SAIL AMSTERDAM 2015

 19 t/m 22 augustus 2015

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dicht klikt bent u meteen weer terug in het reisverslag.

2a 1600x800Schip met zeilboot van Henk en Helma van Houten waar we elke keer de fietsen stalden

 

1Impressie van Sail Amsterdam 2015.

We hebben al in februari geboekt voor een standplaats van woensdag 19 augustus t/m zaterdag 22 augustus 2015 op camping Zeeburg te Amsterdam op ongeveer 3 km van alle activiteiten. (Foto links)

We kunnen dan met de vouwfietsen richting het evenement in de havens en na 2,5 km stallen we de vouwfietsen bij het schip van Henk en Helma (de zuster van Karin) en vandaar kunnen we dan met de benenwagen van alles bekijken en ervaren.

Zo nu en dan met zijn tweeën en dan weer met Helma en altijd gezellig eindigend op het schip voordat we weer richting camper gingen.

Vooral de boottocht, langs de Tall Ships op vrijdag 21 augustus 2015 en naar het vuurwerk, met kapitein en neef Cas op 1 van de super sloepen van Nautiek Vaaropleidingen waar Cas in zijn vrije tijd werkt, was super.

Op zaterdag zijn wij, voor ons idee, net voordat de grote drukte van het weekend eraan kwam weer huiswaarts gekeerd. Het geheel was voor herhaling vatbaar, dus wellicht over 5 jaar gaan we dit opnieuw inplannen.

 

Woensdag 19 augustus 2015 - Dag 1:

IMG 0065aNadat we op de camping aangekomen waren, moesten we nog een minuut of 10 wachten alvorens ons plekje door de vorige bewoners verlaten was en wij ons konden installeren. Snel alles aangesloten, even een korte lunch, de vouwfietsen er uit en op weg naar het schip van Henk en Helma om onze vouwfietsen vertrouwd achter te laten. Via een leuke route kwamen we bij het schip aan. Henk en Helma waren met een eigen groepje de SAIL-IN vanaf het water aan het volgen, dus ze waren er niet. Fietsen op slot en wandelen; Nu echt, 300 meter voorbij hun schip komen de eerste schepen te liggen die meedoen aan SAIL Amsterdam. De haven ervoor ligt vol met boten die allemaal zijn versierd of waar de eigenaren nog bezig zijn de laatste hand aan de versiering aan te brengen. Het ziet er nu al gezellig uit hoewel er nog geen Tall Ship te zien is. Wel is een vaste brug verwijderd waardoor een grote gebied gebruikt kan gaan worden. Op de foto hier rechts zien we de onderzeeboot Ms Bruinvis met op de achtergrond de brug die naar rechts opeens ophoudt.

We hadden een schitterend plekje op de kop van de Javakade, maar alles kwam ons in tegenlicht tegemoet.

Jammer voor de "fotograaf" maar wel "het plekje" om alles te kunnen zien

3 5
7 6

Linksboven: Ons vlaggenschip HMS De Ruyter arriveert, meteen na de Stad Amsterdam

Rechtsboven: De Etoyle Du Roy

Linksonder: De Goteborg een replica

Rechtsonder: De Dar Mlodziezy een Pools Opleidingsschip

  4a 1600x800Dit semi-zeilschip maakt geen deel uit van Sail, maar lag er wel en was gigantisch groot

 

8 10
9 11

Linksboven: Een "echte piraat". Deze boot kwam al knallend de haven binnen.

Rechtsboven: De zeesleper de Furie, bekend geworden uit de TV-Serie Hollands Glorie naar het boek van Jan de Harthog. Zijn stoomfluit bracht bij mij meteen de herinneringen aan deze serie weer boven. Ook de beroemde zeesleper Holland vroeger van Rederij Doeksen was er.

Linksonder: Karin geniet met volle teugen

Rechtsonder: Hoezo druk bij de "SAIL IN".

IMG 0093 1600x800De Kruzenstern (Крузенштерн) is een Russische stalen viermastbark, met een lengte van 114,5 m. en diepgang van 6,8 m.

Het is na de Sedov het grootste traditionele zeilschip ter wereld dat nog vaart. De thuishaven is Kaliningrad.

De Kruzenshtern heeft een lengte van 114,5 meter, een diepgang van 6,8 meter en vaart met de Russische vlag. - See more at: https://www.sail.nl/2015/schepen-sail-2015/deelnemendetallships/kruzenshtern?lpg=3416#sthash.d2Y8SrlF.dpuf
De Kruzenshtern heeft een lengte van 114,5 meter, een diepgang van 6,8 meter en vaart met de Russische vlag. - See more at: https://www.sail.nl/2015/schepen-sail-2015/deelnemendetallships/kruzenshtern?lpg=3416#sthash.d2Y8SrlF.dpuf
De Kruzenshtern heeft een lengte van 114,5 meter, een diepgang van 6,8 meter en vaart met de Russische vlag. - See more at: https://www.sail.nl/2015/schepen-sail-2015/deelnemendetallships/kruzenshtern?lpg=3416#sthash.d2Y8SrlF.dpuf

12

13
14

Links: De Europa arriveert, een van de weinige schepen die met vol zeil aan kwam varen.

