REISVERSLAG MOEZEL 2014

 17 t/m 23 augustus 2014

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dicht klikt bent u meteen weer terug in het reisverslag.

 IMG 0449 Brodenbach 2000x1125

IMG 0451 BrodenbachToen wij in juni 2014 geheel onverwachts onze camper kochten kwam onze vakantie planning toch redelijk in de war. We waren in februari en maart 2014 al 5 weken naar Nieuw Zeeland geweest en we daarna eind mei nog een week naar Ameland waren geweest omdat dochter Sonja daar dan ook was, hadden we er dus al 6 weken vakantie opzitten. Gepland was nog op vanaf vrijdag 1 augustus nog eens 3 weken naar Ameland te gaan voor onze "zomervakantie". We hadden na aankoop van de camper deze een lang weekend in Aanbenraa (Denemarken) getest, maar wilden natuurlijk ook nog met onze nieuwste aanwinst weg.

De planning werd om dan maar 2 weken naar Ameland te gaan en dan nog een week weg naar de Moezel in Duitsland. Zo gezegd, zo gedaan, dus op zaterdag 16 augustus met de boot terug vanaf Ameland en meteen de camper uit de stalling gehaald en nadat we in Drachten boodschappen hadden gedaan de koelkast en alle andere benodigdheden voor de komende  week maar ingeladen.

Zondag 17 augustus 2014

Route: Drachten - Groningen - Nieuweschans - A31 (D) - Duisburg - A3 - Leverkusen - A1 - A61 - B411 - Dieblich - B416 - A49 - Brodenbach - Burgen (ong. 500 km)

IMG 0464 BrodenbachKleinzoon Midas was de week ervoor jarig geweest, dus gaan we die ochtend eerst in Groningen zijn verjaardag vieren. Gezellig, maar ook een beetje op de klok kijkend, want we willen niet in de duisternis aankomen. Omstreeks 13:00 uur vertrekken we voor dan nog een 465 km. Vlot rijden we bij Nieuwschans de grens over en nemen rechtsaf Autobahn A31 naar het zuiden. De kilometers en de tijd tikken vlot weg en met 2-maal een korte stop is het toch alweer 18:00 uur geweest voor we de snelwegen verlaten en de binnenwegen richtingen onze eindbestemming voor vandaag inzetten. Het oorspronkelijke plan was via Koblenz, waar de Moezel eindigt in de Rijn te gaan en dus helemaal aan het eind van De Moezel te beginnen maar dat zou ons met ons vertrektijdstip van vandaag wel eens op kunnen breken. We stuiten bij Dieblich op de Moezel en die gaan we via de A416 volgen. Het komt meteen al lekker gemoedelijk en rustgevend over. In Kobern-Gondorf rijden we zelfs onder een huis door. Zie foto rechtsboven.

IMG 0465 Brodenbach 2000x1125

IMG 0488a Burgen 1e camping 2000X1600Rijdend op de A416 zien we ter hoogte van Alken de Burg Thurant boven het dorp uitsteken (2 foto's hierboven) . Prachtig in de laatste zonnestralen van de dag. Een eindje verder bij de Moselbrücke Löf-Alken steken we over naar de andere oever en vervolgens onze weg op de A49. Bij het oversteken zie we Brodenbach al liggen. Het volgende plaatsje Burgen is onze eindbestemming. Net voor het plaatsje is de afslag rechtsaf naar de camping Burgen. De camping ligt in een lang lint langs de Moezel. Het kantoortje van de receptie, boven bij de weg, blijkt al dicht. Duidelijk zichtbaar bij het oprijden zijn de camperplaatsen voor de passanten zoals wij. We parkeren de camper en gaan op zoek naar personeel. In het centrale gebouw van de camping is ook alles verlaten. In de caravan naast het gebouw blijkt een vaste kampeerder te zitten en deze belt iemand van het personeel. Vrij vlot daarna komt die en deze maakt ons wegwijs en we kunnen stroom aansluiten op de camper en van de wifi van de camping gebruik maken. Mooi geregeld en we staan hier prima. Het is inmiddels bijna 19:00 uur en we gaan eerst eten. Om 20:15 uur, na het eten, is het al bijna donker en dan zie je allemaal lichtjes en gebouwen oplichten op de hellingen rond de Moezel.    IMG 0532 2000x1125

