OOSTENRIJK 2015

12 juli 2015 t/m 29 juli 2015

IMG 0310a

Fotomappen van onze zomervakantie in Oostenrijk in juli 2015 op Flickr

Oostenrijk SS Salzburg Oostenrijk SS Großglockner Oostenrijk SS Millstätter See
IMG 0310a 1600x IMG 0447a 1600x IMG 0771a 1600x

HIER ONDER VINDT U HET

REISVERSLAG OOSTENRIJK 2015

12 juli 2015 t/m 29 juli 2015

 

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dichtklikt bent u meteen weer terug in het reisverslag.

 

Juni/juli 2015

Ergens in januari of februari vertelde dochter Sonja dat zij deze zomer naar Oostenrijk en Italie op vakantie zouden. Ze wist dat Oostenrijk ook op ons programma stond en zei toen, komen jullie dan ook, gezellig. Ik antwoorde: Nee, dat gaat hem niet worden, want wij gaan al voor de schoolvakanties erheen om de grote drukte te ontlopen. Door de al eerder genoemde familieomstandigheden dit voorjaar werd de datum van onze Oostenrijk vakantie steeds verder naar achteren geschoven en kwam daardoor opeens wel gelijktijdig te vallen met de vakantie van Sonja, Roy en de kinderen. Nu, dat hebben we niet vermeld en zo vertrokken we één dag eerder dan hun richting Oostenrijk om ze te gaan verrassen.

IMG 0987 1600x800

12 juli 2015

Route: Drachten - Meppel - Meppen (D) - Bielefeld - Oberthulba - Thulba

Alles redelijk op tijd ingepakt als we deze zondag gaan vertrekken richting Oostenrijk. Vrijdag en zaterdag nog hard gewerkt aan de camper om de fontein in de toilet te verwijderen en te vervangen door een veel kleinere hoekkast. Twee dagen op de knieen gezeten en zaterdagmiddag om 16:00 uur klaar. Reden was dat de fontein zoveel plaats innam, dat je op het toilet eigenlijk je benen niet fatsoenlijk kwijt kon. Daarnaast werd de fontein eigenlijk ook nooit gebruikt.

IMG 0136 1600x800Door de drukke dagen, voor het vertrek hadden we ons voorgenomen ons vooral niet te haasten qua vertrektijd want we hadden qua reistijd alle tijd deze zondag. We zouden ongeveer 560 kilometer afleggen en hadden daarvoor 7 tot 8 uren voor in gedachten. Dus of we nu om 09.00 of 11.00 uur zouden vertrekken. We zouden altijd op tijd en voor donker op de plaats van bestemming zijn. Daarnaast hadden we niets gepland voor de avond, dus gewoon bijkomen van de rit en op tijd naar bed.

IMG 0124aWe rijden dit keer via Meppel en dan Hoogeveen en bij Emmen de grens over richting Meppen en vandaar via Osnabrück, Bielefeld, Paderborn, Kassel naar Thulba, waar een camperplaats is die redelijk dichtbij de snelweg ligt: Reisemobilstellplatz Thulbata. Het was gepland om daar aan het eind van de middag terecht te komen, maar door een drukke zaterdag zijn we hedenochtend gewoon een 1,5 later vertrokken. Maar we doen lekker relaxt; Het is de tweede maal dat we gekozen hebben voor door Duitsland reizen op zondag, want dan zijn er geen vrachtauto's en we rijden nu voor het eerst de Sauerland Route en daar hebben we echt wel van genoten, veel heuvelachtiger dan als je via Arnhem gaat. Om ons heen vele mooie uitzichten gezien en ons campertje (bijna 7 meter) snorde met veel plezier alle heuvels op.

We hebben onderweg genoten van de mooie uitzichten en ook werd er weer heel veel aan de weg gewerkt, wat weer voor de nodige vertraging zorgde, hoewel we nergens hebben stilgestaan. Na een aantal tankbeurten, want dat wil wel met onze camper, kwamen we tegen 19.00 uur aan bij de afslag Oberthulba. Daarna was het nog even zoeken, maar al vlot vonden we de Reisemobilstellplatz Thulbatal waar we zouden overnachten. Er stond nog 1 camper en die van ons hebben we naast de watervoorziening geplaatst waardoor we de verswater tank en het tankje van het toilet mooi en gemakkelijk konden bijvullen.

13 juli 2015

Route: Thulba (D) - Oberthulba - Nurnberg - Munchen - Salzburg (O)

Vanochtend wakker geworden en het toiletgebouw (uit de vorige eeuw) bezocht. Oud maar wel schoon. We betaalden voor de camperplaats iets van 8 euro en 2x1 euro voor een douchemunt, dus, waar hebben we het over. Omstreeks 09:45 uur vertrekken we voor de laatste 470 km richting onze geboekte camping in Salzburg.

