RV08 Karin met Art Deco hoedje 300x225
Dag 8
 
12 februari 2014

  Van Gisborne (Poverty Bay)

naar de Art Deco stad
Napier (Hawke's Bay)

Logo Top Pagina NL 880x60

RV08 Machtige brandingt bij Napier 1280x555RV08 Gisborne ochtend

We worden wakker op het Gisborne Top 10 Holiday Park net voordat de wekker afloopt en kijken naar buiten. Het is mooi weer; Het zonnetje schijnt en het beloofd een warme dag te worden. we gaan vandaag naar de Art Deco stad Napier. Het is een relatief korte reisdag waardoor er nog tijd overblijft om het e.e.a. in Napier te gaan doen. Alles ingepakt en nog een laatste blik op het Holiday Park en daar gaan we al weer; Dag 8 is begonnen en we hebben er weer zin in. Ik ben zelf op de eerdere 3 reizen niet in deze hoek van Nieuw Zeeland geweest dus ook voor mij is alles nieuw en dat is altijd leuk. Napier heeft een rijke Maori geschiedenis. In oktober 1769 zeilde kapitein James Cook de oostkust van Nieuw-Zeeland af en zag al dat hier de ideale plek lag voor een haven. Later kwamen hier Europese kolonisten om te handelen, walvissen te jagen en missionariswerk te verrichten. Vanaf halverwege de 19e eeuw kwamen ook landbouwers en de eerste hoteleigenaren naar Napier. 

RV08 Krijtrotsen onderweg

Dit alles eindige door een aardbeving op dinsdag 3 februari in het jaar 1931 om 10:47 uur werd een groot deel van de stad verwoest. Hierbij kwamen 258 mensen om het leven en verwoeste de hele Hawke's Bay regio, inclusief Hastings en Wairoa. De aardbeving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter en duurder 2,5 minuut. In de navolgende 2 weken werden 525 naschokken geregistreerd. Tot op de dag van vandaag is het Nieuw Zeelands dodelijkste natuurramp. De aardbeving had ook tot gevolg dat zo'n 40 km² land in het noordwesten van Napier dat onder water lag omhoog kwam. Nu is er het vliegveld an Napier op gebouwd. Bij deze ramp was duidelijk te zien hoe hecht de inwoners van Nieuw Zeeland verbonden zijn met hun land. Het leger en een leger aan werklozen bouwde het hele centrum direct weer op.  Door de crisisjaren (1929 Beurskrach) was er niet voldoende materiaal beschikbaar dus men mengde de verf tot een paar hoofdkleuren waardoor de Art Deco stijl ontstond.   RV08 Rail Bridge 1600x700

RV08 Lake TutiraWe rijden via een korte tussenstop in Wairoa al vlot Napier binnen. Dit was ook zo gepland. Na enig zoeken, we reden op een parallelweg heen en weer, vinden we het Kennedy Holiday Park en krijgen een mooi plekje. Alles neergezet en terug naar de receptie waar we 2 fietsen huren. De in Nieuw Zeeland verplichte helm op en daar gaan we. Een helm is in Nieuw Zeeland verplicht waarbij als humor reden wordt opgegeven dat de automobilisten in Nieuw Zeeland zo slecht rijden. We rijden richting kust en centrum en maken een eerste stop bij Dick Smith Electronics. Hier ga ik een USB DVD-brander/speler scoren waardoor ik de beschikbare en met zorg samengestelde MP3 CD's over kan zetten op een geheugenkaartje zodat we de meegebrachte muziek eindelijk via de gekregen MP3 speler met FM zender kan gaan afspelen. Ik kon hem niet meteen vinden maar gelukkig was hij wel op voorraad.

Meteen even een NZ-Internationale stekker gekocht want we ondervonden wat problemen met opladen. Achteraf bleek het dus aan de "oude" stekker te liggen die het dus in mijn 4e reis begeven had. 

RV08 Onderweg

Daarna rijden we naar de kust waar de beroemde views zijn. Het is stralend en warm weer. Napier heeft, door de gunstige ligging, één van de hoogste aantallen zonuren van Nieuw-Zeeland en heeft een warm en relatief droog klimaat. Met zomertemperaturen van ongeveer 25°C en winters met 14°C. Tja, say no more zou ik zeggen. We komen bij de oceaan en zien New Napier Arch, het beroemdste plekje van Napier en bij velen bekend van de foto's. Als je onder de Arch doorgaat kom je op een afgesloten terrein met aan 1 kant een openlucht muziektent, de Sound Shell van Napier. De andere kant wordt afgesloten door de Veronica Sun Bay, een structuur om een reflecterende bal die genoemd werd naar de HMS Veronica als dank voor de bijstand van de officieren en bemanning van het schip in de nasleep van het reddingwerk na de aardbeving. We wandelen lekker langs alle bezienswaardigheden , zoals de Tom Parker fontein en het standbeeld van de zeemeermin Pania, de beschermvrouwe van Napier volgens een Maori-mythe, die verliefd werd op een mens. De andere zeemeerminnen stonden dit niet toe en verandereden haar in een rif, zodat zij tot de dag van vandaag haar armen uitstrekt voor de kust van Napier.  

RV08 The Arch 1280x555

We gaan het infoformatie centrum aan de boulevard binnen en krijgen van de vriendelijke dame achter de balie een plattegrond van Napier met daarop een paar straten aangegeven waar de Art Deco stijl nog goed te zienRV08 Napier Arch is. Al lopend door de straten in het centrum van Napier valt ons op dat eigenlijk alleen de eerste verdieping en hoger van de gebouwen nog de Art Deco eigenschappen bezitten. De begane grond is meestal aangepast aan de moderne tijden, immers de winkeliers willen hun waren verkopen en hebben daarom bijna alle etalages / voorkanten van de gebouwen aangepast aan deze moderne tijd. Toch is alles nog goed te herkennen. We maken een redelijk lange wandeling en maken foto's voor we terugkeren naar de Marine Parade. Daar gaan we nog een Art Deco winkel binnen met allemaal kleding uit de dertiger jaren. Elk jaar is er eind februari het Art Deco Festival in Napier. Dit jaar 21-22-23 februari, we zijn dus te vroeg, maar kunnen er ook niet op wachten. Het zou ons niet misstaan om mee te doen en ons te kleden met de aanwezige oude kledingstukken (zie foto Karin)

RV08 Art Deco NapierWe kopen nog een ijsco in een Italiaans aandoend tentje aan de Marine Parade en ik moet zeggen "WOW, meer dan verrukkelijk". Karin staat nog even model "achter" een oldtimer en dan pakken we onze fietsen weer, zetten de helm op en aanvaarden de terugweg. We stoppen nog bij een Supermarkt waar we eten kopen voor die avond en vinden vlot ons Holiday Park weer. Het is een voormalig Top 10 Holiday Park maar men verteld mij dat men is afgehaakt omdat er te veel eisen werden gesteld aan uitvoering en mogelijkheden. Nu het is een super Holiday park en heerlijk in de stad. Het is nog steeds heerlijk weer en Karin maakt de warme maaltijd klaar. Ik besteed de tijd ook goed en lees alle CD's in op ons Netbook, waarna ik ze overzet op een geheugen kaart van het fototoestel. Zo'n geheugenkaart is 1 van de opties om de MP3 speler te voorzien van muziek. Morgen hebben we dan dus eindelijk onze eigen muziek en morgenochtend moeten we heel vroeg op omdat we de ferry naar het Zuid eiland moeten halen.

RV08 Veronica Sun Bay2 1280x555

Logo Jaap

Ga naar boven