NOORWEGEN 2015

 31 mei 2015 t/m 14 juni 2015

 

IMG 1529 IMG 1552a

 

Onze eerste echte volledig geplande vakantie met onze eigen camper. Natuurlijk is het niet zo dat het in 2014 ervaren testweekend in Aabenraa (Denemarken) en de week Duitsland, langs de Moezel geen vakanties waren, maar ze waren meer om te testen hoe de camper zich zou houden. Nu dat ging voortreffelijk zodat we zonder problemen een 3-weekse reis door Noorwegen konden en durfden te plannen. We hadden gepland om een week of 2 eerder te gaan maar door familieomstandigheden gingen we dus nu "pas". 

Noorwegen Slideshow

 

Slideshow / Fotomap van onze reis met foto's in originele grootte op FLICKR

 

 

 

HIER ONDER HET REISVERSLAG

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dichtklikt bent u meteen weer terug in het reisverslag.

Zondag 31 mei

Route: Drachten - Groningen - Nieuweschans - Oldenburg (D) - Bremen (D) - Hamburg (D) - Flensburg (D) - Kolding (DK) - Horsens (DK)

Om 08:45 uur zijn we nog steeds druk aan het laden en dan toch omstreeks 10:30 uur stappen we in; starten de camper en "On our way. . . . to Norway". Ik rij zelf het eerste stuk en daarna neemt Karin ergens tussen Oldenburg en Bremen over en rijdt daarna weer 2 uren. Via Hamburg op naar Flensburg en dan gaan we al vlot Denemarken in. We hebben een tussenstop in Denemarken gepland op de Husodde Strand Camping aan de Horsens Fjord. We komen daar aan het begin van de avond aan.

IMG 0002a

Maandag 1 juni

Route: Horsens (DK) - Aalborg (DK) - Hirtshals (DK) - Thornby (DK)

We konden rustig aan doen vandaag, want de ferry naar Noorwegen gaat pas dinsdag ochtend. De afstand Drachten - Hirtshals, waar de ferry vertrekt was te groot om in één dag te gaan rijden en per slot van rekening; Het is vakantie, ja toch? Rustig rijdend en zo nu en dan even tanken en/of een koffie- of eetpauze rijden we naar Hirtshals. We rijden eerst door naar de haven om te kijken waar we de volgende ochtend gaan vertrekken met Fjord Line ferries naar Langesund in Noorwegen. en na ons op de hoogte gesteld te hebben van de situatie bij de ferry rijden we vandaar naar de camping, zodat we ook de afstand en tijd voor de volgende ochtend goed kunnen inschatten. In de loop van de middag komen we dan aan op de Thornby Strand Camping op enkele kilometers van Hirtshals.We installeren ons voor 1 nacht op deze hele grote camping. Na het eten pakken we de fietsen en rijden naar het strand om te genieten van de zonsondergang aan het strand. De onderstaande foto links vanavond op het strand genomen van het Skagerak.

IMG 0058a IMG 0076b

Dinsdag 2 juni

Route: Thornby (DK) - Hirtshals (DK) - ferry - Langesund (N) - Rv353 - Rv36 - Ulefoss (N) - Gvarv (N)

Vandaag met de ferry van Fjord Line van Hirtshals in Denemarken overgestoken naar Langesund in Noorwegen. Stond een straffe wind en een donkergrijze lucht met buien. In Noorwegen aangekomen werd het al vrij vlot droog en na 20 km rijden brak de zon door. Daarna bleef het mooi weer met een strak blauwe hemel.  Een hele mooie rit gemaakt en meteen alle variëteiten van Noorwegen op de weg ervaren. Klimmen en draaien, mooie uitzichten en gemiddeld 50-70 km/uur, maar dan zie je het ook beter!

IMG 0144a IMG 0147a

 

Woensdag 3 juni

Route: Gvarv - Rv360 - Notodden - E134 - Heddal - Rv361 - Rv37 - Miland - Rjukan - Gaustatoppen - Rjukan

IMG 0193a 1600x900

Vanochtend opgestaan op de Norsjø Ferieland camping in Gvarv met prachtig weer. Onderweg ook genoten van de mooie uitzichten en vele fjorden en meren die we passeerden en al die kleine watervalletjes langs de weg. De dag-foto's moeten verkleinen voor op Facebook. De upload snelheid blijkt dramatisch slecht.