IMG 0317aVia Würzburg, Nürnberg en München rijden we richting Oostenrijk. De drukte valt mee; We zijn ook ruim na de ochtendspits vertrokken, maar bij München is men weer veel met de weg bezig, dus echt opschieten is er niet bij. Trouwens overal in Duitsland wordt hard gewerkt om de achterstand in onderhoud op de snelwegen terug te brengen. Nu dan lastig, maar in de naaste toekomst natuurlijk fijn. Vlak voor we bij München afslaan richting Salzburg zien we de Allianz Arena van Bayern München nog. we zien de Alpen steeds dichterbij komen en het vakantiegevoel groeit. Door een laatste vallei bereiken we de grens met Oostenrijk en enkele kilometers verder ligt Salzburg al. Gelukkig hebben we een TomTom in de camper die ons feilloos bij onze bestemming brengt. Camping-Nord-Sam in Salzburg. Een 4-sterren camping in een gewilde stad. Dat konden we aan de prijs wel merken. Maar de ligging ten opzichte van het centrum van Salzburg was uitermate gunstig en de voorzieningen waren ook uitstekend. De staanplaatsen waren aan de krappe kant, maar de grond in een stad als Salzburg zal zeker niet goedkoop zijn. We blijven hier 2 nachten voor we verder gaan naar Karinthië.

IMG 0314aNadat we ons plekje aangewezen hebben gekregen, sluit ik alles aan (stroom en afvalwatertank, pak de fietsen uit en zet de luifel op en plaats tafel en stoelen. Zo we zitten. De bedoeling is om die avond naar Salzburg te gaan en op het dakterras van Hotel Stein de avond over de oude stad van Salzburg te zien vallen. Maar het begint al vlot te regenen en dan heeft het geen zin om 2x een half uur te gaan fietsen en op een nat dakterras te gaan zitten. We maken onze plannen voor morgen, want Sonja, Roy en de kinderen liggen 1 dag op ons achter en komen dus ergens aan het begin van de middag ook in Salzburg aan. We willen hun verrassen op de camping in Sankt Margareten im Rosental dus ze mogen ons hier nog niet zien. Ze zijn 10 jaar eerder in Salzburg getrouwd met de naaste familie erbij en willen die speciale plekje aan hun kinderen Midas en Daphne laten zien. Omdat ik er ook goede herinneringen aan heb, wil ik het Karin laten zien.

14 juli 2015

Route: Fietstocht langs de Salzach naar Salzburg

IMG 0140 IMG 0148b

Vanochtend vroeg toen we wakker werden regende het nog, maar nadat we ons ontbijt hadden gehad en gedoucht was het droog en bleef het droog. Alles bij elkaar gezocht en toen via de opgegeven route via een mooi fietspad langs een beekje kwamen we na een 15 minuten bij de Salzach aan. de Salzach is de rivier die door o.a. Salzburg stroomt. Via een mooi fietspad naderen we Salzburg, waarbij we de Festung Höhensalzburg al op afstand boven de stad zien uit toornen. Alle bruggen worden via een onderdoorgang genomen, dus je hoeft nergens te stoppen. De enige stops waren de bekende foto stops. Al vrij vlot naderen we het centrum en slaan we linksaf richting het Mirabelle.

IMG 0156b IMG 0167a

De tuinen van het Mirabell zijn beroemd vanwege de film The Sound Of Music waarvan gedeelten hier zijn opgenomen en vanwege het Schloss Mirabell dat herinnert aan Keizer Franz Josef en Keizerin Sissi. Dit prachtige paleis werd oorspronkelijk gebouwd als grootse liefdesuiting en is een van de mooiste trouwlocaties ter wereld. Mijn dochter Sonja is hier precies 10 jaar geleden getrouwd in de beroemde Marmorsaal (Marmer zaal); Een foto zie je hierboven rechts.

IMG 0187a IMG 0209b

In de film The Sound of Music zien we de Mirabell garten voornamelijk terug in het lied do-re-mi aan het begin van de film. Maria heeft van de gordijnen in haar slaapkamer speelkleding voor de kinderen gemaakt en gaat zo de stad in. Ze laat de kinderen alle hoeken van de stad zien en komt dus ook terecht in de tuinen van dit paleis. 

Het is prachtig om hier te wandelen ook al is het heel erg druk, maar de schoonheid van de tuinen en gebouwen vergoed veel. Op de foto links is het uitzicht over de tuinen met links het Slot Mirabell en rechts achteraan de Festung Höhensalzburg. In deze vesting hadden Sonja en Roy hun bruidsdiner. We gaan daar na de middag nog heen. Als we Mirabell garten uitkomen blijkt een trolleybus zijn bovenleiding kwijt geraakt te zijn wat nogal wat hilariteit en verkeersopstopping oplevert. Nadat we uitgekeken zijn gaan we de naar Hotel - Restaurant Stein dat aan de Salzach ligt en een mooi dakterras heeft. Hier zijn ze nog maar net open en de dienstdoende ober is druk bezig te tafeltjes droog te maken van de regen van de afgelopen nacht. We bestellen 2 cappuccino en worden lastig gevallen door een horde wespen. Niet leuk. We genieten kort van het mooie uitzicht vanaf het dakterras. Nadat we de cappuccino op hebben gaan we dan ook gauw weg. Via de binnenstad lopen we richting de kabelbaan die ons naar de festung zal brengen.