Maandag 18 augustus 2014

Route: Burgen - Treis-Karden - Burg Eltz - Cochem - Ernst (ong. 50 km)

IMG 0553 Burg EltzIMG 0549a Burg EltzHé, we hebben vakantie, dus lekker uitgeslapen, gedoucht, ontbijtje, een wandeling over de camping gemaakt, nog wat foto's genomen. Het is inmiddels 11:00 uur dus we gaan vertrekken. We rekenen af in de kleine receptie boven bij de ingang / weg en vervolgen daar onze tocht verder langs de Moezel via de A49. Bij Treis-Karden steken we weer de Moezel over en gaan terug via de A41. We komen langs onze camping, maar nu aan de andere kant van de Moezel en maken, uiteraard hier ook weer een paar foto's. Bij Hätzenport gaan we de L113 op die ons via binnen weggetjes via Münstermaifeld en daarna de K37 (nog smaller) en via het bos weg K38 komen we bij de parkeerplaats van Burg Eltz. Een oude burcht die ontzettend goed onderhouden moet zijn. We moeten betalen voor het parkeren en er kan niet gepind worden. Onze - op het oog - laatste centen geven we uit. We gaan wandelen en merken al vrij vlot dat we een lange afdaling voor de boeg hebben en wat natuurlijke erger is .. een hele lange klim terug. Maar we gaan vol goede moed, totdat we bij een lange bocht op een uitzichtpunt komen waar we de burcht Eltz beneden ons zien liggen met een ernstig steile afdaling. We besluiten te keren en Karin klimt in haar eigen tempo omhoog richting camper om alle laatste euro's bij elkaar te schrapen. We komen tegelijk bij het vertrekpunt van het taxibusje aan en hebben juist voldoende om een retourtje te kopen. Als je de foto's bekijkt begrijp je al dat er zelfs in het busje wel mensen waren die er wel uit wilden.  

IMG 0627 Burg Eltz 2000x1125We stappen uit het busje en moeten daarna de oude loopbrug oversteken. Je ziet aan alles dat het heel oud is, maar bewondering wekkend goed onderhouden. De zware deuren van de poort zijn indrukwekkend en daarna is daar de burcht. Het geeft zelfs het idee van een klein dorpje. Er zijn binnenplaatsen en aparte woongedeeltes en alles ademt een heerlijke rustieke sfeer uit hoewel het best wel druk is.

IMG 0551 Burg Eltz IMG 0552a Burg Eltz
IMG 0625 Burg Eltz IMG 0589 Burg Eltz

Links en rechts kijken we om ons heen. In het hoofdgebouw kan er een excursie gevolgd worden, maar we hebben geen geld meer. We kunnen dus ook niet van één van de terrasjes gebruik maken om iets te nuttigen. Gelukkig hebben we altijd koel water bij ons. Het is wel heel indrukwekkend dat zo'n burcht er nog zo goed uitziet. Het moet ook veel manuren en onderhoud kosten. Maar dit stuk geschiedenis moet natuurlijk altijd behouden worden. Hieronder nog een aantal impressies van binnen de poort. 

IMG 0607 IMG 0581 IMG 0584
IMG 0613 IMG 0620 IMG 0609

IMG 0678 CochemNadat we uitgekeken zijn gaan we weer naar de poort in afwachting van het busje. Gelukkig zijn we een beetje op tijd, zodat we meteen in de eerste rit weer mee terug kunnen. Boven aangekomen wandelen we naar de camper en rijden de route gedeeltelijk weer terug waarna we in Münstermaifeld even gaan tanken. Daarna terug naar de Moezel en via een gezellige en sfeervolle omgeving rijden we naar Cochem waar we vnauit de verte al het kasteel zien op een hoogte. We rijden door tot we Cochem bijna uitrijden en vinden een krap plaatsje achter op een parkeerterrein langs de Moezel. Hup de vouwfietsen eruit en op het fietspad langs de Moezel terug naar het centrum van Cochem. Het is een prachtig oud stadje met veel mooie gebouwen.  We fietsen en wandelen er door heen en ik maak uiteraard weer foto's. Een lekkere ijsco als extraatje en weer terug naar de camper voor het laatste stukje naar Ernst waar we op een camperplaats willen gaan staan.