In de middaguren in Heddal de oudste en beroemdste staafkerk uit 1183 na Chr. bezocht. De TomTom stuurde ons de berg op naar de kerk, maar we werden door een Noorse arbeider met zijn voertuig tegengehouden, die al van te voren wist dat we op weg waren naar de staafkerk. Meerdere versies van de TomTom gaven eenverkeerder route. Keer maar even zei hij  en rij achter mij aan. Nu dat keren duurder enkele minuten op de smalle bergweg, maar hij stond netjes nog te wachten en reed voor ons uit naar de staafkerk, die gewoon aan de grote weg lag. Vriendelijkheid doet wonderen en zo als hier, komt het heel prettig over.

IMG 0238b IMG 0252a

We gaan overnachten op een camping bij het stadje Rjukan dat aan de voet van de Gaustatoppen ligt. De Gaustatoppen is met 1883 meter hoogte de hoogste berg van de provincie Telemark in Noorwegen. Geologisch gezien bestaat de berg uit zandsteen uit het precambrium.  De beklimming van ruim 10 km (in versnelling 2) is een uitdaging voor onze camper, maar hij draait moeiteloos, zo nu en dan als ik verkeerd schakel met een zwarte rookwolk, omhoog. Zo'n 30.000 mensen bezoeken de top jaarlijks. Nu wij hebben helemaal niemand gezien op het laatste stuk. We waren dusdanig laat in de middag dat de Gaustabanen, een tandradbaan naar het hoogte punt al was afgesloten. Maar dat werd vergoed door de berg helemaal voor jezelf te hebben. Op het uitzichtspunt kun je bij helder weer een gebied van 60.000 km2 overzien; Dat zegt misschien niet zoveel, tot ik vertel dat Nederland een oppervalkte heeft van 41.528 km2.

IMG 0362a 1600x900

Als we uitgekeken zijn en we het onderhand ook al wel koud gekregen hebben in de sneeuw beginnen we aan de afdaling terug naar Rjukan, naar de camping. Halverweg lopen de remmen warm en functioneren niet meer. Schijnt vaker voor te komen bij auto in berggebieden en onze camper is zwaar beladen dus zal tegen de 3,5 ton wegen. Terugschakelend naar de 2 en tevens de handrem aantrekkend kom ik tot stilstand en geven we de remmerij een pauze van een 20 minuten. Daarna zetten we de afdaling voort in een lage versnelling, dus afremmend op de motor.
nadat we eigenlijk nog maar net ons plekje hebben ingenomen op de camping begint het verschikkelijk hard te waaien en de camper schudt dat het een lieve lust is. We besluiten te verkassen naar wat meer beschutting, maar dat helpt niet heel veel. We gaan nog een keer verkassen en nu tegen een bossage aan met 2 campers heel dicht bij elkaar. Tegen 22:00 uur neemt de wind behoorlijk af. We horen later die avond dat we een aantal uren windkracht 10 hebben gehad en dat merk je wel in zo'n dal tussen de bergen.

Donderdag 4 juni

Route: Rjukan - Rv37 - Rauland - Edland - E134 - Roldal - Rv13 - Odda - Lofthus

De dag is weer mooi begonnen met een heldere hemel en dus een mooi uitzicht op de Gaustatoppen vanaf onze camping. De schoonheid van de bergg meteen maar even vastgelegd

IMG 0376a 1600x900

Daarna pakken we in en gaan op weg naar de eerste echte "beroemde" fjord; de Hardanger Fjord. Weersvoorspellingen zijn niet top voor de komende dagen, maar we gaan het wel zien.

We vertrekken omstreeks 09:45 uit Rjukan en via een meer dan toeristische route zijn we in Lofthus aan de Hardanger Fjord beland. Ongelooflijke mooie views meegemaakt en gezien vandaag, prachtige vergezichten zoals hieronder.

