RV11 Whale2 300x225
Dag 11
 
15 februari  2014

  Van
Picton via Kaikoura
(walvissen kijken)
naar Hanmer Springs

  Logo Top Pagina NL 880x60

RV11 Kaikoura Peninsul;a 1600x666

Om 7.00 uur ging ons wekkertje. Dat is vrij vroeg, maar omdat we gisteren voor een rustige dag hadden gekozen moeten we dan nu wat vroeger op. De planning was in eerste instantie dat we gisteren na de mailboat cruise nog naar Kaikoura zouden gaan en daar overnachten.

RV11 Vertrek uit PictonLater hebben we gekozen voor een reisloze dag; ook lekker. We verlaten het Holiday Park in Picton waar we dus 2-maal overnacht hebben en rijden omstreeks 08.00 via Picton Harbour richting Kaikoura. Het is redelijk bewolkt en in de buurt van Blenheim begint het zelfs te regenen. We zien onze tocht al in het water vallen. Na Blenheim komen we lang vele wijnbouw plantages en stuiten we, terwijl het nog steeds regent op de oostkust. De voor ons inmiddels bekende weg kronkelt zich langs de oceaan en het spoor en de weg wisselen elkaar af wie het dichtst bij de oceaan is. Bij Ohau Point stoppen we om de zeehonden kolonie die aldaar op de rotsen ligt te gaan bekijken. Het zijn er altijd tussen de 60 en de 100 en vaak met jonge zeehondjes erbij. Het is altijd leuk om hier een 10-15 minuten stop te plannen en te genieten van de levende natuur zo dichtbij.

RV11 Ohau Point

Bewolking en regen wisselen elkaar af als we omstreeks 10.00 uur verder rijden richting Kaikoura. Tegen de tijd dat we om 10.45 uur in Kaikoura aankomen is het droog, alleen nog wel volledig bewolkt, maar boven zee breekt de lucht een al een beetje. We parkeren de campervan op een parkeerplaats en pakken onze rugtas in en checken nogmaals de video en de camera's. Dit keer gaat ook de Canon EOS mee omdat deze op een goede snelheid kan repeteren, d.w.z. veel foto's snel achter elkaar kan maken. We trekken de deur achter ons dicht en gaan richting activiteiten center van de Whale Watching. We zijn 150 meter weg als we het alarm weer horen afgaan. Karin besluit terug te lopen en alle deuren een keer open en dicht te doen en dan nogmaals af te sluiten. Zo is het niet leuk meer. Karin en ik lopen het laatste stuk naar het Whale Watch bezoekers centrum met "gesloten" oren. Gelukkig had ik al geboekt en op de lichtkrant waar alle afvaarten opstaan staat die van ons als "gaat door", wel met de mij bekende waarschuwing "Seasickness warning"; dus we worden weer gewaarschuwd dat er een redelijke kans op zeeziekte is voor diegenen die daar snel last van hebben, zoals ik.  

Video Ohau Zeehonden Kolony 

RV11 Kaikoura Bus 1280x720 RV11 Kaikoura Boot 1280x720

RV11 Walvis 1 2000x1600In het gebouw van Whale Wachting is een briefing ruimte waar van te voren een aantal zaken m.b.t. de tocht worden verteld. O.a. op het gebied van veiligheid, de boten en de te verwachten zeedieren die we kunnen gaan zien. Het verzamelcentrum is aan de noordkant van Kaikoura en de boten vertrekken aan de zuidkant van Kaikoura. Er is dus een bustocht voor nodig om ons daar heen te brengen. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat er een redelijk grote Maori gemeenschap is gevestigd in South Bay waar de boten gelanceerd worden. Als daar dagelijks vele honderden toeristen rond rijden op zoek naar een parkeerplaats dan is dat daar een ernstige verstoring. Dat hebben ze dus opgelost met 1 bus per boot en dat schijnt te werken. Bij de boot, een catamaran, worden we opgewacht door een begeleidster die dit doet als een soort vakantiewerk. Het leuke is dat haar vader bij ons in de groep aanwezig is. Ze geeft op de kade nog wat laatste instructie en vraagt wie snel zeeziek is. Ik steek trouw mijn hand op en mag dus helemaal achterin zitten, waar de catamarans het meest stabiel zijn. 