IMG 0643 Cochem IMG 0640 Cochem

IMG 0648 Cochem

 

We moeten wel even goed om ons heen kijken, maar vinden dan waar we moeten zijn, zoals gewoonlijk, weer net voorbij, dus buiten het plaatsje. Het is bij een wijnboerderij waar ze hun eigen wijnen maken en verkopen. Er is een restaurant annex verkoop ruimte bij en je kunt ook buiten op het terras plaatsnemen. We bespreken een plaatsje en krijgen meteen een klein flesje huiswijn om te proberen.

ik plaats de camper op de buitenste ring van een grote ronde parkeerplaats met asfalt waarop de standplaatsen zijn aangegeven. Er is stroom en er zijn toiletten en water, maar geen douches en geen internet. De overnachting kostte trouwens ook ongeveer niets. Het is best gezellig en zo nu en dan arriveren er nieuwe campers.

Karin heeft het eten klaargemaakt en we kunnen lekker buiten in de buitenlucht onder de luifel eten. Na de maaltijd pakken we de tablets erbij en zitten nog een tijdje genoeglijk voor de camper. Zo nu en dan komen er mede kampeerders langs die allemaal vriendelijk dag zeggen of een kort praatje maken.

IMG 0684 Campng Ernst IMG 0693 Campng Ernst

Dinsdag 19 augustus 2014

Route: Ernst - Zell - Traben-Trachbach - Mont Royal - Krov - Bernkastel-Kues - Wintrich (ong. 85 km)

We rijden eerst naar Zeller, de geboorteplaats van de beroemde wijn Zeller Schwarze Katz. Hier rijden wij aan de overkant van de Moezel het hele plaatsje door tot we achteraan bij een parkeerterrein komen en de camper plaatsen. We gaan daarna een mooie fietstochten maken waarbij we de Moezel 2-maal oversteken. Terug aan onze "eigen" kant zien we een gezellig terrasje en we nemen plaats voor een heerlijke cappuccino met daarbij een overheerlijke kaascake (kaasgebak). Het smaakte voortreffelijk en we hebben er van genoten.

IMG 0707 Zell IMG 0715 Zell

Daarna weer terug naar de camper op weg via Traben-Trarbach naar de vesting Mont Royal. In Traben-Trarbach zien we nergens een aanwijzing voor een Parkeerplaats met de camper, dus voor we het weten klimmen we al omhoog richting Mont Royal, nu vooral bekend omdat Landal Green Parks er een groot park heeft. Voorbij de camping zoeken we een plekje naast de weg en steken een heuvel over. Ik ben hier voor vele jaren terug geweest en weet wat voor mooi uitzicht ons hier te wachten staat. Boven gekomen hebben we een prachtig uitzicht over de Moezel die hier een soort haarspelbocht maakt met aan de linkse zijde het dorpje Wolf en aan de rechterkant het bekendere Krov. Na te hebben genoten van het uitzicht nemen we de korte afdaling van Mont Royal naar Krov en die bestaat uit vele haarspelbochten. Beneden in Krov aangekomen bekijken we of we eventueel een stukje over de Moezel kunnen gaan varen, maar net op dat moment begint et te regenen en we besluiten zelf maar een bak koffie te nemen in de camper en dan verder te gaan. 

IMG 0742 Wolf vanaf Mont Royal IMG 0741 Krov vanaf Mont Royal

IMG 0739 Wolf en Krov vanaf Mont Royal 1600X800We rijden van Krov naar Bernkastel-Kues, waar we ook de Moezel weer oversteken en via borden meteen naar links worden gedirigeerd. Net buiten Bernkastel-Kues is ook hier weer een grote parkeerplaats waar we tegen een zeer geringe vergoeding (via automaten) onze camper kunnen stallen. De fietsen er weer uit, alles goed op slot en daar gaan we weer. Over de brug is het oude kleine maar erg mooie stadscentrum. Hele leuke smalle wandelstraatjes en hier blijken onze vouwfietsen gelukkig weer prettig om aan de hand mee te nemen. Als we de - naar ons idee - mooiste winkelstraatje hebben doorgewandeld begint het te druppen. we zoeken een plekje onder een luifel in het winkelstraatje en we hebben nog niets besteld of het komt met bakken uit de hemel storten. Op deze wijze is het wel heel prettig om je consumptie op zo'n moment te nuttigen.

