Dag 4
 
8 februari 2014

  Van Piha Beach via
 Helensville en Whangarei
naar Russell (Bay Of Islands)

Logo Top Pagina NL 880x60

RV04 Lion Rock 1280x555

RV04 Resque Unit VehicleNadat het in de nachtelijke uren behoorlijk heeft geregend wordt het droog als we uit bed gaan. De eerste volle dag in Nieuw Zeeland op de camping bij het voor ons reeds beroemde strand van Piha Beach. We moeten voor 10 uur in de ochtend (is overal zo) van de camping af zijn, anders moet je voor een extra dag betalen. Maar er blijkt een stroomstoring te zijn, waardoor de hefboom niet omhoog kan. Een ketting verwijderd tussen 2 paaltjes en met aan elke kant 5 cm over de camper er maar - met hulp van Karin - doorheen gewurmd. Het lukt en we parkeren de camper op een openbaar grasveld vlakbij het strand. Eerst een brug over en dan de duinen en daar staan we dan op het zwarte vulkanische strand van Piha Beach en aanschouwen we de indrukwekkende Lion Rock aan onze rechterhand. Niet zo groot lijkt het tot we op het strand staan want hij is echt groot en heeft inderdaad de vorm van een liggende leeuw.

Video Piha Beach met Lion Rock

RV04 Piha HulpMidden op het strand staan de 2 rubberboten om uit te rukken en ook de ons bekende vlaggen waartussen gebaad mag worden zijn geplaatst. Qua weer was de voorspelling niet erg gunstig, dus het wordt geen drukke dag op Piha Beach, het strand van Auckland. We lopen het strand op en lopen richting rubberboten. Toch vreemd, als je ze al in 2 series van 10 delen op de tv gezien hebt en je staat er nu naast. Twee strandwachten rijden in hun strandvoertuig richting een paar mensen die een boot de zee in willen brengen, ze stappen uit en ze gaan gewoon helpen duwen en trekken.    

Het strand van Piha Beach is en blijft een vreemd strand voor Nederlanders. Het strand is namelijk vulkanisch zwart en als je er pardoes in gaat zitten (op het hogere gedeelte) dan krijg je de zwarte aanslag moeilijk uit je kleren. Het gedeelte waar het getij invloed op heeft is veel lichter en daar overheerst het zand  ... (bijna). We wandelen heerlijk in een langzaam helder worden hemel waar de zon opeens lekker doorheen komt over het strand.

RV04 Resque Unit Cabin

Op de terugweg lopen we langs de strandpost van de Piha Beach Resque Unit. Ik zie dat er 2 camera's op de strandpost gericht zijn. Ik stap er op af en maak even een praatje. Er is ook een cameraman bij die verteld dat ze nu bezig zijn met de opnames van seizoen 11 op de Nieuw Zeelandse televisie. Ik hem verteld dat wij nu nog maar 2 seizoenen gezien hebben. Hij verteld ook dat zijn baas de regisseur ook uit Nederland komt. Grappig. Na nog 1 laatste blik verlaten we het "bekende" strand en lopen terug via een duinovergang naar de camper. Ook hier worden we weer spontaan aangesproken door een paar Nieuw Zeelanders die het Kiwishirt en de camera's bespreken met ons. Leuk, gezellig, hier gaat dat zo. Sowieso bijna iedereen die je vriendelijk (en gemeend) groet. Terug bij de camper zien we dat we lekker 1,5 uur in de buitenlucht vertoeft hebben.   

RV04 Kaipara Harbour Het is 12 uur en we gaan rijden voor een lange rit naar Russell in de Bay Of Islands. Eerst weer het hele smalle weggetje bij de berg op ... we zien achter ons Piha Beach nu prachtig liggen maar er zijn zoveel haarspeldbochten en altijd op de verkeerde plek struiken dat het onmogelijk is om er een mooie foto van te nemen. Jammer, maar we gaan geen anderen in gevaar brengen door onverantwoorde handelingen. Terug bij Waiatarua nemen we de Twin Coast Discovery Highway; De naam zegt het al, je kunt soms beide kusten zien. Tussen Taupaki en Kumeu zien we opeens ook Auckland in al haar glorie liggen, kompleet met Harbour Bridge, Sky Tower en Rangitoto Island. Helaas is het niet volledig helder, dus superfoto's heb ik hier niet van kunnen maken.
De weg die we vandaag rijden van Piha Beach via Helensville en Kaipara Harbour tot Wellsford is dus een onderdeel van die Twin Coast Discovery Highway.   