IMG 0242a IMG 0260a

Het tandradtreintje brengt ons in een 30-40 seconden naar boven, naar de Festung. Hierboven heb je een prachtig uitzicht (foto links) over de oude binnenstad van Salzburg met de Salzach en ook de Mirabell Gartens en Slot Mirabell zijn goed te zien. Er is een groot restaurant waar we iets nuttigen en Karin gaat nog verder naar boven, hoger in de vesting waar zich nog weer bijna een compleet dorp bevindt (foto rechts).

IMG 0283a

 

Na verder nog heerlijk in het zonnetje van het uitzicht genoten te hebben, heb ik Karin nog even gewezen waar het diner had plaatsgevonden en gaan we weer naar beneden.

We gaan weer naar beneden en meteen links, bij de uitgang van de tandradbaan is een oud klooster met graftombes zoals we die ook in The Sound Of Music gezien hebben. In het laatste gedeelte van de film verstopt de familie zich achter de graftombes. De vriend van de oudste dochter treft hun daar aan en verraad hen alsnog waarna ze verder vluchten en Oostenrijk verlaten. Ze lijken er sprekend op, maar we hebben niet kunnen achterhalen of ze het werkelijk waren. Maar oud en indrukwekkend was het geheel wel.

IMG 0306a 

We wandelen nog gezellig verder door het oude centrum en genieten van de sfeer en iets minder van de drukte. De sierlijke uithangborden in de smalle winkelstraatjes zijn ook erg mooi.

Bij de fietsen aangekomen kijken we om ons heen. Sonja en Roy zouden omstreeks dit tijdstip zo'n beetje arriveren in Salzburg, maar ze mogen ons niet zien, want wij willen ze op de camping verrassen. Achteraf blijkt dat ze 20 minuten na ons bij de brug met de slotjes, met daarop geschreven wensen, langs kwamen. Ik had ze op dat tijdstip in de Mirabell Gartens verwacht.

We fietsen weer langs de Salzach richting onze camping. Op de foto hieronder van Salzburg met de Festung Höhensalzburg is links onder net een stukje van dat fietspad te zien.

15 juli 2015

Route: Salzburg - Kaprun - Bruck an der Großglocknerstraße - Heiligenblut - Lumfeld - Villach - Klagenfurth - Sant Margareten

IMG 0333a IMG 0338a
IMG 0343a IMG 0344a

Vandaag zijn we met de camper de Grossglockner Hochalpenstraße gereden, een prachtige panoramische route in Oostenrijk.  De camper moest daarbij over toppen van ruim 2500 meter hoog en pufte zo nu en dan een rookwolk uit omdat er ook een fietstoertocht voor een goed doel was en we dus zo nu en dan bijna moesten stoppen.. Het is een indrukwekkende route van 48 kilometer door het Hooggebergte. Hierbij een impressie van de rit, waarbij tijdens de afdaling de remmen het lieten afweten. Dit hadden we al eerder beleefd bij de afdaling van de Gaustatoppen in Noorwegen. Terugschakelen naar de 2 of 1 en de handrem aantrekken. 30-45 minuten pauze om ze af te laten koelen en dan weer "vrolijk" verder.

IMG 0369a IMG 0370a IMG 0370b

Bron Wikipedia:

De Großglockner Hochalpenstraße is een panoramische tolweg in de deelstaat Salzburg in Oostenrijk. Hij verbindt de deelstaat Salzburg met Karinthië.
Op 30 augustus 1930 om 9:30 uur klonken de eerste explosieven in de Oostenrijkse Alpen. Vier jaar later was het leger van arbeiders er in geslaagd om voor de eerste keer de Alpen over te laten steken in een auto. Er is 870.000 m³ rots verplaatst tijdens de bouw van de weg.

IMG 0356a IMG 0372a

Een jaar later, op 3 augustus 1935 werd de Großglockner Hochalpenstraße voor publiek opengesteld en een dag later volledig in gebruik genomen met een feestelijke internationale auto- en motorrace.
Stijgende bezoekersaantallen vroegen om modernisatie van de weg. In 1953 werd de weg verbreed naar 7,5 meter en het aantal parkeerplaatsen uitgebreid van 800 naar 4000. De capaciteit steeg zo naar 350.000 voertuigen per jaar.

IMG 0390a IMG 0403a

IMG 0397a 1600x800De weg begint in Bruck en is in totaal 47,8 km lang en stijgt van 805 meter naar 2504 meter om vervolgens weer te dalen naar 1301 meter en uit te komen in het plaatsje Heiligenblut. De Edelweißspitze op 2571 meter is het hoogste punt van de Grossglockerner Hochalpenstrasse met uitzicht op meer dan dertig Alpen toppen van meer dan 3000 meter hoog.

IMG 0441a IMG 0444a IMG 0446a
IMG 0448a IMG 0455a IMG 0461a

 Vanaf het moment dat we bij Bruck de Hochalpenstrasse zijn opgereden tot het moment dat we weer "op de begane grond" terug zijn, dus in het dal waren zijn we 3 uren verder. Daarin begrepen een half uur in het Grossglockerner Restaurant Fuschertörl op 2430 meter en een pauze van een half uur op de remmen te laten afkoelen. Maar het was een belevenis om deze route te rijden en we kunnen het ook iedereen aanbevelen om dit hoogtepunt vooral niet over te slaan. Gezegd moet worden dat auto's met caravan deze route niet mogen nemen.

