RV 09 Franz Josef 300x180
Dag 9
23 november 2003

Van Rapahoe, vlakbij
Greymouth naar Franz Josef
(Westkust Zuideiland)

Logo Top Pagina NL 880x60

RV 09 West Coast 640x245


RV 09 Enroute 300xWe rijden al om 08.00 uur weg en moeten al vlot tanken bij Greymouth en ja, het is zondagochtend en het tankstation is dicht. Gelukkig kun je er met je Credit-card tanken, maar dan hebben we problemen om de tankdop los te krijgen. Het is een trucje - achteraf - wat we pas na 10 minuten doorhebben, maar tegen die tijd heeft het hele scenario van onze gletsjertocht missen zich al voor onze ogen afgespeeld. Eindelijk lukt dan alles en kunnen we verder. Greymouth doet aardig aan, maar we hebben geen tijd om te stoppen. Het is een lang uitgestrekte plaats aan de kust die we spoedig achter ons laten. Na Greymouth hebben we nog een
175 km te gaan naar Franz Josef het dorpje onderaan de gletsjer. Onderweg zit nu wel alles mee en dat is ook weer eens prettig. We maken een aantal korte stops bij diverse meren die door het ontbreken van wind prachtig spiegelen. De bovenste foto van Sonja op de steiger heeft lang op de voorpagina van een Duitse travelsite gestaan.

RV 09 FranzJosef1 300x

 

We komen toch nog ruim op tijd aan en rijden eerst langs het Franz Josef Holiday Park dat in de gids van Lonely Planet staat aangegeven als "The Perfect Place to be". We melden ons aan, krijgen ons plekje toegewezen en gaan daarna de 2,5 km richting dorp met onze camper.

We melden ons bij de Guiding Compagnie die onze HeliHike zal verzorgen. Het blijkt dat we alsnog moeten betalen hoewel ik dat via het internet al wel had gedaan. Het was echter nooit afgeschreven, het werd door hun (en meer firma’s in NZ) alleen gebruikt om de boeking te securen.

We worden voorzien van speciale kleding, jack, broek en bergschoenen met klimijzers. Het is echter erg mooi weer en we besluiten zoals de meesten jack en broek niet te nemen en alleen de bergschoenen met klimijzers en een pikhouweel in onze speciale plunjezak te doen.  

RV 09 FranzJosef6 300x

 

We wachten op onze helikopter met 5 mensen, waarbij 2 andere Nederlanders die de dag daarvoor al de Helihike hadden willen doen, maar de dag daarvoor was het zo slecht weer dat de helikopters niet vlogen. Aan boord van de helikopter weet ik het plekje naast de piloot te bemachtigen, waardoor ik de hele vlucht van een kleine 10 minuten geheel op video kan vastleggen.

Het is een prachtige vlucht met bijzondere views. Voor de landing maakt hij nog een lange bocht boven langs de gletsjer. Tegen de tijd dat je door denkt te hebben hoe groot de gletsjer is, gaat de helikopter dalen en blijkt dat de gletsjer een breedte van wel 14-15 voetbalvelden bij elkaar heeft.

 

RV 09 Glacier 225x RV 09 Glacier2 225x RV 09 FranzJosef2 300x

 

RV 09 FranzJosef5 300xWe worden gedropt en de heli vertrekt weer. Stilte om ons heen en wauw wat prachtig. We gaan zitten om de bergschoenen aan te trekken en de eigen gaan tijdelijk in de plunjebaal. Sonja heeft het er eerst even moeilijk mee. Een lichte vorm van hoogtevrees openbaart zich achter haar zonnebril. We zijn blij dat we niet teveel kleren aan hebben, want zolang als de zon schijnt is het warm. We gaan klimmen en trekken over de gletsjer terwijl de gids, hij is gewoon in korte broek, overal uitleg over geeft en de historie van de gletsjer verteld. We drinken water uit helder blauwe poeltjes die we onderweg tegenkomen. Heerlijk schoon en fris water. De gids neemt zelfs nooit water mee omhoog, alleen een lege fles die hij gewoon boven vult.

RV 09 FranzJosef4 300xNa twee en half uur klimmen, klauteren en bijkomen komt de helikopter ons weer halen voor de terugtocht. Een kleine 10 minuten later staan we weer in het dorpje en staan we bij te komen van een wel heel bijzondere belevenis die we iedereen kunnen aanraden. Dus geef maar een paar centen meer uit en ga naar het mooiste gedeelte van de gletsjer i.p.v. 2-maal 1,5 uur lopen naar de voet van de gletsjer en daar in het grijzere en minder mooie deel een uur klimmen. Gewoon de Helihike gaan doen.

We gaan even gezellig winkelen in de 5-8 winkeltjes die er zijn en kopen wat levensmiddelen en kleding. In Nieuw Zeeland staan er eigenlijk altijd twee personen bij de kassa. Eén voor het afrekenen en één voor het inpakken. Het is even wennen, maar ja, nog meer vakantie dus, want dat inpakken hoeven we ook al weer niet zelf te doen.

RV 09 FranzJosef7 300xWe gaan terug naar het Holiday Park en genieten daar inderdaad van het prachtige uitzicht op de bergen en de gletsjer. Hier zie je ook waarom Nieuw Zeeland het land van The Long White Clouds genoemd wordt; Een lange witte wolk golft boven de bomen en onder de besneeuwde top van de Franz Josef Gletsjer (zie beneden). In de avond nog even achter het internet op het Holiday Park, wat foto’s de site opgeblazen en ons maar weer voorbereiden op de volgende dag. We besluiten toch nog even te gaan stappen in het dorpje en lopen daar heen. We kijken wat om ons heen en dan blijkt dat we toch erg moe zijn. Het lukt ons een lift te versieren en dolgelukkig laten we ons terugrijden naar ons Holiday Park. Gauw naar bed want die 2,5 uur klimmen op de gletsjer heeft meer energie gekost dan we hadden gedacht.

RV 09 FranzJosef8 640x245

Logo Jaap

Ga naar boven