RV04 Auckland   Rangittito Island and Auckland Harbour BridgeOp een uitzichtpunt bij het Kaipara Forest kunnen we uitkijken over Kaipara Harbour. We zetten koffie en genieten even van de pauze. Als we bij Wellsford Highway 1 op rijden komen we weer op bekend terrein. De route tot Wellsford is vele malen mooier en gevarieerder dan wij gedacht hadden. Kortom, je schiet niet echt op, maar het is zeker de moeite waard. In Wellsford maar even een korte stop gemaakt waarin Karin even iets te eten haalde voor de lunch. 

RV04 Urititi Beach

Op Highway 1 rijden we richting Whangarei halverwege maken we nog een stop bij Urititi Beach met een natuurcamping en met mooi uitzicht vanaf een parkeerterrein naast Highway 1. Je kijkt uit over de oceaan. Daarna kom je al vrij vlot in de buurt van Whangarei, waarbij je in de laatste afdaling een prachtig uitzicht hebt over Whangarei Harbour. Whangarei is een vrij uitgestrekte stad. Het mooie van Nieuw Zeeland is dat je altijd door elke stad en dorp gaat i.p.v. - zoals in Nederland - er omheen. Voordeel is een heerlijk relaxte manier van reizen en je ziet bij voortduring dorpen en steden met bijna allemaal vrijstaande huizen en weinig hoogbouw. Je komt dus ook altijd langs alle supermarkten. Als we Whangarei door zijn zien we - een aantal kilometers verder op het laatste moment - een vestiging van Fonterra Nieuw Zeeland. Een zuivelfabriek die door een groot deel van Nieuw Zeeland verspreid is en die met een nieuwe vestiging begonnen is in Heerenveen, langs de A7 richting Drachten. Aldaar wordt een enorm complex neergezet.  

RV04 Bay Of Islands

Een dik uur later, rijden we bij Kawakawa Highway 11 op en  om  17:30 uur nemen we de afslag naar Opua Harbour en rijden we zonder problemen als laatste de ferry die ook meteen vertrekt. Stralend weer, volop zon en een prettige temperatuur. Helaas duurt de overtocht maar een minuut of 7 - 8 en dan kunnen we aan de andere kant het schiereiland op waarop Russel, onze eindbestemming van vandaag ligt.

Na een kwartier rijden we Russell binnen en gaan eerst naar de grootste van de 2 supermarkten in Russell, maar zelfs die is erg klein. Russell was de locatie van de eerste permanente Europese nederzetting in Nieuw-Zeeland. In het begin van de 19e eeuw kwamen handelaren en walvisvaarders hier aan land omdat er een ideale natuurlijke haven aanwezig was en werd hiermee het eerste handelscentrum van Nieuw-Zeeland. Het groeide snel en werd in 1840 voor korte tijd de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. 

Video Ferry Opua - Russel

RV04 View from campervanDaarna rijden we door naar het Russell Top 10 Holiday park waar we in 2011 ook al gestaan hebben en waar ik al enkele weken eerder een plekje met Bay-view heb besproken. Het is duurder maar het is meer dan de moeite waard om vanuit je campervan over de Bay of Islands te kunnen uitzien. Ik stond in het kantoortje om in te checken en Karin werd door de eigenaar uitgenodigd voor een kop koffie in de woning tegen het kantoor aan. Na het inchecken ben ik ook nog even een kopje koffie gaan drinken en na gezellig te hebben gekletst met de eigenaar die nog het e.e.a. over de Maori Paddle heeft uitgelegd, die hij als oudste van zijn familie in zijn bezit had, onze plek opgezocht en gekookt in de altijd gezellige gezamenlijke keuken. Een ontmoetingsplek waar iedereen zijn eigen maaltijd staat te koken.  Nu snel naar bed, morgenochtend gaat om 6 uur het wekkertje, ja ja het is tenslotte vakantie. We gaan met een bus naar het uiterste topje van Nieuw Zeeland; Cape Reinga.    

Video view from Holiday Park at Bay Of Islands


RV04 Russel Bay 1280x555

 

RV04 Russel Sunset 1280x555

Logo Jaap

Ga naar boven