IMG 0470a IMG 0477a
IMG 0482a IMG 0483a

Op de 4 foto's hierboven zien we na 2 uur en 50 minuten voor het eerst het dal weer en rijden langs het kerkje van Heiligenblut (linksonder) en daarna daadwerkelijk het dal in (rechtsonder. Daarna volgt een in verhouding hele gemakkelijke route die ons leidt naar de Camping Rosental Rož in Sankt Margareten im Rosental. Sankt Margareten im Rosental is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, gelegen in het district Klagenfurt-Land. De gemeente heeft ongeveer 1100 inwoners.

Het laatste stuk van de door ons gekozen route nadat we Villach en Klagenfurt am Wörtersee, met schitterende uitzichten op die Wörtersee, achter ons hebben gelaten, brengt ons over een deels nog onverharde gravelweg. Maar we rijden zonder problemen het parkeerterrein bij de camping op. Daar melden we ons en geven aan dat we mijn dochter Sonja willen verrassen, dus dat we graag een standplaats zouden willen hebben vlakbij hun gehuurde chalet. De beheerster van de camping vond het prachtig en verleende alle medewerking. We kregen een kart mee met daarop waar Sonja en Roy hun chalet stond en een aantal vrije plaatsen er in de buurt waar we uit konden kiezen. We vonden een mooi plekje op de 3e rij vanaf het meertje in en aan de looprichting van Sonja en Roy naar het meertje.

IMG 0490 1600x800

 16 juli 2015

Route:  Geen; Verblijfplaats Camping Rosental Rož in Sankt Margareten im Rosental

Wakker geworden en het besef dat we vakantie hebben; Heerlijk. Ontbijtje en koffie buiten in de zon, hoewel onder de luifel, want het is al lekker warm.

IMG 0489b IMG 0491A

De avond ervoor nog een best depressie over de camping gekregen. Een hevige onweersbui met veel weerlicht was in de buurt en zorgde voor een harde wind, waarmee zelfs complete rubberboten het meertje overkwamen. Gelukkig had ik op tijd de luifel weer in. Nu zitten we dus lekker voor onze camper met uitzicht op het chalet waarin Sonja en Roy met de kinderen Midas en Daphne vandaag hun intrek zullen nemen. Om 13:30 uur zien we de auto aankomen, maar ze zien ons niet, howel we toch geen doorsnee camper hebben. Ik stuur een WhatsApp met een foto van hun auto tegen het chalet. Maar Sonja is niet on-line. Ik stuur hem ook naar Roy met de tekst: "Eerst koffie??" maar Roy leest wel de tekst, haalt zijn schouders op want hij bekijkt de foto niet en snapt de tekst dus niet. Een half uur van uitpakken volgt, waarna Daphne even bij het meertje gaat kijken en op een meter of 10-15 langs ons loopt. Heen en terug .... niets gezien. Weer 10 minuten later komt het hele gezin in zwemkleding en met zwembanden voorbij op diezelfde 10-15 meter. We worden niet opgemerkt. Ze gaan lekker badderen in het meertje en Karin besluit haar bikini maar aan te doen en er heen te zwemmen.

IMG 0495 2000x1500Bij de foto's:
1. Wij waren er al 1 dag eerder en zagen ze langs onze camper aankomen en uitpakken.
2. Na een 45 minuten komen ze langs om te gaan zwemmen.
3. Midas en Daphne gaan voor het eerst te water.
4. Karin zwemt op haar rug - om niet gezien te worden - hun kant op.
5. Ze zwemt langs Midas en Daphne die niets zien.
6. Dan ziet Roy haar en volgt een volledig verraste, maar enthousiaste welkomstknuffel
7-8-9 Spreken nu voor zich zelf; ff bijpraten.

- - - - - - - - - - - - - - -

In ieder geval, de verrassing was compleet en werd erg gewaardeerd. Dat kon natuurlijk neit anders want Sonja had ons zelf in de winter uitgenodigd om daar ook een weekje te gaan staan.

Hieronder een paar avond sfeerfoto's

IMG 0597a IMG 0633a

17 t/m 21 juli

In tegenstelling tot de Nieuw Zeeland reizen en de reis naar Noorwegen was dit echt gepland als vakantie; Dus niet elke dag verkassen naar weer een ander plekje maar overal een weekje staan. Door het overlijden van mijn moeder eind april en haar ziek zijn daarvoor waren we van begin februari t/m eind mei dagelijks druk geweest hiermee. We waren dus ook echt aan vakantie toe en daarom was deze reis ook zo gepland. 

IMG 0573a IMG 0573b IMG 0573c

IMG 0574 We hebben als familie 5 dagen lang prettig met elkaar opgetrokken bij temperaturen van 38-40 graden, dus er bleef weinig anders over dan verkoeling zoeken in het meertje en ook onze eigen luchtbedden hiervoor maar aan te schaffen. Gelukkig waren die gewoon in de kampwinkel te krijgen.

