REISVERSLAG  2016

Luxemburg en Duitsland (Zwarte Woud en Moezel)

 11 t/m 22 september 2016

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dicht klikt bent u meteen weer terug in het reisverslag.

  IMG 6632b 2400x1350 Kopie

Zondag 11 september 2016

Route: Uden - Maastricht - Luik - Bastogne - Esch-Sauer - Heiderscheidgrund - Esch-am-Sûre (275 km)

Net als in 2015 plannen we onze najaarsreis aansluitend op het familieweekend van Karin haar familie. Iets dat goed is bevallen, want het scheelt ons ook een 2,5 uur rijden omdat we al lekker zuidelijk zitten, dus hebben we dat nu ook maar weer zo gepland. 

Vanuit Uden op zondag doorgereden via Maastricht en Luik naar Esch-am-Sûre, een klein plaatsje onder de rook van Heiderscheidgrund in het noorden van Luxemburg. Op de camping aangekomen krijgen we een mooi plekje aan het riviertje toegewezen met prima gratis internet. Een paar uur rijden en je bent er al weer helemaal uit. Een heerlijk gevoel om weer op pad te zijn met onze eigen vertrouwde camper.

IMG 6565 Compilatie IMG 6566a

 

Maandag 12 september 2016

Route: Esch-am-Sûre - Esch-Sauer - Esch-am-Sûre (15 km fiets)

Vanochtend wakker geworden en heerlijk alles rustig aangedaan. We hoeven niets en we moeten niets, dus lekker in het zonnetje aan het riviertje gezeten en genoten van de vredige natuur.

IMG 6601a IMG 6603 Compilatie

Daarna de vouwfietsen gepakt en een leuke fietstocht gemaakt langs het riviertje. Prachtig fietspad met veel bochten en langs een camping. Aan het einde kwamen we aan in het nabijgelegen Esch-Sauer met een eigen burcht. Dit is de Burg Esch-Sauer waarmee men al in 927 na Chr. is begonnen met bouwen. Inmiddels is het een ruïne maar hij prijkt nog steeds met de kerk boven het dorpje uit. De Burg-kappel is tussen 1903-1906 wel weer hersteld.

IMG 6620a IMG 6632a

We rijden het hele dorpje rustig door en rijden om en gedeeltelijk ook onder (tunnel) de Burg door. Daarna zoeken we een plekje in één van de aanwezige restaurants met uitzicht op het riviertje de Sauer.

IMG 6626a IMG 6638a
IMG 6636a IMG 6650 Compilatie

Terug op de camping is Karin bezig gegaan met het eten en hebben we lekker buiten gegeten. Na de afwas nog een tijdje buiten gezeten en nadat het donker was geworden heb ik nog even mijn nieuwe statief getest en een paar opnames gemaakt. Met de opname van de maan was ik wel content.

IMG 6675a IMG 6686a

 

Dinsdag 13 september 2016

Route: Esch-am-Sûre - Luxemburg - Triër - Kaiserslautern - Mannheim - Heidelberg - Bad Schönborn (300 km)

Vanochtend hebben we alles ingepakt en zijn redelijk op tijd vertrokken. Langs Luxemburg (stad) rijden we Duitsland in en bij Mannheim zakken we af naar het zuiden. Daar ligt redelijk dicht langs de weg het stadje Bad Schónborn dat bekend is vanwege de "thermen" die aldaar zijn. Al aan het begin van de middag komen we daar aan en zoeken een plaatsje op het Wohnmobil Park dat naast de Thermen is gelegen. Het staangeld is inclusief een dag in de thermen en een bezoek aan de Dode Zee Zout grotten. (foto links van de site van Thermen Schönbron)

IMG 6696a

We staan meteen naast het complex en gaan dinsdagavond al even de thermen in. Je kunt namelijk ook goedkoop een 4-uurs of een 2-uurs toegang kopen en dat hebben we dus nu dan maar even gedaan. Het is erg zout water, waardoor je gewoon blijft drijven, maar wel heel sfeervol, buiten in het donker met een bijna volle maan. Het is zelfs moeilijk om te zwemmen, want je krijgt je benen amper onder water door die opwaartse druk van het zoute water.