Video Whale Watching Kaikoura

 
RV11 Compilatie Down 2 2000x1600

RV11 Albatros 2Onze catamaran verlaat de haven en eenmaal op open zee geeft hij gas. Er is een "lekkere" deining en de boot gaat dus ook lekker op en neer. Zolang we varen is er weinig aan de hand. De bewegingen van de boot zijn voorspelbaar en je kunt je er normaliter redelijk op instellen zolang de boot recht tegen de golven in- en opgaat..

De boot vertrekt om 11:55 uur uit South Bay en we gaan naar een plek waar er weer 1 boven moet komen. Dit weet men - ongeveer - omdat er al eerder boten geweest zijn die dag en omdat men ook gebruikt maakt van helicopters en lichte vliegtuigjes. Ondertussen zien we dat het weer steeds meer opknapt. Steeds minder bewolking en steeds meer blauwe stukken aan de hemel. Na ongeveer een klein half uur varen zijn we in het gebied waar de walvis boven moet gaan komen. We zien vooreerst alleen maar een Albatros die vlak bij onze boot in zee dobbert. Vanaf nu is het wachten en opletten voor het opduiken van de eerder die dag gesignaleerde Sperm Whale(s). De boot licht inmiddels grotendeels stil en is inmiddels een speelbal van de golven aan het worden. Mijn zintuigen in mijn lichaam geven reeds signalen af die ik al wel herken van de vorige maal dat ik op walvistocht was. Het ene moment zie je de oceaan en 2 tellen later de hemel en niet gewoon op en neer, maar met draaiende, kurkentrekkerachtige bewegingen.

RV11 Walvis 1600x720

En daar opeens is hij, Karin haar eerste walvis. Hij komt boven en spuit steeds maar weer zijn lucht uit via de bekende opening op de kop. Het geluid ook heel herkenbaar (uit films en documentaires).RV11 Karin aan de Whale watch

De andere boot, die een half uur eerder vertrokken was komt ook aangestormd. Karin filmt en geniet met volle teugen en blijft rondlopen met een brede stralende glimlach van opwinding. Ik geniet er ook van dat zij geniet ......... Ik maak snel een serie foto's. Na 3 minuten vindt de walvis het al weer prima en gaat duiken. We worden tijdig gewaarschuwd door het personeel zodat iedereen met de camera's in de aanslag klaar is voor het moment. Altijd mooi die staartvin die als laatste rechtstandig te zien is voordat hij helemaal verdwenen is en naar de diepte duikt. 11 minuten later zien we de 2e walvis en we zijn er weer als eerste bij. We drijven en varen vrij dicht bij dit exemplaar en kunnen hem zowel van de zijkant als de achterkant goed zien. Ook dit exemplaar besluit om na 4 minuten al weer onder te duiken. Ook hier weer mooie foto's van gemaakt.   RV11 Catamaran 2 1600x

Omdat ik er al van te voren vanuit gegaan was dat ik weer behoorlijk zeeziek zou worden had ik deze keer het besluit genomen om maar eens helemaal niets te eten; Immers als er niets in je  maag zit, kan er ook niets uit.

Ik kan nu vertellen dat dat klopt MAAR ik werd wel zeeziek en ik kreeg wel braakneigingen die verder gingen in overgeven. Met de speciale Whale Watch papieren zak voor mijn mond gaf ik constant over, maar er kwam niets. E zat immers niets in mijn maag. Eigenlijk deed dat meer pijn dan de normale verlossing ... als er wel iets is om kwijt te raken. Kortom, niet eten is ook al weer geen goede oplossing. Na dit "gebeuren" was de boot zich inmiddels alweer met grote snelheid aan het verplaatsen over de oceaan. Er zou nog een walvis gesignaleerd zijn.

RV11 Walvis 3 2000x1600Ruim 40 minuten later komen we bij onze 3e walvis van die middag. Van deze hebben we 6 minuten kunnen genieten. Het blijft natuurlijk prachtig zo nabij een van de grootste dieren van onze planeet te mogen zijn en die in hun natuurlijke omgeving te zien. Als ook deze duikt na 6 minuten aan de oppervlakte te zijn geweest. Zet de catamaran koers naar de haven in South Bay. Op de terugweg komen we nog langs een aantal Hector dolfijnen alvorens we afmeren met een onderhand stralend blauwe lucht. We stappen in de bus en zijn omstreeks 14.30 uur weer terug bij het Whale Watch bezoekers centrum. .
Na deze 3 uur durende excursie maak ik nog een paar foto's van de inmiddels in de zon liggende baai en zoeken we de campervan weer op. We rijden via het plaatsje Kaikoura naar Kaikoura Peninsula; het schiereiland van Kaikoura. Aan het einde van deze weg kunnen we onze campervan nog net op het laatste beschikbare plaatsje kwijt.