IMG 0477a 1600x900

Over een zo goed als verlaten weg gereden via Rauland (nr 362) en daarna over de E134 een weg over een hoogvlakte met meters sneeuw en heel veel tunnels gereden tot Roldal waar we een gedeelte van de Hardangervidda door het Oddadal hebben gereden met een aantal grote watervallen, zoals rechts hieronder de dubbele waterval Låtefossen Waterfall, waar de Rv13 gewoon overheen gaat.

IMG 0506a IMG 0550a

Nu staan we dus op Lofthus Camping, een terrassen camping met uitzicht over de Hardanger Fjord. We staan op het natte gras en hopen morgen weer weg te komen. Maar men gaf aan dat er bij problemen wel een tractor ter beschikking was. Foto's hieronder.

IMG 0615c IMG 0623c

Vrijdag 5 juni

Route: Lofthus - Rv13 - Kinsarvik - ferry - Utne - Rv550 - Herand - Jondal - ferry - Tørvikbygd - Rv49 - Tysse - Fv7 - E16 - 580 - Haukeland

Vanochtend wakker geworden op Lofthus Camping met prachtig weer, dus stoeltjes voor de camper en koffie in de buitenlucht. Na het ontbijt en de douche beginnnen we aan een heerlijke dagtrip gemaakt via "the middle of nowhere" met als eindbestemming aan het eind van de middag Haukeland een plaatsje vlakbij Bergen.

IMG 0648b IMG 0692b

Vanochtend omstreeks 10.30 uur vertrokken van Lofthus naar Haukeland vlakbij Bergen. In Kinsarvik (foto boven links) de ferry genomen naar Utne (foto boven rechts). We hadden mazzel, want de ferry kwam er binnen 10 minuten aan en een klein half uur later reden we aan de andere kant de ferry weer af. We waren de enige camper op de ferry en er was nog 1 bedrijfsauto van de gemeente. Als passagiers een groep schoolkinderen die op schoolreisje waren geweest en best nieuwsgierig waren naar waar wij wegkwamen en woonden. Aan de andere kant konden we dus vlot van de ferry afrijden en namen we meteen weg 550 van Utne naar Jondal. 35 km en 50 minuten gaf de TomTom aan.

IMG 0724c

De weg bleek meestentijds ongeveer 20 cm breder aan beide zijden dan onze camper en met een koffiepauze van 10 minuten en een lunch van 20 minuten erbij deden we er 2 uren over, maar weer volop genoten van de verlaten wegen.

OIMG 0749bnderweg kwamen alleen Noren tegen die er woonden. In Jondal weer met de ferry waar we een 25 minuten op moesten wachten. Aan de andere kant gekomen in Torvikbygd kwamen we al vrij snel de Steindalsfossen tegen. Een werkelijk spectaculaire waterval. waar je onderdoor kunt lopen. Het geluid was oorverdovend en we hebben genoten om achter het neerstortende water te staan. Daarna over onze eerste tolweg dwars het schiereiland over richting Bergen. Een weg met heel veel tunnels. Daarnaast zagen we rechts van de weg een stroomversnelling .... van wel een kilometer of 15, gewoon ongelovelijk, alleen mistten we hier wel echt de mogelijkheid om het allemaal eens lekker te gaan bekijken. Je kon bijna nergens stoppen. In Nieuw Zeeland heeft men dan aangelegde viewpoints waar je kunt stoppen en parkeren.

IMG 0777b IMG 0792b

Twee uren later, om 17:15 uur waren we op de Lone camping in Haukeland, vlakbij Bergen op een hele mooie ANWB camping, die voor de helft was afgehuurd door een ANWB camper- / caravanreis en waar we dus veel Nederlanders zagen. Morgen duiken we Bergen in, maar vandaag hadden we weer een prachtige tocht met schitterend weer.