Midas en Daphne konden zich vrij en zelfstandig bewegen over de camping. Ze kunnen beide goed zwemmen en daarnaast was er een leuke glijbaan waar ze veel plezier hadden. Daphne liet, als ze ging zwemmen, bij ons altijd haar bril achter. Daarnaast zaten ze regelmatig even bij ons bij e camper en kwamen ook Sonja en Roy regelmatig een Senseo, waarvan wij een grote voorraad hadden meegenomen, halen. Eén van de avonden zijn we met onze Cadac gezellig aan het barbecueën geweest, waarvoor Roy en Karin de inkopen hadden gedaan. Het was de eerste keer dat we onze Cadac echt gebruikt hebben en dat ging prima.

IMG 0575a IMG 0576a

Nog één opvallend moment op de camping was toen Karin en ik op een ochtend aan de koffie zaten onder de luifel van de IMG 0567ccamper. Karin ziet iets bewegen, kijkt nog eens en ziet een slang van 1 meter onder onze tafel doorschuiven naar de boom vlak voor ons. Zonder enig spoor van paniek (wel bij spinnen) verteld ze het mij waarna ik vliegensvlug mijn camera pak en de slang vastleg tegen de boom. Daarna gaat hij richting buren, die hem nog net kunnen "tegenhouden", waarna hij bij een stel Duitse overburen onder de caravan verdwijnt.

We konden hem niet meer vinden, maar een paar kinderen zijn hem later nog in het meertje tegengekomen. Een van de jongens pakte hem beet om hem weg te gooien, denkende dat het zo'n speelgoed exemplaar was. Ze zijn best even geschrokken.

Een andere Oostenrijkse buurman wist te vertellen, aan de hand van mijn foto's. dat het een ringslang was die geen vlieg (die juist wel) kwaad doet. Maar het was wel een belevenis.

IMG 0565b IMG 0567a IMG 0572b

De laatste dag is, net zoals alle andere dagen hier onveranderlijk mooi en heet. Ik maak net voor zonsopgang nog een mooie foto van een spiegelend meertje dat er dan nog verlaten bij ligt. Daarna is het inpakken en maken we ons klaar voor vertrek naar de Milstatter See. Luchtbedden leeg, alles weer op zijn plek. Wij zijn hier 6 dagen geweest en gaan nu weer verder. Sonja en Roy blijven nog een aantal dagen voor zij verder trekken naar een camping vlak bij Venetië in Italië. Als we vertrekken zwaaien Sonja, Midas en Roy ons uit. Daphne was al weer druk ergens in het meertje of op de glijbaan. No problem off course.

IMG 0606a IMG 0642a

15 juli 2015

Route:  Sankt Margareten im Rosental - Ferlach - Viktring - Maria Wörth - Velden am Wörtersee - Radenthein - Döbriach

Wij mogen graag met onze camper "off the beaten path" rijden; Dus niet via de snelwegen maar graag binnendoor, zoveel mogelijk van een land zien. Ook naar onze nieuw bestemming doen wij dit weer, waar mogelijk. Wij rijden van Sankt Margareten im Rosental, nu de andere route via Ferlach en dan naar het noorden weer richting Klagenfurth Zuid en daar op de allereerste afslag, nemen we de afslag richting Viktring, waardoor we bij de Wörtersee Sudufer Strasse komen; de naam zegt het al de Wörtersee Zuidoever straat.

IMG 0674a IMG 0675a
IMG 0678a IMG 0680

Het is een prachtige kronkelende route direct naast de prachtig blauwe Wörtersee. Er zijn niet veel openbare parkeerplaatsen en dat is wel jammer. Veel parkeerplaatsen zijn privé eigendom en horen bij de schitterende woningen aan de Wörtersee. Toch zien we vele prachtige uitzichten en maken diverse foto's zoals in Sekirn, Reifnitz en Maria Wörth.

IMG 0687a

Aan het einde van de zuidelijke route om de Wörtersee eindigen we in het plaatsje Velden am Wörtersee. We moeten een klein stukje snelweg nemen voor we de afslag weg 94 en vrij vlot daarna de 98 kunnen nemen die ons via het binnenland en Radenthein bij de afslag Döbriach brengt.

IMG 0709We vinden de ingang naar het Komfort Campingpark Burgstaller. We kijken wat vreemd om ons heen. Nadien blijkt dat we - inderdaad - niet bij de hoofdingang waren uitgekomen. We kunnen meteen wel zien hoe verschrikkelijk groot de camping is. Na een 10 minuten zijn we via de camping bij de hoofdingang gekomen, stallen de camper en informeren naar een plekje. Nu dat hebben ze en we krijgen een plattegrond mee met een flink aantal vrije standplaatsen er op ingetekend. We lopen met de plattegrond in de handen de camping op en vragen op het eerste veldje aan een stel Nederlanders die er staan waar precies de Milstätter See is. Vlakbij de hoofdingang zeiden ze, dus we kozen onmiddellijk voor het plekje dat de kortste afstand tot het meer heeft. Geregeld bij de receptie en de camper geplaatst.

