RV07 Jaap zijn eerste Tip Top 300x225
Dag 7
 
11 februari 2014

  Mount Maunganui via Opotiki
,
  en de Waioeka
Gorge
naar
Gisborne (Poverty Bay)

  Logo Top Pagina NL 880x60

RV07 Mount Maunganui 1280x555

Erg vroeg wakker, al om 06.00 uur, omdat Karin een Whatsapp krijgt van dochter Gea dat op de Olympische Spelen onze "jongens" 1, 2 en 3 geworden zijn op de 500 meter schaatsen. Ach, we kleden ons maar aan en gaan naar het strand. RV07 Zonsopgang bij Mount MaunganuiDe zon is bezig op te komen en dat ziet er daar allemaal schitterend uit. Het is ook nog druk op het strand omdat de Resque Unit van de Mount aan het oefenen is. We staan bewonderd te kijken naar een grote groep "redders" die niets anders doen dan de zee in rennen en dan door de branding te zwemmen en daarna weer verzamelen op het strand. Ik denk dat we het minstens 20-30 maal gezien hebben. Over conditie gesproken.  We maken een korte wandeling over het strand en dan retour camper waar we douchen en lekker koffie drinken. Na de koffie, de campervan weer inpakken en de camping verlaten. We parkeren de campervan aan de boulevard, direct tegen het strand aan. We gaan op uitzichtplateau staan waarop een live webcam staat opgesteld. Even contact gezocht met het thuisfront, maar de 1 was niet thuis en bij de ander wilde de webcam niet openen. Helaas ......


Video Mount Maunganui

RV07 Resque Unit

Op het strand voor het plateau is een beachvolleybalveld met tribunes opgesteld. Het veld zelf werd net door een 3-tal jongens opgebouwd en wij, als volleyballers, zijn dan altijd nieuwsgierig. We zagen al snel dat de oefeningen waar ze mee bezig waren van een hoog niveau waren. Even een praatje gemaakt en het bleek het top-duo van Nieuw Zeeland te zijn die onze jongens Richard Schuil en Reinder Nummerdor ook persoonlijk kenden. Ze zouden in augustus op een toernooi in Nederland spelen. We hebben met 1 van hun vele ballen zelf ook nog even een 10 minuten bezig geweest.

Vervolgens zijn we verder langs de Boulevard gelopen en kon ik mijn eerste Tip-Top scoren. Lekkere bollen softijs voor de helft van de prijs bij ons en ook nog eens 2x zo groot. Voordeel loopt dus op naar 4x goedkoper voor de economen onder ons. Daarna via het strand één van de rots schiereilandjes verkend (Moturiki Island) die vanaf het strand de zee ingaan. Weer even lekker klimmen en een goed uitzicht over de Mount met grote stad Tauranga erachter. Terug op het strand nog even bij de Beachvolleyballes gekeken en daarna in de campervan en we laten Mount Mounganui achter ons.

RV07 De Mount  met Tauranga 1280x555

RV07 beach volleybalOp Highway 2 via Te Puke en langs Whakatane (daar namen we in 2011 de boot naar het vulkaan eiland White Island) rijden we richting Opotiki. Bij Owakeri zien we wederom een vestiging van Fonterra. We stoppen even en maken wat foto's; Wat opvalt is dat elke tankwagen die terug komt eerst onder de douche gaat, tenminste zo ziet de wasstraat er ongeveer uit. En daarna gaan ze smetteloos verder de verwerkingsstraat in. Het zijn echt grote vestigingen.

Vlak voor Opotiki zien we aan de horizon White Island met de constante witte rookpluim van actief vulkanisme erboven. Grappig en het haalt mooie herinneringen naar boven. Het laatste stuk rijden we over de kustweg die hier en daar uit de rosten gehouwen is. Prachtige uitzichten over een helder blauwe oceaan met vaak een machtige branding.

RV07 Samen Mount Maunganui

Bij Opotiki kun je kiezen; De kustweg boven langs, Highway 35, maar die heeft een lengte van bijna 330 kilometer en kronkelt zich langs de kust en vele "oude" vissersdorpjes of je neemt Highway 2 dwars de landtong door en op het oog rechtstreeks naar Gisborne. Deze weg naar Gisborne is in totaal 146 kilometer, maar er zit een kloof in, waarvan wij van te voren het bestaan niet wisten. Deze kloof, de Waioeka Gorge heeft een lengte van 60 kilometer. Het is één van de langste en mooiste kloven (Gorges) van het land. Hij kronkelt langs heldere en glinsterende rivieren door inheemse bossen, begroeide heuvels en hoge landbouwgrond. Het is de Waioeka Gorge Scenic Reserve en de smalle weg en de enorme hoogteverschillen maken veel indruk op ons. In één woord schitterend. Aan alles komt een eind dus ook aan deze prachtige kloof en we rijden daarna al vlot Gisborne binnen, een stadje van een kleine 40.000 inwoners .Weer een reisdag van een kleine 300 kilometer achter de rug, maar met onderweg alleen maar mooie uitzichten en een prachtige natuur.


Video Waioeka Gorge

 RV07 Fonterra 1280x555

RV07 Kustweg bij OpotikiHet Top 10 Holiday Park in Gisborne ligt direct aan Poverty Bay. Baai van de armoede en heeft zijn naam te danken aan Captain James Cook die op 7 oktober 1769 in deze baai aankwam en aan wal ging. Deze eerste landing leidde tot de dood van 6 lokale Maori strijders en Captain Cook was slechts in staat om alleen wat kruiden tegen scheurbuik mee te nemen bij zijn vertrek. Daarom noemde hij de baai Poverty Bay.

Inmiddels is de regio rond Poverty Bay één van de meer vruchtbare gebieden van Nieuw-Zeeland en beroemd om zijn Chardonnay, fruit, groenten en avocado's, met overvloedige zonneschijn en een vruchtbare bodem.

Het is ook één van de steden met de meeste zonneuren in Nieuw Zeeland, dus wie wil er niet wonen.

RV07 Gisborne Zonsondergang

Het Holiday Park ligt aan een smal strand en is daarvan gescheiden door een hekwerk wat toch minder prettig overkomt. Via de tennisbaan kun je met de verkregen pas het hek openen en zo binnendoor op het strand komen. We plaatsen de camper op het toegewezen plekje, sluiten de stroom aan en doen eerst even een was in de op de camping aanwezige wasmachines.

In het verlengde van de camping ligt de haven van Gisborne waarin een grote coaster ligt die geladen wordt. We hebben niet veel last van het laden gehad maar het was wel een grote kerstboom, zoveel lichten zijn er om zo'n schip aan. Toen we aan de kust kwamen was het wat aan het miezeren, maar tegen het vallen van de avond wordt het toch weer droog en zien we de zon als een vurige oranje bol ondergaan. We hebben wederom een prachtige dag gehad in ons geliefde Nieuw Zeeland. Morgen verder richting Napier, de Art Deco stad aan Hawke's Bay.  

RV07 On the Road 1660x555

Logo Jaap

Ga naar boven