Zaterdag 6 juni

Route: Lone Camping Haukeland - Bus - Tram - Bergen - Tram - Bus - Lone Camping Haukeland

IMG 0898a UL21 IMG 0898a 1600x900

Na de prachtige dag van gisteren begon het gisteravond te regenen tot vanochtend vroeg. Voor vandaag was er bewolkt en regen voorspeld. 

IMG 0869a UL09 IMG 0860a CompilatieBewolkt bij het begin van de dag en regen vanaf het begin van de middag; DUS al om 09:15 uur in de bus gestapt voor onze camping en halverwege over gestapt in de tram die ons in het centrum afleverde. Toen we in Bergen aankwamen was het vrijwel onbewolkt en zo bleef het vandaag tot 17:00 uur. Vanaf 17:45 regent het alweer. MAAR dus een prachtige dag gehad in Bergen. Een echt mooie stad. Eerst met de bus naar de kabelbaan, de Ulriksbanen naar een hoogte van 643 meter met een prachtig uitzicht over de stad. Links is hiervan een compilatiefoto bijgevoegd, waarbij goed zichtbaar is wat 50x optische zoom inhoudt. IMG 0927a UL22b IMG 0927a

 

Op de foto linksboven is - bij aanklikken en uitvergroten - net te zien dat er rechtsboven 2 cruiseschepen in de haven liggen. Rechtsonder is op deze schepen ingezoomd vanaf dezelfde locatie). Daarna weer met de bus terug en de stad in en o.a. het Unesco Wereld Erfgoed Bryggen bezocht. De oude handelspakhuizen aan de kade van Bergen, die achter de façade prachtige nauwe steegjes herbergen met oude houten vloeren. Veel van die oude pakhuizen herbergen nu winkels. (Foto's rechts en onder). Het was druk en gezelling in Bergen. Opdiverse plaatsen was er live-muziek en er was markt met uiteraard heel veel vis en visartikelen. we zijn ook langs de grote 3-master op de foto onder gelopen en daar stond aangekondigd dat het schip naar Sail Amsterdam zou en dat je onderdelen van de trip daarheen - uiteraard tegen betaling - kon meevaren.  Een heerlijke dag gehad en met tram en weer bus waren we ruim voor de regen weer terug op de camping. Morgen gaan we richting Sogne Fjord.

 

IMG 0980a UL25 IMG 0980a 1600x900

 

IMG 0962a

IMG 0816aLinks de Bijbanen tram die je naar het centrum brengt heeft voor ons Nederlanders wel hele aparte stations. Wat te denken van Paradis, Slettebakken, Sletten en Danmarks Plass, terwijl er links staat dat je je plas moet ophouden of dat je je plasser moet vasthouden. Zo goed beheersen we nu ook weer niet de Noorse taal.
Rechts; Karin schreef nog op Facebook: "Ik kwam vanmiddag een groot rendier tegen, gelukkig kon ik nog net op tijd wegduiken en zag het dier mij niet. Nu kunnen we onze vakantie tenminste samen voortzetten."
 

Zondag 7 juni

Route: Lone Camping Haukeland - Voss - Gudvangen - Flam - Laerdal

Vanochtend wakker geworden en nu wel zoals voorspeld grijs en lichte regen. Omstreeks 10.45 uur vertrokken uit Haukeland bij Bergen richting Sognefjord. Het eerste deel naar Voss barstte van de tunnels van allemaal tussen de 100 meter en 2,5 km lengte. Dan was het weer even droog en dan weer wat druppels, echte buien hebben we onderweg niet gehad. In Voss getankt en toen in noordelijke richting naar Gudvangen. Onderweg weer kilometers lang naast diverse rivieren gereden die in kolkende stroomversnellingen waren veranderd. Bijna niet te bevatten zo mooi. Na Gudvangen reden we al vlot een tunnel in met bordje Gudvangatunnelen 11,4 km; Dus een tunnel van 11,4 km, toen we daaruit kwamen doken we IMG 1062a300 meter verder weer een tunnel in van ruim 5 km en meteen aan het einde daarvan lag Flam.

 

Even wat Noorse hoofddeksels gepast op een tussenstop in Flam. (Wees niet bang we hebben er geen gekocht).