IMG 0722a IMG 0781a

Dezelfde avond pakken we de fietsen en gaan we even bij de Milstätter See kijken. Er is een leuke en zo op het oog gezellige boulevard en bijna aan het einde stroomt een riviertje richting Milstätter See waar een fiets-/wandelpad langs loopt. We fietsen het pad tot het einde af en worden bijna onmiddellijk getrakteerd op een geweldige zonsondergang. Het was zo'n mooie belevenis dat ik er erg veel foto's van gemaakt heb. De reflecties waren adembenemend en daarom hier ook een selectie van een 6-tal foto's.

IMG 0761a 1600x900

IMG 0732a IMG 0739a
IMG 0751c IMG 0770a

IMG 0771a 1600x900

 De volgende dag 22 juli genieten we van weer eens een dag lekker niets doen. Dus niets te melden en geen foto's

23 juli 2015

Route:  Fietstocht omgeving Komfort Campingpark Burgstaller en Milstätter See

We besluiten om na een rustig begin van de dag een lekkere fietstocht te maken door de omgeving; Eerst weer even bij ons riviertje met uitzicht kijken. Het is een mooie dag en de uitzichten over het meer en de naaste omgeving zijn ronduit mooi. Oostenrijk is echt een mooi land en we genieten met volle teugen. Op "ons" uitzichtpunt zien we de kustlijn en daarvoor een zwanenpaar met jongen. Mooi om te zien.

IMG 0786a IMG 0788a
IMG 0804a IMG 0814a

Als we vanaf het uitzichtpunt de andere kant opkijken zien we de kustlijn met de "strandbaden" van de verschillende campings. Wij zijn van een armband voorzien waardoor het poortje van ons strandbad opengaat, maar ook dat van de "buren", want dat hebben ze zo onderling geregeld.

IMG 0789a IMG 0792a

We volgen daarna het riviertje richting plaatsje Döbriach en verbazen ons over de vele campings waar we onderweg langs fietsen; Na een 1,5 uur zijn we weer terug bij onze camper en nemen het er van. By the way; Het toiletgebouw en het sanitair .... pffft ... op elke wc is een lcd-scherm met documentaires over de camping en dingen die je in de omgeving kunt doen. Vindt je dat teveel .. .dan kun je het lcd-scherm gemakkelijk uitzetten. Daarnaast word de toiletbril automatisch gereinigd en draait door een schoonmaakapparaat. De douches hebben een beweegbaar armatuur met meerdere douchekoppen. Voorwaar super de luxe en echt heel prettig qua water hoeveelheid en temperatuur mogelijkheden.

24 juli 2015

Route:  Geen - Op Komfort Campingpark Burgstaller en bij en in de Milstätter See

IMG 0823 CompilatieSonja heeft aangegeven het wel leuk te vinden om even bij ons om de hoe te kijken en dat vinden wij geen probleem. Dus lekker uitgeslapen, rustig ontbijtje genomen en heerlijk gedoucht en toen kwam de visite. Weer gezellig met zijn allen bij de camper koffie gedronken en daarna richting Badstrand gegaan. Sonja, Roy en de kinderen konden een dagkaart kopen, waardoor ze mee konden op het badstrand. De kinderen gingen meteen te water en genoten van de omgeving en het water. Sonja zag dat je van alles kon huren, waaronder waterfietsen met een waterglijbaan er op. Ze ging informeren en daarna hebben ze er 1 voor een uurtje gehuurd. Hieronder een compilatie van hun pleziertocht. 

IMG 0824 Waterfiets Compilatie 1200x900

Na een gezellige dag gingen ze weer terug naar hun camping in Sankt Margareten im Rosental. Wij gaan morgen vertrekken. We zijn nog even bij de receptie geweest of we nog 1 of 2 dagen extra konden blijven. Nu, dat kon wel, maar niet op dat plekje. We hadden geen zin om te verkassen en besloten dan maar, zoals ook gepland, morgen te vertrekken.

25 juli 2015

Route:  Döbriach - Pesentheim - Milstatt - Matrei - Felbertauerntunnel - Mittersill - Bruck

IMG 0961We hadden wat moeite om te bepalen waar we de laatste week zouden gaan doorbrengen. Het was duidelijk dat het afgelopen was met het mooie weer. Overal in Oostenrijk werd de komende week wisselvallig weer voorspeld met buien. De temperaturen zouden wel goed blijven, maar de regenkans erg groot.

We besloten om maar richting Zell am See te gaan en de foto's van de camping in Bruck zagen er veelbelovend uit. Via Pesenthein en Milstatt nemen we de 100, waarna we bij Lienz de 108 nemen. 

Bij de afslag naar Feld en Mattersberg is een brug over de rivier de Isel en daar zien we een prachtige stroomversnelling langs de weg. Even heerlijk genoten van dit brok natuur voor we weer verder gingen via Matrei.

IMG 0963 IMG 0975

Ergens boven op een berg zien we een leuk restaurant (Zimmer Cafe) met een prachtig uitzicht op het dal eronder en besluiten daar een cappuccino weg te werken. Na deze pauze gaan we weer verder. De weg 108 stuit op een groot bergmassief en dat kun je nemen via een lange tunnel, de Felbertauerntunnel met een lengte van 5,2 km op een hoogte van gemiddeld 1600 meter boven de zeespiegel. Het is een mooie en ruime tunnel die prettig rijdt.
Na de tunnel volgt een lange afdaling waarna we op het plaatsje Mittersill stuiten waar we op de hoofdkruising besluiten de Aldi maar even met een bezoek te vereren. Bij de kassa ontwaard Karin een paar bekenden. Even kort met hun gesproken en even met elkaar op de foto.