IMG 0743a Bernkastel Kues IMG 0744a Bernkastel Kues
IMG 0745a Bernkastel Kues 1200x800 IMG 0746a Bernkastel Kues

IMG 0776 Camping WintrichNa de bui pakken we nog een stukje historie mee van dit mooie plaatsje en fietsen dan weer terug naar de camper. Vouwfietsen weer aan boord en nu weer verder naar onze eindbestemming van vandaag.

We gaan overnachten op een camperplaats die we van te voren al hadden ontdekt in de voorbereidingen, Een camperplaats direct aan de Moezel in Wintrich. Ruim opgezet met een slagboom als entree i.p.v. een receptie. eerst ff goed de instructies gelezen en toen maar opgereden en een plaatsje uitgezocht. Prachtig; 

De kosten zijn € 8,50 per nacht inclusief stroom en internet. Daarnaast nette toiletten voor € 0,50 en douchen voor € 1,00. We gebruiken die betaaltoilet alleen voor het betere zitwerk. de rest kan gewoon op de toilet in de camper. Dus per nacht zijn wij totaal dan € 11,50 kwijt. Echt een koopje, helemaal de prachtige locatie in ogenschouw genomen.

Als alles staat en aangesloten blijkt de wifi het prima te doen en we genieten van het langzaam donker worden hier aan de oevers van de Moezel. Morgen weer een dag.

 

Woensdag 20 augustus 2014

Route:  Fietstocht Wintrich - Piesport - Minheim - Wintrich (ong. 20 km - misgereden, dus wij 30 km)

IMG 0794 Camping Wintrich IMG 0885 Camping Wintrich

We worden wakker de volgende ochtend en we boffen, het is prachtig weer, de zon schijnt volop en een prettige temperatuur. Meteen krijgen we dat echte vakantiegevoel over ons en zo hoort het ook. We hebben de camper juist voor dit soort reizen aangeschaft.

We stappen vandaag weer eens op de fiets en gaan via het fietspad langs de Moezel richting Piesport. Het zijn mooie vergezichten en het is gezellig fietsen, we zijn zeker niet de enige fietsers die van het mooie weer profiteren. Alle plaatsjes langs de Moezel zijn goed herkenbaar met de plattegrond van de omgeving erbij.

IMG 0831 Piesport IMG 0834 Piesport
IMG 0836 Piesport IMG 0852a Op terras bij Piesport 2000X1600

Onderweg zien we zelfs nog een humor replica van een Romeins Galjoen dat als soort café restaurant is ingericht en zo te horen hebben de gasten veel plezier aan boord.

IMG 0849 1600x800

IMG 0864 Door de wijnvelden bij Minheim

Na Piesport te hebben bekeken en te hebben genoten van alles aan en langs het water van de Moezel fietsen we terug naar de camping. Halverwege genieten we nog van een cappuccino op het terras onder aan de grote brug naar Minheim; Zie inzet foto rechtsonder hierboven. Daarna denk ik dat we via Minheim terug kunnen rijden en dan bij Wintrich de Moezel wel weer kunnen oversteken. We rijden door de wijnvelden bij Minheim en rijden aan de andere kant van de Moezel terug. Ter hoogte van de camping gekomen blijkt er dus geen brug te zijn en moeten we weer terug en dat terwijl we onze camper kunnen zien staan op de camping. Iets in de buurt van een 7 km verkeerd gefietst, dus in totaal 14 kilometer voor niets gefietst MAAR wel in een mooie omgeving met nog steeds prachtig weer. Vlak voor Wintrich zien we nog een wijnhuis met terras en we besluiten er toch nog maar even een te nemen. Tenminste Karin; Ik vind wijn pas lekker na de eerste fles. na het eten zijn we nog op de fiets Wintrich in geweest, hebben het plaatsje bekeken en hebben nog wat gedronken in één van de vele plaatselijke wijnhuizen.

