REISVERSLAG AABENRAA 2014

 9 t/m 12 juli 2014

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dichtklikt bent u meteen weer terug in het reisverslag.

 IMG 0110a 1600x800

IMG 0004aToen wij in juni 2014 geheel onverwachts tegen de advertentie van deze camper aanliepen waren we meteen verkocht. Ik was mij aan het oriënteren op modellen met vast bed en toilet, zodat ik wist naar welke modellen onze voorkeur uit zou gaan als ik in 2016 met prepensioen zou gaan. Echter deze advertentie betrof een eigenbouw / ombouw en zoets is er dus op dat moment en die is er niet meer in mei 2016.

Nadat de aanschaf was geregeld wilden we de camper natuurlijk ook gaan testen. Bedoeld was een lang weekend op een camping op de Hoge Veluwe, maar de week daarvoor gaf 3 dagen met kans op regen en onweer. Verder om ons heen kijken vonden we onder in Denemarken, in Aabenraa een weervoorspelling met 5 dagen een zonnetje zonder bewolking, dus dat werd onze keuze voor de test.

IMG 0094a

Alles al de dag van te voren zo'n beetje aan boord gebracht, tenminste eten en drinken en de koelkast vast aangedaan, zodat we redelijk op tijd konden vertrekken. Volgens Google Maps is het 515 km en 5 uren rijden, maar we weten dat we met een camper slechts een 100-110 rijden en met een paar stops zal het wel een 2 uurtjes langer duren schatten we in.

We maken onze eerste stop tussen Oldenburg en Bremen en nemen daar een vroege lunch. Leuk, voor het eerste eten in de eigen camper. Tot nu toe rijdt hij prima, hoewel het motorlawaai hoog is. Je zit immers ongeveer op de motor in de cabine. Maar dat is alleen de eerste 20-30 minuten en daarna ben je er aan gewend.

IMG 0103a

 

 

Het voordeel van deze reis is dat we tot de afslag Aabenraa op de A7 kunnen blijven rijden en dat is dus best wel grappig. Om 15:00 uur zijn we in Aabenraa en kijken even naar de fjord en het strand, waarna we links af richting camping gaan. Daar aangekomen boeken we in en rijden naar het ons toegewezen plaatsje. Ik sluit de stroom aan, draai de luifel uit en plaats tafel en stoelen en Karin zet koffie in de camper. Gaat allemaal voorspoedig en zo zitten we  en we gaan aan de koffie. En zo zitten we om 16:00 uur voor onze camper in Denemarken aan de koffie. De reis ging prima, de camper heeft zich goed gehouden.

IMG 0115a

 

Het is een camping met veel vaste standplaatsen en onze overburen zijn er niet, dus we delen het veldje met zijn tweeën. Ik haal de fietsen er even uit; Eén vouwfiets die bij de camper hoort (er was ooit 1 gestolen in Spanje, dus daarom slechts 1) en één gewone fiets die prima achterin paste. We gaan even het washok bekijken en maken een korte wandeling over de camping. Prima verzorgd allemaal en het sanitair ziet er schoon en goed onderhouden uit. Ook heel prettig op een camping. Morgen ligt in de planning om de voortent op te zetten en te testen  Na het eten, dat door Karin prima werd klaargemaakt op maar 2 pitten hebben we nog de hele camping omgewandeld en vanaf een uitzichtpunt op de camping de Fjord kunnen overzien. Natuurlijk zoals te doen gebruikelijk bij mij, dit vastgelegd op foto's.

IMG 0128a IMG 0125

IMG 0141a 1600x800

De volgende ochtend is het weer schitterend, zoals voorspeld. En dat hadden we ook nodig om de voortent op te zetten en te testen op compleetheid en bruikbaarheid. Het zijn heel wat stokken en er is veel doek. Nadeel is dat er geen enkele beschrijving en/of tekening bij is. Ik ga eerst maar eens de tentstokken sorteren en soort bij soort leggen. Daarna leggen we de verschillende tentdoeken uit om ons ook hierop te oriënteren. Als alles ligt gaan we in een stoel zitten en koffie drinken om inspiratie op te doen. Koffie erbij helpt altijd.

IMG 0150a IMG 0157a

Inmiddels hebben we inspiratie opgedaan en gaan los, gestaag vordert het werk met passen en meten en zoeken tussen de tentstokken. Maar hoewel je er de tijd voor moet nemen komt dan toch elk stukje op zijn plaats en krijgt de voortent steeds meer gestalte. Het is een rechttoe - rechtaan model zonder verdere poespas maar wel met veel ruimte. Geschat 5x3 meter, dus er kunnen heel wat luchtbedden naast elkaar liggen als dat ooit nodig zou zijn.