IMG 1044 IMG 1051

We hebben geboekt op Camping Sportcamp Woferlgut. De camping ligt in een prachtig berglandschap met de hoogste berg van Oostenrijk: de Großglockner (3.797m). Op hun reclame foto's kreeg ik persoonlijk het idee dat de camping aan het meer bij Zell am See lag, maar dat is niet het geval; de foto's zijn van een recreatiemeertje dat vlak bij de camping is en waar veel activiteiten gedaan kunnen worden. We komen in de stromende regen aan en de jongen die ons ons plekje wijst moest ook de elektriciteit aansluiten. Ik zag hem aarzelen in de trant van, straks maar ??; Maar ik gaf te kennen dat we Nederlanders waren en eerst koffie wilde drinken en daarvoor hadden we stroom nodig. Dus toen alles was aangesloten waren we beide doorweekt.

26 en 27 juli

Route: Geen

IMG 1075a

IMG 1105Zoals al aangegeven waren de weersvoorspellingen voor deze week niet goed. Regelmatig kwam er een stevige bui aanzetten of hadden we 1 of 2 uurtjes een miezerig regentje. Tussendoor was het dan vaak meteen wel weer mooi, de temperaturen bleven wel op niveau en onder onze luifel kun je ruim zitten. We hebben lekker wat spelletjes gedaan en zo nu en dan een korte wandeling of kort fietstochtje. Met deze voorspellingen gaan we onze planning bijstellen. We zouden vrijdag of zaterdag in 2 dagen richting huis rijden maar na 2 weken schitterend weer en met deze voorspellingen besluiten we dan woensdag maar te vertrekken, zodat we donderdag dan al thuis zijn. Morgen, dinsdag 28 juli lijkt een droge dag te worden en we plannen een dagje Zell am See in op de fiets.

28 juli 2015

Route: Dagje Zell am See op de fiets

IMG 1156a 1600x800

Zoals al gezegd; Een dagje Zell am See op de fiets. Karin had 2 dagen eerder al een stukje van de route verkend, waardoor we precies wisten via welke uitgang van de camping het beste konden vertrekken. Het was bewolkt, maar droog en de temperatuur was prima, dus op de vouwfietsen gestapt en de camping verlaten. We rijden eerst een kilometer of 2 langs de Salzach, die dus niet alleen door Salzburg stroomt en daarna steken we via een brug de rivier over en rijden langs het vliegveld richting Zell am See.

IMG 1145a IMG 1147a

Als we in Zell am See aankomen kunnen we al vlot rechtsaf naar de Zeller See afdalen. Een prachtig fiets- / wandelpad kronkelt om het meer, de Zeller See, heen. Het heeft mooie vergezichten over het meer en op Zell am See, waarbij het Grand Hotel (foto rechtsboven) erg opvallend en mooi aanwezig is aan het meer.  We besluiten eerst een cappuccino te nemen op het terras van de Grand Hotel. Het zit er inderdaad prachtig en de entourage erom heen is ook mooi.

IMG 1154a IMG 1195a
IMG 1178a IMG 1180a

Vlak bij het hotel is op het meer een opstelling voor een watershow. The Magic Lake Show; Een prachtige water-, licht-, muziek- en lasershow op het meer. We treffen het; We zien allemaal mensen zitten op het grote terras ervoor en de muziek begint net te spelen. Fietsen even stallen en op slot en een stoeltje pakken. Nu wij zijn er overdag, dus het licht en de lasers vallen niet op en/of hebben ze niet eens ingeschakeld. Maar het was best leuk om te zien en de sfeer er om heen op de terrassen was ook heel prettig.

IMG 1198aWe gaan het plaatsje Zell am See in; Wat al aan de waterkant opviel was dat er heel veel moslims waren waarvan de vrouwen allemaal volledig gesluierd waren. Het gaf toch wel een beetje een vreemd gevoel. Het waren er niet 20-50 maar echt honderden. later kwamen we erachter dat er een hele grote moslim gemeenschap is die ook een aantal hotels in beheer heeft omdat het voor moslims de ultieme vakantie is; zon, zee, bergen. Op veel restaurants was de reclame ook in het Arabisch op de ramen vermeld. Met de fiets aan de hand zijn we door het stadje gewandeld en daarna naar het vertrekpunt van de gondels gegaan; de CityXpress Zeller Bergbahn.  Daar een kaartje gekocht naar het Mittelstation. Vanuit de gondel hadden we prachtige uitzichten over de Zeller See en Zell am See. Gelukkig kon er een klein bovenlichtje open zodat ik mooie opnames kon maken.   