Donderdag 21 augustus 2014

Route: Wiintrich - Ensch - Mehring -Trier (langs de oevers van de Moezel) - Landal Hochwald in Kell am See (ong. 80 km)

IMG 0913 Wintrich IMG 0917 Camping Wintrich
IMG 0923 Sluis in de Moezel bij Camping Wintrich IMG 0924 Camping Wintrich
IMG 0955 Trier
De volgende dag is het al weer prachtig weer en we pakken alles op ons dooie gemak in. We gaan vanmiddag naar Trier, de geboortestad van Karl Marx, bezoeken. De oude stad met zijn vele monumenten uit het verleden. We drinken eerst nog rustig koffie in de zon en zien boten in de sluis vlakbij ons. Daarna straten we de camper en verlaten ons plekje. Bij de slagbomen betalen we voor 2 nachten en dan gaat de slagboom open en kunnen we vertrekken. Langs de Moezel rijden we richting Trier. Naarmate we dichterbij komen wordt het verkeer wat drukker. Volkomen op de gok sla ik ergens in Trier een paar zijstraten in en vinden we een parkeerplaats waar onze camper net niet teveel uitsteekt. Daarnaast is het geen straat met doorgaand verkeer, dus heeft ook niemand er last van dat hij een beetje uitsteekt op een vrij brede weg.
We pakken onze vouwfietsen met de fietstassen erop en rijden omstreeks 13:45 uur richting centrum. Blijkbaar doen we alles goed vandaag, want in no-time eindigt een op gevoel gekozen straatje op de drukke winkelpromenade van Trier. Het is er druk, wellicht ook vanwege het mooie weer, maar als we richting Porta Nigra lopen zien we één extra reden. Er gaat een rally starten onder de Porta Nigra. Nu dat is erg jammer, want daardoor valt de onderste verdieping af als fotomodel door de veelkleurige reclame en het vertrek platform voor de ralley.
IMG 0942 IMG 0930 IMG 0931
IMG 0950 TrierOp de foto rechts staat dan ook alleen de Porta Nigra vanaf de eerste verdieping. Het gebouw stamt uit 200 na Christus en is 30 meter hoog. Porta Nigra is latijn voor 'Zwarte Poort' en is veruit het bekendste monument uit de Romeinse tijd in de Duitse stad Trier. Het is de noordelijke poort in de 6418 m lange stadsmuur en werd samen met de muur tussen 160 en 200 na Christus gebouwd. De poort is 36 m breed, 21,5 m diep en 30 m hoog en is hiermee het grootste Romeinse bouwwerk op Duitse bodem. De poort bestaat uit op elkaar passende zandsteenblokken, zonder voegen. De stenen waren oorspronkelijk verbonden door ijzeren krammen, vergelijkbaar met het Colosseum in Griekenland. Door verwering en roetafzetting werden de zandsteenblokken, oorspronkelijk licht van kleur, in de loop der eeuwen zwart. Hierdoor kreeg de poort in de Middeleeuwen zijn huidige naam. De oorspronkelijke Romeinse naam is niet bekend.
IMG 0954Nadat ik toch nog wat foto's gemaakt heb van dit monument, wandelen we met onze vouwfietsen aan de hand terug over de brede en drukke promenade. Het is schitterend weer en hier en daar laten straatmuzikanten en kunstenaars zien wat ze in huis hebben. Een leuke en gemoedelijke sfeer. Ik ergens in de rij voor een heerlijk Italiaans Schepijsje en Karin een eindje verderop in de rij voor een puntzak patat. Daarna lopen we naar de beroemde Dom kerk van Trier.
De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De buitenkant van het gehele Dom-complex is in de afgelopen decennia volledig gerenoveerd en ziet er als nieuw uit, zie foto's hieronder. (klik er op voor beeldscherm vullend)
IMG 0960 Trier   Dom IMG 0976 Trier   Dom IMG 0982 Trier   Dom
De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige west façade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tegen de Dom aangebouwd is de tegenwoordige (gotische) Onze-Lieve-Vrouwekerk.
IMG 0970 Trier   Dom IMG 0990a Trier   Dom IMG 0999 Trier   Dom
 
IMG 1013 TrierHet interieur van de Dom is vooral barok en bevat waardevolle retabels, ook wel altaar retabels genoemd en dat is een wand van schilder- of beeldhouwwerk tegen de muur boven een altaar. Altaar retabels bestaan alleen in de katholieke traditie. De meeste retabels dateren van voor de reformatie. In de Dom van Trier zijn dus voor de liefhebbers vele hoogtepunten te zien, die in de loop van de geschiedenis van deze oude kerk zijn ontstaan.