Rechtsboven: De Europa, bezig de zeilen te strijken.

Rechtsonder: De Gloria uit Colombia met meer dan 60 matrozen op de ra's die voortdurend zwaaiend en zingend voor een prachtige sfeer zorgden. Voor ons het hoogtepunt van de schepen die aan de SAIL-IN meededen.

15

16

 

De ARC Gloria (2-maal boven) is een driemaster bark.

Ze is het training schip en het officiële vlaggenschip van de Colombiaanse marine

17Op het moment van de foto lag de Gloria al een 30 minuten aan de kade. Alle matrozen stonden toen nog

 op de ra's en zongen net toen we passeerden het Colombiaanse volkslied (-Oh Gloria Inmarcesible-), heel indrukwekkend.

De ARC Gloria is een driemaster bark. Ze is het training schip en het officiële vlaggenschip van de Colombiaanse Marine

 

18Bovenstaande foto van de zingende matrozen van de Gloria is genomen op onze wandeling terug naar Henk en Helma. Op de kop van de JAVA-haven waar we hebben gestaan was het een eerste dag met heel veel indrukken en een hele gezellige sfeer. Iedereen was uitbundig over alles wat er langs kwam. Ook de begeleidende vloot was meer dan indrukwekkend. Vooral de vele oude schepen uit het verleden waar veel mensen en/of verenigingen vele uren insteken om ze zo oorspronkelijk mogelijk te behouden. Om aan de natjes en droogjes te komen was ook geen probleem. Het was gewoon goed opgezet en aan alles was gedacht.

Tegen de tijd dat we terug zijn bij het schip van Henk en Helma. Er zijn meer gasten want Henk en Helma hebben met gasten op een boot de SAIL-IN vanaf het water meegemaakt en zijn nu bezig om de verse meegebrachte paling te roken. De avond valt als we met de hele groep gezellig aan dek eten.

Elke avond is er omstreeks 22:30 uur ter gelegenheid van SAIL Amsterdam en we gaan er dan ook maar even voor zitten daar boven op het dek. Het blijkt dat het vuurwerk precies achter een hoge flat de lucht ingaat, wat ook wel weer mooie effecten geeft. Beneden een impressie van het zicht vanaf het schip en op het vuurwerk.

19

20 22 21
IMG 0324 IMG 0330 IMG 0339

Donderdag 20 augustus 2015 - Dag 2:

We hadden al eerder besloten dit als een lekkere ontspannen rustdag in te plannen, dus, na de vermoeiende dag van gisteren en het vele wandelen en staan slapen we lekker uit en verkennen de camping en de omgeving van de camping. Het is een super gezellige camping met heel veel jeugd uit heel veel landen. Naast dat de meeste jeugd gewoon in hun eigen tentje zit zijn er ook hele kleine hutjes die er zeer leuk uitzien die je kunt huren. Het is leuk om te zien dat de jeugd ondanks de vele, ook duidelijk zichtbare, nationaliteiten zo met elkaar omgaat.

IMG 0367 IMG 0377
IMG 0379 IMG 0382

In de avond, nu op iets grotere afstand, wederom van het vuurwerk genoten. De hoogste vuurpijlen waren vanaf de camping prima te zien.

Vrijdag 21 augustus 2015 - Dag 3:

We hebben afgesproken om een beetje op tijd naar Henk en Helma te gaan om een paar schepen te gaan bekijken. We zijn mooi op tijd bij het schip en Helma gaat mee, dus we wandelen met zijn drieën omstreeks 10:00 uur de kade af en gaan bij een 3-tal schepen aan boord. Op de Gloria zie foto linksonder worden we officieel verwelkomd.

23aDe zusters vermaken zich uitstekend samen, dus ik beperk mij tot wat foto's nemen, waarvan hierboven een compilatie. We lopen de kade aan de kant van het Centraal Station, helemaal af en zien in de buurt van het CS enorme hoeveelheden mensen aankomen die net door de vele extra treinen zijn aangevoerd. We keren maar en zijn omstreeks 13:15 uur weer terug op het schip van Henk en Helma. 

24

25

Vanaf het schip zien we de jongste zoon Cas de zeilbootjes van Nautiek Vaaropleidingen begeleiden. Het is een prachtige bijverdienste voor hem en het bedrijf is ongeveer 100 meter van hun eigen schip verwijderd. Dus zelfs als je je verslaapt ben je nog op tijd. Hieronder een 3-tal foto's, waarvan de middelste door het raam van de kajuit genomen is. Dus zo dichtbij werkt Cas soms.