Daar een tussenstop gemaakt voor het laatste deel naar Laerdal. Ik wist dat we een hele lange tunnel zouden krijgen en de Laerdalstunnelen heeft een lengte van 24,5 km. Het vereiste wel redelijk veel concentratie zo'n lange tunnel. 

Na de tunnel waren we ook binnen 5 km op onze camping. Wederom een prachtige camping het Laerdal Ferie- og Fritidspark dat aan één van de uitlopers van de Sognefjord ligt. Op dit moment valt er al weer regen. Van alle Noren horen wij dat ze dit bijna nog nooit hebben meegemaakt; Overmorgen wordt pas weer redelijk weer voorspeld; We wachten maar even af ......

Maandag 8 juni

Route: Camping Laerdal - fietstocht langs Sognefjord - Camping Laerdal

IMG 1143a IMG 1154a

Gisteravond zaten we gezellig aan de Rummykub, net toen Karin zou vragen of ik nog wat hebben wilde, keken we op het klokje en zagen dat het al 01.30 uur was. Verbazingwekkend, want toen we even naar buiten gingen constateerden we dat het inderdaad gewoon niet donker geworden was.

IMG 1141a IMG 1201d

Vanochtend dus uitgeslapen en een dagje luieren ingepland. Nu dat gaat ons prima af; Wasje en klusje gedaan, in het zonnetje gezeten en laat in de middag een fietstocht (links, zicht op Laerdal) gemaakt. Heerlijke dag gehad. In de loop van de avond nog wat foto's geschoten waarvan rechts een voorbeeld.
Morgen gaan we terug naar Gudvangen en daar met de camper op de ferry naar Kaupanger door een fjord die aangewezen is via Unesco als deel uitmakend van ons Wereld Erfgoed. We zijn benieuwd.

Dinsdag 9 juni

Route: Camping Laerdal - Flam - Aurland - Gudvangen - Eidfjord

Vanochtend wakker geworden op de mooie camping in het Laerdal met - ja, wij hebben echt steeds mazzel - weer mooi weer. Dus voordat we weg gingen nog even kunnen genieten van een ontbijtje in de zon.

IMG 1211a 1600x900

Gistermiddag dus de ferry door de de Nœrøyfjord geboekt die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Hij is heel nauw en met toppen tot 1800 meter. Gekozen voor de boot van 12:00 uur uit Gudvangen om over te steken naar Kaupanger door eerst de Nœrøyfjord en dan de Sognefjord te volgen. Dit hield in dat we weer door de langste tunnel ter wereld zouden gaan.

IMG 1213b IMG 1222a

Om stil van te worden, zo'n stuk vakmanschap. In de tunnel waren op ongeveer gelijke afstanden op 3 plaatsen een groot portaal gecreëerd waar je een stopover kon maken. Deze waren paradijselijk verlicht met mooi blauw en groene verlichting. Nu wel gestopt en een paar sfeerfoto's gemaakt in 1 van de 3 rustruimtes in de tunnel. Geweldig hoe hier over nagedacht is en hoe het land op deze manier steeds meer ontsloten wordt..

IMG 1221a 1600x900 IMG 1215a 1600x900

Daarna vanuit Aurland de klim gemaakt naar de Stegastein, de route Aurlandsfjellet was weliswaar door sneeuwval afgesloten maar vanuit Aurland was dit uitzichtpunt, gemaakt van gelamineerd hout en staal, nog wel bereikbaar. Het platform van Stegastein steekt 30 meter uit in de ijle lucht en het hangt 600 meter boven het fjord. Een paar mooie foto's gemaakt en toen weer naar beneden.

IMG 1227a IMG 1247b

Vanaf het uitzichtpunt was Flam te zien en bij Flam zagen we dat er inmiddels 2 grote cruise schepen waren gearriveerd met vele duizenden gasten. Zelfs in zo'n fjord lijken ze klein, terwijl het immense schepen zijn. 