Met Pasen 882 werden tijdens een inval van de Noormannen de kerken van het Dom complex in brand gestoken. Onder het bewind van bisschop Egbert (977-993) begon men met een renovatie, die niet werd voltooid. Aartsbisschop Poppo van Babenberg (1016-1047) voltooide deze renovatie. Bovendien kreeg de dom toen zijn thans nog bestaande westwerk: een  apsis en twee romaanse torens, met op de uiterste hoeken ronde traptorens. Het is de oudste west façade met een dwerggalerij. Op het einde van de 12e eeuw werd het oostkoor uitgebouwd. Bij de altaar wijding op 1 mei 1196 werd de reliek van de Heilige Rok in het hoofdaltaar ingemetseld. In het begin van de 16e eeuw werd de zuidwestelijke toren verhoogd om boven de St. Gangolf aan de Grote Markt uit te blijven steken. In de 18e eeuw werd aan het oostkoor de zgn. Heiligdomskamer gebouwd: een barokke kapel waar de Heilige Tuniek werd opgehangen in een zilveren schrijn. Om vanuit de kerk deze schrijn te kunnen zien werd boven het altaar de oostelijke wand doorbroken. De omranding van de opening werd met veel barok beeldhouwwerk versierd.

IMG 1016 IMG 1025
IMG 1028Omstreeks 17:00 uur zijn we weer terug bij de camper die er gelukkig nog net zo bij staat als we hem achtergelaten hebben. We moeten nog een 1,5 uur rijden naar de Landal Green Park vestiging Hochwald bij Kell am See waar onze buren Chris en Clara met zoon Daniël op dat moment op vakantie zijn. Het is een prachtig glooiende omgeving waar we nu door rijden. Er wordt aan de weg gewerkt, dus we krijgen met een paar omleidingen te maken en rijden zo langs een klein kasteeltje dat blijkbaar privé eigendom is. Leuk, die zie je in Nederland niet, dus maken we even een korte stop.
Terug in de camper rijden we de bossen in en vinden al vlot Landal Hochwald waar ze in een huisje zitten. We parkeren de auto en rijden op de vouwfietsen het terrein op en vinden hun huisje. We maken een afspraak om die avond gezellig langs te komen en gaan eerst een plekje zoeken voor de nacht. Het parkeerterrein bij het park lijkt ons niet de juiste plek, dus we besluiten wild te gaan kamperen op een parkeerterrein vlak onder het park bij een stuwmeertje. Het mag daar vast niet, maar het is een ruim parkeerterrein en het is al avond, dus druk zal het wel niet worden. Daarnaast gaan we morgenochtend weer verder. 

 

Vrijdag 22 augustus 2014

Route:  Landal Hochwald  (Kell am See) - A268 - Trier - A51 - A49 - A141 - A368 - Echternacherbrück (D) en Echternach (LUX) (ong. 55 km)

IMG 1038 Hochwald

Gisteravond gezellig aan het bier en de wijn met lekkere hapjes erbij. Was leuk elkaars vakantiepraatjes aan te horen. We konden naar hun huisje via een soort braamstruiks binnenpad (Fabeltjeskrant), dus waren de fietsen niet meer nodig, hoewel het op de terugweg door de duisternis best wel pittig was.

Vanochtend wakker geworden en wederom richting Chris en Clara, want we zouden van hun douche gebruik maken en nog even een bakje koffie drinken alvorens af te reizen.

We hebben alle tijd want we gaan vandaag richting Luxemburg en dat is ruim een uur rijden, meer niet. Nadat we afscheid genomen hebben en Clara nog even is wezen uitzwaaien op onze parkeerplaats vertrekken we.