IMG 0553 IMG 0563 IMG 0545

IMG 0475In de middag zal er een parade plaatsvinden waarbij de bemanningen van de schepen vanaf de Piet Heinkade naar de Dam zullen marcheren om daar door de burgemeester van Amsterdam welkom geheten te worden. We gaan tijdig op de fiets naar de start en gaan daarna binnendoor naar de Dam waar we onze fietsen stallen en daarna in een gezellig koffiehuisje (Melly's Espresso - Cookies Bar) aan de Nieuwezijds Voorburgwal voor het raam gaan zitten om de stoet af te wachten. De eigenaar doet speciaal voor ons de ramen helemaal omhoog zodat we vrij uitzicht hebben. Men komt er al vrij vlot aan en we hebben een prachtig uitzicht op het geheel dat vergezeld wordt door diverse muziekkorpsen en bands. Er zijn zelfs een schip bij dat een compleet muziekkorps aan boord heeft.  

Crew Parade Tall Ship Gloria uit Colombia      

IMG 0579 IMG 0593 IMG 0594

Hier boven, ons uitzicht plekje en 2 foto's van de bemanning van de Gloria.

IMG 0953 CasNa de parade lekker weer terug gefietst met de afspraak dat we die avond op tijd zouden zijn omdat Cas via Mautic Vaaropleidingen een sloep had kunnen huren waardoor we het vuurwerk van die avond vanaf het water konden gaan aanschouwen. Nu daar hadden we wel oren naar dus, retour camping, lekker eten en daarna ons klaarmaken voor onze rondvaart langs de Tall Ships. Om 21:15 uur hebben we afgesproken bij Henk en Helma zodat we op tijd aan de andere kant van het Java eiland kunnen zijn om de vuurwerk show ter hoogte van de Surinamekade te kunnen gaan bekijken. We zijn op tijd en er gaan meer vrienden en kennissen mee; Dus de sloep zit lekker vol. Gelukkig had Cas een tijdje ervoor zijn vaarbrevet gehaald (anders had hij de sloep ook niet kunnen huren), dus waren we in goede handen bij kapitein Cas.

Hieronder een impressie van de vuurwerkshow en de prachtig verlichte schepen.

27a 1600x800

26 28
29 IMG 0908

Weinig foto's van het vuurwerk; achteraf had ik gewoon de verkeerde camera meegenomen, maar ik heb er nog wel even een selektie uitgehaald en hieronder weergegeven om de sfeer op het water te kunnen laten zien.

31

32

IMG 0904a 1600x800

IMG 0753 IMG 0785
IMG 0764 IMG 0799

Op de terugtocht was het rustig rond de Tall Ships, dus gelegenheid voor mooie plaatjes zonder vele schepen ervoor.

33 34
35 36

IMG 0969cWe zijn omstreeks 21:30 uur weggevaren en meren om 23:45 uur weer af bij Nautic Vaaropleidingen. Het was een geweldige ervaring en dat je dat nog in een sloep kunt beleven met je eigen neef achter het roer, dat maakt het helemaal af. We hebben genoten en met ons alle andere vrienden en kennissen aan boord. Een gezellig gezelschap dat het net als ons geweldig vond om dit vanaf het water te kunnen aanschouwen.

Terug bij het schip zitten we nog een met een hapje en een drankje na en wordt het tijd om op te stappen. Toen we bespraken in februari dachten wij als niet bootliefhebbers, dat 2 dagen SAIL wel genoeg zou zijn, maar we hadden nog wel een extra dagje willen blijven, maar de Camping had al aangegeven het weekend helemaal vol te zitten, dus we moesten voor 11:00 uur de camping verlaten. Na van iedereen afscheid genomen te hebben en van onze gastheer en gastvrouw in het bijzonder fietsen we terug naar de camping en kruipen er moe maar voldaan in.

 

Zaterdag 22 augustus 2015 - Dag 4:

We hebben de wekker wel gezet, maar behalve at vertraging bij het douchen zijn we in principe zo weg. Na het ontbijt pak ik alles weer in en na nog een bakje koffie gaat de stroom er ook af en kunnen we vertrekken. Precies om 10:55 uur verlaten we de camping op weg naar huis. Het waren leuke dagen en het kon heel mooi zo met onze eigen camper, die dus ook voor activiteiten in eigen land bij uitstek geschikt is om te gebruiken.

We rijden via de Afsluitdijk terug want dan kunnen we de camper meteen weer in de stalling in Dronrijp achterlaten, waar onze personenauto nu op het plekje van de camper staat. Best makkelijk dat je echt een eigen plekje in een stalling hebt met een eigen sleutel.

Omstreeks 14:00 uur parkeren we de camper weer in de stalling en halen we onze dagelijkse spullen er weer uit. Om 15:00 uur zitten we thuis al weer lekker aan de Senseo. Weer een mooie ervaring met de camper rijker.

 

Jaap en Karin

IMG 0126 1600x800

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.