IMG 1209a IMG 1214a
IMG 1235a IMG 1251a

Op het Mittelstation aangekomen kwamen we erachter dat we geen uitzicht op de Zeller See hadden. De berg had, voor ons net op het verkeerde moment een bocht genomen waardoor het uitzicht ons ontnomen werd. Dat was dus een tegenvaller en ik vind dat de kaartjes verkoper dat best had mogen melden, want dan waren we doorgegaan naar een hoger gelegen station. Nu het was niet anders. Toch genoten van de hele omgeving en maar weer terug naar beneden.

IMG 1261a IMG 1277a

Beneden aangekomen, nog maar weer een klein stukje binnenstad meegenomen en weer bij de waterkant terechtgekomen waar net weer een watershow was begonnen. (Foto's boven). Ik heb even een lekkere ijsco genomen en toen maar weer op weg terug.

IMG 1263a IMG 1267a IMG 1280a

IMG 1299aWe nemen dezelfde route terug maar zullen het meer nu helemaal volgen tot de afslag Bruck.

Onderweg nog vaak gestopt voor de prachtige uitzichten over het meer. (Foto's hierboven). Het is een lekkere tocht terug. We draaien zuidelijk om het meer heen en pakken nog een klein stukje van het dorpje Schüttdorf mee en nemen daarna een lang maar mooi fietspad dat ons naar Bruck terugbrengt.

We komen Bruck binnen bij het kasteeltje dat al eerder hier op een foto te zien was en fietsen vlot naar de camper terug. Best een vermoeiende dag met al dat fietsen en wandelen, dus de beentjes lekker omhoog. Morgen gaan we vertrekken, maar niet te vroeg. Karin bespreekt op de receptie hoe laat de stroom losgekoppeld kan worden.

29 juli 2015

Route: Bruck - Saalfelden am Steinernen Meer - Lofer - Niederndorf bei Kufstein - München - Nürnberg - Frankfurt am Main - Ruhrgebied - Arnhem - Zwolle - Drachten

IMG 1322a  
IMG 1341a
IMG 1353
IMG 1328a
IMG 1345
IMG 1361

 

We gaan vandaag naar huis. Twee á drie dagen eerder dan aanvankelijk gepland, maar deze laatste week liet het weer ons in de steek. Dus na 2 schitterende weken met mooi weer in Sankt Margareten im Rosental en aan de Milstätter See is de keus niet zo moeilijk. We hebben geen haast, want we gaan in 2 dagen terug, net zoals we gekomen zijn. Als onze buren vertrekken wil men ons ook meteen wel even afsluiten van de stroom, maar wij wilden eerst nog even uitgebreid koffie drinken. Dus gezegd dat we pas op het afgesproken tijdstip wilden afkoppelen.

We rijden pas om 11:00 uur weg, in de regen en staan binnen 1,5 km in de file. Het duurt bijna een half uur voordat we bij Zell am See door de tunnel verder richting huis kunnen. Na de tunnel blijkt het opeens volledig droog te zijn en komt het zonnetje voorzichtig om de hoek kijken. Het duurt niet lang of het is prachtig weer en met veel zon. We rijden over een mooie route richting Duitsland getuige de foto's om dit stuk tekst heen. Zo rond 13:00 uur tanken we nog een laatste maal in Oostenrijk en rijden daarna Duitsland weer in. Het zonnetje schijnt en het is niet vreselijk druk om de weg. We schieten behoorlijk op.

IMG 1396 IMG 1397

 

IMG 1404Bij München kijken we elkaar aan en denken beide hetzelfde en daarom toets ik op de TomTom i.p.v. het al ingevoerde Oberthulba, waar we op de heenweg ook overnacht hebben Drachten in als eindbestemming. De TomTom geeft aan dat we dan om 24:00 uur thuis zijn. Nu weten we dat we met onze camper niet die snelheden en afstanden kunnen afleggen waar de TomTom op gebaseerd is, maar we rijden beide in de camper en kunnen elkaar dus om de 1,5 uur afwisselen waardoor we voldoende rust krijgen en bij het wisselen ook even de benen strekken en/of wat eten. Bij Nürnberg rijden we de file in. Logisch het is daar op dat moment de avondspits. Daarna is het bij Frankfort am Main ook nog redelijk druk, maar daarna wordt het rustig op de weg. Alleen nog last gehad van de ondergaande zon die dat recht voor ons moest doen en wat vertraging bij de vele wegwerkzaamheden waar wij altijd door onze breedte in de rechterbaan tussen de vrachtauto's moeten rijden en dat houdt ook iets meer op.

IMG 1416 IMG 1422

Al met al valt het ons zeker niet tegen dat we omstreeks 01:45 uur de camper naast onze woning parkeren. Het laatste tijdstip is meer te wijten aan het vertrektijdstip van 11:00 uur wat gebaseerd was op een terugreis in 2 dagen. Weer een avontuur beleefd en weer mooie dingen gedaan en een prachtige natuur en vele mooie landschappen gezien. We gaan binnenkort maar weer de reizen voor 2016 plannen.

 

Jaap en Karin.

Fotomappen van onze zomervakantie in Oostenrijk in juli 2015 op Flickr

Oostenrijk SS Salzburg Oostenrijk SS Großglockner Oostenrijk SS Millstätter See
IMG 0310a 1600x IMG 0447a 1600x IMG 0771a 1600x

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.