IMG 1139 Echternach (LUX)

 

We rijden we via een zuidelijke route richting Trier om in Trier de afslag richting Luxemburg te nemen en gelijktijdig afscheid te nemen van de Moezel waar we echt van genoten hebben. Om 13:45 uur rijden we, na weer een mooie en afwisselende route te hebben gereden Echternach in Luxemburg binnen. We parkeren de camper en maken een korte wandeling. Vanaf het parkeerterrein is aan de overzijde van de rivier de Sûre de camping te zien waar we gaan overnachten. Deze ligt in Echternacherbrück in Duitsland. Het parkeren is niet gratis dus na onze - relatief - korte wandeling gaan we richting camping en krijgen een plaatsje toegewezen. We stallen de camper, sluiten alles aan, drinken een bak koffie en pakken de vouwfietsen om wederom richting Echternach te gaan. Vanaf de camping is het via een zijingang 30 meter alvorens de brug over de Sûre je in Luxemburg brengt. Geen grenscontrole, zo doorfietsen.

IMG 1052a Echternach (LUX) IMG 1066
IMG 1067 Echternach (LUX) IMG 1076 Echternach (LUX)

Echternach is een prachtig stadje met veel mooie historische gebouwen. Het is heel erg leuk om daar doorheen te fietsen en te wandelen want ook Echternach heeft een stadscentrum met een gemoedelijke winkelpromenade. We lopen van het ene plein(tje) naar het andere en van het ene mooie gebouw naar het andere en er zijn imposante gebouwen bij.  Aan de rand van de bebouwing zien we dan een park(je) met er net voor de Abbey of Echternach. We fietsen het park door en komen langs o.a. een mooie fontein en wat buitenhuisjes waarna we weer op de bebouwing van het stadje zelf stoten.

We drinken daarna wat op één van de leuke terrassen in het centrum en we bezoeken daarna nog de oude parochiekerk Saints-Pierre-et-Paul waarvan de eerste bouw door de Romeinen is begonnen in 275 na Christus. Ook weer mooi en met zorg gerestaureerd, zie de foto's hieronder.

IMG 1091 IMG 1104
IMG 1098 IMG 1122
Op onze wandeling door de winkelpromenade was ons een Kebabtent (Snack-Kebab-Grill Istanbul) opgevallen die op reclameborden leuke en gevarieerde schotels aanbood voor een redelijke prijs. Kain gaat bestellen en ik ga in het straatje ernaast aan een tafeltje, in de zon, met de vouwfietsen naast de tafel wachten op onze lekkernij. Nu het was echt overheerlijk en we waren hiermee dan ook meteen klaar voor het warm eten. Nadat alles verorberd was zijn we weer teruggefietst naar de camping in Duitsland (lol). Daar nog even lekker nagezeten in de laatste zonnestralen en toen was ook deze dag voorbij.
IMG 1163 Echternach (LUX) IMG 1174 Echternachbruck

Zaterdag 23 augustus 2014

Route: Echternacherbrück - Prüm - Bitburg - B51 - A60 - A1 bij Blankenheim - A61 - Venlo A73 - Nijmegen A50 - Zwolle A28 - Heerenveen A7 - Drachten (462 km)

IMG 1185 EchternachbruckWe hadden gisteravond al gezien dat er slecht weer voorspeld was; Echt de regen zou met bakken uit de hemel komen. Dat was de reden om te besluiten om al zaterdagochtend en dan ook redelijk vroeg te gaan vertrekken richting huis. Want zeg nu zelf, om na een prachtige week met alleen maar mooi weer de laatste dag binnen te moeten zitten. Zinloos; dan maar dagje eerder retour met dus alleen maar mooi weer.

We verlaten de camping en gaan vanuit Echternacherbrück in Duitsland meteen de grens over naar Echternach in Luxemburg omdat de brandstofprijzen daar aanzienlijk lager liggen. Lachend tanken we omstreeks 08:45 uur de camper helemaal vol en aanvaarden daarna de terugtocht. Net over de Nederlandse grens bij Venlo krijgen we nog een stortbui over ons heen, maar die was van vrij korte duur en met een aantal tussenstops zijn we rond 16:00 uur weer thuis in Drachten. 

Wederom een prachtige ervaring en een heel rijk gevoel zo te kunnen reizen met je eigen camper.

 
Jaap en Karin

IMG 1085 Echternach 1600x800Bij de foto: De brug over de Sûre. Genomen vanaf de camping in Echtenacherbrück (D) met uitzicht op Echternach (LUX)

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.