IMG 0163a IMG 0166 IMG 0176a
IMG 0169a IMG 0182a IMG 0187a

Tevreden nemen we plaats voor de voortent. Het was te mooi weer om binnen te zitten. We zijn ongeveer 2 uren bezig geweest met het in elkaar zetten van deze voortent. Met de kennis die we nu hebben opgedaan, denk ik dat hij binnen 1 uur staat, maar de opzet is dat we gaan trekken met de camper, dus dat we hem niet vaak gaan gebruiken. Dat is ook niet erg, maar we hebben hem wel, in voorkomende gevallen. De volgende ochtend, als de voortent door de zon is opgedroogd van de dauw, breken we hem meteen af en weer terug in de zakken en dozen. Hierna pakken we kleding en fototoestel en stappen op de fietsen, We gaan Aabenraa en de waterkant / fjord even verkennen.

IMG 0204 IMG 0205
IMG 0220 IMG 0207

We boffen, het is prachtig weer, de zon schijnt volop en een prettige temperatuur. Meteen krijgen we dat echte vakantiegevoel over ons en zo hoort het ook. We hebben de camper juist voor dit soort reizen aangeschaft. Na het havengebied en het strand rijden we naar het centrum en met de fietsen aan de hand lopen we door het gezellige winkelstraatje. Een wandeling die we afsluiten met een lekkere ijsco. Wat opvalt is de gemoedelijke sfeer die er heerst en het echte zomergevoel.

IMG 0228a IMG 0229a

Na de ijsco stappen we weer op de fiets en pakken nog wat stadsgezichten mee van Aabenraa. Abenraa telt 16.000 inwoners en ligt in de regio Zuid-Denemarken en is de grootste plaats in het zuiden van Jutland (Sonderjyland). De stad ligt ten westen van de Aabenraa Fjord aan de Kleine Belt. Tot 1864 behoorde Aabenraa tot Sleeswijk omdat het door Denemarken aan de Pruisen moest worden afgestaan. Bij het verdrag van Versailles werd dit gebied weer bij Denemarken gevoegd.

IMG 0224 IMG 0237
IMG 0248 IMG 0245

Hierna fietsen we terug naar de camping waarbij we op het laatst nog een stevige heuvel op moeten. Beide stoppen we halverwege en lopen het laatste stuk. De vouwfiets en ook de gewone fiets die we hebben meegenomen bevallen niet echt, dus ik zal eens om me heen kijken voor iets anders. Boven gekomen maak ik naast de receptie nog even een paar foto's van de Aabenraa Fjord en de wijk waarin de camping ligt. De camping heet "Camping Fjordlyst Aabenraa" en het is een mooie camping met terrasvormige plaatsen, waardoor er een mooi uitzicht ontstaat en je het gevoel hebt niet aan alle kanten te worden begrensd door buren. De camping ligt niet ver van het centrum van Aabenraa, een klein maar leuk stadje met een strand aan het fjord. Het sanitair op de camping is prima en het personeel is behulpzaam.

IMG 0256 IMG 0251
IMG 0279
 
De volgende dag pakken we alles weer in. Dit was een lang weekend om te testen en te kijken of alles, vooral ook in de camper, naar behoren functioneert. Nu het moet gezegd worden, er mankeert gewoon niets aan. Alles lijkt te werken, behalve de kachel. Het is een gaskachel met automatische ontsteking die zijn warmte op 3 plaatsen over de vloer moet brengen. Nu ik moet er nog maar eens naar kijken.
De terugweg gaat ook weer uitstekend. Karin maakt ook haar eerste uren achter het stuur en dat gaat ook ook prima. Dat is natuurlijk uitermate prettig omdat je dan bij verdere reizen elkaar regelmatig kunt afwisselen achter het stuur. Ondertussen luisteren we naar muziek uit de autoradio die naast radio ook gewone CD's, MP3-CD's en MP3 vanaf een USB-stick kan afspelen. Geen nee te koop dus. In het woongedeelte, bij de Dinette zijn ook nog eens 4 geluidsboxen in het interieur verwerkt.
 
IMG 0283aDe TomTom uit Karin haar auto, een los exemplaar heeft ook zijn plekje gevonden op ons dashboard. Er was een speciaal plaatje waarop hij houvast heeft. De TomTom functioneerde in Duitsland en Denemarken ook prima, hoewel we in Drachten op de A7 gingen en er 25 km voor Aabanraa pas afgingen, maar onderweg klopte alles wat de TomTom aangaf. Het dashboard heeft verder nog tijd en temperatuur, hoewel het laatste onderdeel niet betrouwbaar lijkt, dus nog maar eens naar kijken, een telefoonhouder, meerdere bekerhouders en een achteruitrij camera. Dat laatste apparaat is wel heel prettig, want dan kun je al rijdend zien of er auto's achter je zitten. De beide achteruitkijkspiegels geven eigenlijk net iets te weinig informatie.
We zijn mooi op tijd weer thuis met een heerlijk gevoel. De camper bevalt meer dan prima. We hadden niets anders verwacht, maar toch heb je zo'n eerste trip nodig om, ook voor jezelf, zekerheid te krijgen over de mogelijkheden van onze nieuw camper. Goedgekeurd dus. We kunnen nu dus onze Europa reizen gaan plannen
 
Jaap en Karin

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.