IMG 1258 1600x900

Lekker doorgereden en even over 11:00 uur waren we in Gudvangen en namen plaats in één van de opstelrijen voor de ferry van 12:00 uur. Die kwam wat verlaat, maar om 12:10 uur begon men dan toch te laden. Dit ging niet goed, want de jongeman die dit moest regelen werd door Jan en Alleman met zijn auto, camper en auto met caravan voorbijgereden. Ook door voertuigen die via een andere baan kwamen aanrijden.
Je voelt hem al komen. Toen wij, ongeveer aan de beurt waren bleek de ferry vol en konden we niet mee.Veel heen en weer gepraat, maar geen oplossing. We mochten voor de helft van het geld mee op de volgende ferry. Dit was voor ons geen optie; die ging pas om 18:00 uur; dan zouden we dus 7 uren in de rij hebben gestaan. Dat werd nog erger toen we lazen dat iedereen die de 18:00 uur ferry nam standaard tot 40% korting zou krijgen.

IMG 1265a IMG 1268a

Dus geen UNESCO werelderfgoedlijst fjord voor ons.
Je voelt je enorm besodemieterd, want er was zo goed als geen controle, dus zijn er voertuigen mee gegaan die NIET geboekt hadden. Waardeloos in 1 woord. Ik heb inmiddels een email verzonden om het geld terug te krijgen dat men al tot zich genomen had.
We hebben het verder niet onze dag laten verstieren, maar we waren wel speciaal teruggereden om deze tocht te maken.

We zijn nu 10 dagen onderweg en wij mogen beslist niet klagen want we hebben nog een aantal redelijke dagen gehad. In Bergen 2 mooie dagen en de afgelopen 2 dagen mooi, hoewel niet echt warm. We hebben vele reizigers ontmoet en gesproken, zoals een ANWB-groep Nederlanders in Bergen die al 2 weken regen en kou hadden doorstaan en daar hun eerste zonnige en droge dag hadden. In het Laerdal kwam een groep Nederlanders (23 camper/caravans) aan via de ASCI reisorganisatie en die hadden ook al 2 weken regen en kou gehad. We hebben een aantal Noren gesproken die zich niet konden heugen zo'n nat en koud voorjaar te hebben meegemaakt.

IMG 1316a IMG 1324a

De afgelopen dagen hebben we het weer nauwlettend in de gaten gehouden en de vooruitzichten voor de komende anderhalve week zijn ronduit slecht voor het gebied, de Geiranger Fjord, waar wij heen zullen. Bijna geen droge dagen, zeker geen zon en temperaturen tussen 7-12 graden. Op die manier is zo'n tocht langs de Geiranger fjord niet aantrekkelijk. Per slot van rekening is de periode half mei t/m eind juni normaliter de periode in Noorwegen met de minste neerslag en redelijk veel zon met daarbij aantrekkelijke temperaturen. Alleen dit jaar niet. We hebben daarom de afgelopen dagen gezocht naar die streken van Noorwegen waar wel redelijk weer verwacht wordt. Dat hebben we gevonden in Vikersund. Vandaag zijn we na de gemiste Ferry door de fjord al naar het zuidoosten gereden. We staan nu in Eidfjord en rijden morgen door naar Vikersund. Daar worden de komende dagen aantrekkelijke temperaturen verwacht en daar gaan we nog en paar dagen genieten van de zon. Nog vermeldingswaardig is dat we 1 uurtje rijden voor Eidfjord door een tunnel reden waar na 2/3 een rotonde IN de tunnel was, waar je rechtdoor en linksaf kon. Geweldig !

IMG 1326a IMG 1328a

We hadden dus de plannen ontwikkeld voor het bezoeken van 3 grote fjorden. De Hardanger Fjord, de Sognefjord en de Geiranger Fjord. De eerste is volledig geslaagd en gelukt; De Sognefjord gedeeltelijk, want de Werelderfgoed fjord is mislukt en een wandeltocht op de gletsjer met regen en 11 graden lokt ons ook niet aan. De Geiranger Fjord is geheel geschrapt want op de lijn Alesund - Olden zijn de verwachtingen buitengewoon slecht voor de komende dagen / week.
We keren dus komend weekend terug naar huis. We hebben tot nu toe echt genoten van het land met erg veel vriendelijke en behulpzame mensen, maar het land is te duur om gewoon onderuit te zitten en niets te doen. We gaan 2,5 dag van de zon en de warmte genieten en daarna zaterdagmiddag weer met de ferry over naar Denemarken. Zondag in de loop van de dag zijn we dan weer thuis. Beslist niet teleur gesteld, want daarvoor hebben we te mooie natuur gezien, maar diezelfde natuur werkte ons ook tegen.