Video Seals Kaikoura

RV11 Zeerob vanaf 5 meter

We lopen naar de waterkant en zien daar 2 grote zeehonden zitten die van de zon aan het genieten zijn. Er staan veel mensen om heen en ook ik kan zonder problemen tot een meter of 5 naderen om een paar mooie foto's te schieten. Wildlife in Nieuw Zeeland is gewoon voor je voeten blijkt vandaag alweer. Na een minuut of 5 ons omgedraaid en gekeken naar het uiteindelijke doel de rots boven ons. We zien het steile pad omhoog en kijken elkaar aan ..... de volgende keer maar. Ik wist trouwens ook niet zeker of je daar boven bijvoorbeeld met de auto zou kunnen komen. Op ons klokje kijkend besluiten we te vertrekken richting Hanmer Springs ons einddoel van vandaag. We zien al rijdend nog een bekend Nieuw Zeelands verschijnsel dat ik natuurlijk even vastleg op de foto. Bergen waarvan je het onderste deel en het bovenste deel ziet met daartussen The Long White Cloud, De Lange Witte Wolk. We rijden nogmaals langs South Bay en nemen een aantal kilometers verder de afslag van Highway 70 richting Waiau. 

RV11 Kaikoura Range The Long White Clouds 1600x666

Het is een rustige weg met weinig verkeer en Karin oppert dat ze nu wel mooi even een stuk kan gaan rijden. Zo gezegd, zo gedaan; dus wisselen van plekje en Karin begint te rijden.

Uit Karin's Weblog:

RV11 Karin achter het stuur"De weg was heel rustig en recht dus ik besloot ook maar eens achter het stuur te kruipen. Nou dat heb ik geweten, ik zat nog maar net toen de eerste bochten in de bergen zich melden. Ben best een goede chauffeur al zeg ik het zelf maar nu met dat links rijden en die scherpe bochten leek ik wel een beginner. Ik zat dan ook niet echt ontspannen en Jaap volgens mij ook niet. Na de zoveelste haarspeldbocht en leuke dieptes naast me vond ik het wel genoeg voor de eerste keer en gaf het stuur weer graag over aan Jaap".

Ja, het was echt sneu; Karin ging zitten en na 600 meter ging de weg naar rechts en werd hij meteen heel smal en gingen we klimmen en dalen met veel haarspeldbochten. In Waiau maar even een lekkere TipTop tot ons genomen en toen het laatste stuk naar Hanmer Springs.

RV11 Bridge naar Hanmer Springs Een kilometer of 5 voor Hanmer Springs moet je over de Waiau Ferry Bridge over de Waiau River. Een enkelvoudige brug en - in principe - de enige toegang tot Hanmer Springs.  Aangekomen op het Hanmer Springs Top 10 Holiday Park eerst geboekt en ons plekje voor die nacht bekeken en daarna meteen doorgereden naar de beroemde hotpools om ons maar weer eens lekker te laten verwennen. Het was echt heerlijk, de baden waren 33 graden tot 39 graden! Schitterende views met de bergen om ons heen en de zon die onder ging.

Ik heb later nog even mijn fototoestel opgehaald en een paar mooie sfeerfoto's gemaakt. Het personeel wilde graag het adres van mijn website weten, want zij wilden de foto's ook wel zien. Daarna in het dorp lekker een pizza gegeten in een klein cafeetje en nog een paar boodschappen gedaan. Karin had nog zin in wat, dus ook nog maar een portie "Fish and chips" gedeeld en daarna op naar het Holiday Park.

RV11 Hanmer Springs   Sulpher Pools 42 graden RV11 Hanmer Springs   Hot Pools 38 40 graden

Na weer een mooie dag heb ik weer even foto's op de site geplaatst en in de gemeenschapsruimte hebben we nog lekker even tv gekeken. Was een muziek programma op met artiesten die live nummers van de Beatles zongen. Very entertaining. 

RV11 Water sproeien 1600x666

Logo Jaap

Ga naar boven