zelf maar heeft opgezegd. Ze trokken nu al een flink aantal weken door Nieuw Zeeland en waren nog niet van plan terug te gaan. Lekker in het zonnetje drinken we wat bier en babbelen met onze buren. Opeens zie ik een groot beest de boom invliegen. Blijkt mijn eerste Possum te zijn, een soort eekhoorn, maar dan ongeveer zo groot als een forse kat. Ik had in de voorbereiding hierover niets gelezen.

RV 05 Taupo2 640x245

Logo Jaap

Ga naar boven