Om middernacht nog even met wat tijdopnames gespeeld. Hieronder zo'n tijdopname van de Fjord waar wij vannacht slapen.

IMG 1346a 1600x900

 

 

Woensdag 10 juni

Route: Eidfjord - Hardangervidda - Haugastol - Geilo - Nesbyen - Vikersund

Vandaag al om 09:15 uur vertrokken voor een lange rit naar het warmere oosten. Het miezerde een beetje bij het vertrek en vlak na Eidfjord, waar vandaan we vertrokken, begon de weg meteen te klimmen: de Hardangervidda. Na een enorme klim met veel tunnels, soms van 360 graden rond, kwamen we op de hoogvlakte. De eerste bezienswaardigheid, de spectaculaire waterval de Voringvossen, was geheel in mist en eigen waterdamp verdwenen.

IMG 1360b 1600x900

We kwamen nog veel bussen met mensen tegen die er naar toe gingen, jammer voor hen. Het is al in een gebied met nog achtergebleven sneeuw. Niet veel later stijgen we nog meer en zitten we dan ook meteen midden in de sneeuw. En niet een klein beetje. Soms rijden we met aan de ene kant een muur van 3-4 meter en aan de andere kant een van 1 - 2 meter hoogte. Sneeuwvlakten, huizen die nog half onder de sneeuw zitten en rivieren die door een sneeuwlandschap lopen. Enorm indrukwekkend wetende dat het bijna zomer is in Noorwegen.

IMG 1376 compilatie IMG 1377 compilatie

Bij Haugastol staan we nog vanaf grote hoogte over een met sneeuw en ijs bedekt meer te kijken en daarna begint de afdaling en na Geilo (wel nog steeds weg 7) is het voorbij en is het net of we in Oostenrijk rijden. Bij Gol slaan we rechtsaf en dalen zuidelijker naar Nesbyen waar we een stop hebben en voor het eerst echt in het zonnetje staan. Tegen 16:15 uur zijn we dan eindelijk op bestemming de Nastved camping in Vikersund. Het is half bewolkt maar al wel lekker. We vinden een plaatsje op de bovenste ring, waardoor we mee kunnen liften op het internet van het kantoortje, want internet heeft deze camping niet, maar wij dus wel. Dan opeens knalt de zon er doorheen en kunnen we genieten van die heerlijke zonnestralen. Morgen en vrijdag worden temperaturen van 22 en 23 graden verwacht en veel zon. We hebben er zin in.

IMG 1411b IMG 1483a

Gisteravond in Vikersund aan de Tyrifjorden van de zonsondergang genoten. Tot ver na 24:00 uur bleven we prachtige luchten zien. Lang leve de middernachtzon !!

Donderdag 11 juni

Route: Vikersund

Vandaag op de Natvedt camping doorgebracht zoals al aangegeven; Dus ook geen reisfoto's van onderweg. Grotendeels op mijn luie r**t gezeten, dus ook de meeste foto's vanuit die stand gemaakt. Het was een heerlijke dag met een gesluierde zon en dat was maar goed ook voor mijn nog witte benen. De hele dag buiten geleefd, heerlijk. Morgen nog zo'n dag en daarna zaterdag 0m 14:30 uur weer met de ferry van Langesund (hier 2,5 uur rijden vanaf) naar Hirtshals terug.

IMG 1575a IMG 1576a

Vanavond werden we weer getrakteerd op een wonderschone zonsondergang. Het spel van wolken en kleuren, net nadat de zon uit beeld is verdwenen, is hier toch wel echt indrukwekkend en we zitten hier eerste rang. Gisteravond was het net of we een stukje Noorderlicht meekregen, dan bedoel ik qua kleurenspel. Kijk zelf ook maar, wij hebben er weer verschrikkelijk van genoten.

IMG 1583a 1600x900

IMG 1592a 1600x900

 

Vrijdag 12 juni

Route: Vikersund

Vandaag maar gewoon lekker uitgerust en ons voorbereid op de terugtocht. Uitgerust daar aan beginnen is toch wel een pré. Bijna de gehele dag lekker in de buitenlucht doorgebracht, koffie drinken en spelletjes op de tablets. Een wandelingetje gemaakt over de echt wel mooie natuurcamping en dat was het dan voor vandaag.

IMG 1445a 1600x900

 

Zaterdag 13 en zondag 14 juni

Route: Vikersund - Drammen - Langesund (N) - ferry - Hirtshals (DK) - Alborg - Flensburg (D) - Hamburg - Bremen - Oldenburg - Nieuweschans (NL) - Groningen - Drachten

IMG 1638a

Zo, vandaag, zondag 14 juni, thuis gekomen van onze Noorwegen 2015 reis. Zaterdagochtend vroeg al vertrokken vanaf de camping in Vikersund. De TomTom had voor de reis van Vikersund naar Langesund te weten 174 km een reistijd in gedachten van 2:22, maar er zat een wegafsluiting tussen van de E18 onder Drammen, waardoor de reis naar de ferry ruim 3 uur in beslag nam.

IMG 1724a IMG 1754b

Met de 14:30 ferry, de Stavangerfjord over, die 4,5 uur later af meerde in Hirtshals, Denemarken. Omstreeks 19:15 uur reden we weg. Al vlot begon het te regenen, niet hard, maar met de donkere regenwolken was het ruim een uur eerder donker en besloten we om 24:00 uur, toen we net Flensburg gepasseerd waren het maar voor gezien te houden. De wegmarkeringen waren bijna niet te zien, dus was gewoon onverantwoord om door te rijden. Vanochtend omstreeks 05:30 uur wakker en na een ontbijt in de Raststette die gewoon 24 uur per dag open is reden we om 06:15 weer. In Noord Duitsland heel veel werkzaamheden aan de weg, O.a. 4x enkelbaans gedurende steeds 10 km en maximaal 80 km per uur en een wegomlegging van een 20 km. Omstreeks 11:45 uur waren we dan toch thuis. Het was ondanks 1 week eerder thuis een schitterende vakantie waarin we ruim 3600 km hebben afgelegd.

IMG 1690a 1600x900


Wat ons opviel:
1. In Noorwegen kun je niet opschieten op een 4 - 8 tal grote wegen na. Gemiddelden van 35-50 km per uur zijn normaal.
2. Je voorruit is nooit besmeurd met dode vliegen; Deze beestjes hebben ruim de tijd om weg te komen met zulke snelheden.
3. Het is heel normaal dat je op een weg rijdt die aan beide kanten van je camper nog 15-20 cm overheeft en dat je bij tegenliggers dus of volledig de berm in moet OF 1 van de 2 moet soms meer dan 100 meter achteruit.
4. De Noren zijn uitermate vriendelijk; 2-maal bracht een vriendelijke Noor ons waar we wel moesten zijn door gewoon voor ons uit te rijden en ons op de goede plaats af te leveren en dan zwaaiend te vertrekken.
5. De natuur in Noorwegen is overweldigend en mooi. Je moet het een keer gezien hebben (vinden wij)
6. Het is onvoorstelbaar hoeveel tunnels er zijn aangelegd om Noorwegen bewoonbaar en bereikbaar te maken.
7. Alle campings die wij bezocht hebben hadden bijna allemaal een mooie uitzicht, goed voorzieningen en prettig personeel.

Dit was ons laatste dagverslag, dus zeg maar dag verslag

Noorwegen Slideshow

Slideshow / Fotomap van onze reis met foto's in originele grootte op FLICKR

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.