 

Woensdag 14 september 2016

Route:  Bad Schönborn  - Thermen

Vanochtend de gisteren bestelde harde broodjes bij de receptie van het parkeerterrein opgehaald en lekker rustig in het zonnetje ontbeten. Daarna al vlot de schaduw opgezocht. Aan het begin van de middag onze dagkaart maar gaan verzilveren met een onderbreking (dat mag) zodat we in de avond na het warm eten nog weer even van de faciliteiten gebruik konden maken.

IMG 6707a IMG 6715 Compilatie

 We hebben de middag doorgebracht met afwisselend badderen en zonnebaden op de alom klaarstaande ligbedden. Badderen, want zwemmen is best wel pittig met al dat zout. Binnen, in het overdekte gedeelte is één van de baden zo zout dat je er maar een paar minuten in mag en het is door het extra hoge zoutgehalte bijkans onmogelijk daar te zwemmen. Ook nog even een verfrissing op een terras buiten genomen. En na het avondeten nog weer even de sfeer van de avond meegepakt en weer een 1,5 uur in de verschillende baden doorgebracht. Al met al een leuke ervaring.

 

Donderdag 15 september 2016

Route:  Bad Schönborn  (Thermen) - Karlsruhe - Straatsburg - Freiburg im Breisgau (175 km)

IMG 6717 Salzgrotte PanoramaVanochtend alles ingepakt voor vertrek en daarna van 10.00-10.45 in de thermen de Dode Zee zoutgrotten in. Dit hadden we de vorige dag al besproken. Het was best wel rustgevend, een complete stilte, op een paar hoestbuien links en rechts na, mooie kleuren, knerpend op het zout met de beschermhoesjes om de schoenen en rustige muziek. (foto links van de site van Thermen Schönbron)

Rond 11:15 uur vertrokken voor een relatief korte trip naar Freiburg-im-Breisgau in het zuiden van het Zwarte Woud. Echter meteen nadat we de autosnelweg opreden kwamen we in een file terecht, naar later bleek van een ongeval (half uur vertraging) en toen we nog 10 km te gaan hadden kwamen we bij Freiburg ook in de file, weer 45 minuten weg.

Het ritje van 2,5 uur werd zo bijna 4 uren en heel intensief, tenminste dat probeerden mijn knieën mij te vertellen. We kregen een mooi plekje toegewezen op de Camping Am Möslepark.

De camping ligt heel dicht tegen Frieburg im Breisgau aan, maar wel helemaal buiten tegen de bergen die geheel met bossen zijn begroeid..

IMG 6734 IMG 6766a

 

Vrijdag 16 september 2016

Route:  Camping Am Möslepark - Freiburg im Breisgau - Camping Am Möslepark (15 km fiets)

Vanochtend, vrijdagochtend zijn we vanaf de camping gaan fietsen naar de Altstad van Freiburg; Een leuke fietstocht langs de rivier tot aan de oude binnenstad. Nu daar is in principe alles te belopen en dat hebben wij met de vouwfietsen aan de hand ook gedaan. Opvallend goed onderhouden gebouwen en een vriendelijk aandoende gemeenschap. Het was ook een heel ontspannen stad met mooie oude wijken, waar we op een terrasje nog een lichte lunch hebben genoten.

IMG 6832 Compilatie IMG 6900 Compilatie

De universiteitsstad Freiburg ligt aan de rivier de Dreisam en vlak bij het Zwarte Woud en de Zwitserse en Franse grens en wordt wel beschouwd als de feitelijke hoofdstad van het Zwarte Woud. Freiburg is ontstaan toen er in 1091 een burcht gebouwd werd op wat nu de Schlossberg heet. In 1120 werden stadsrechten en marktrechten ontvangen. Tegenwoordig wonen er 220.000 mensen. 

IMG 6898a IMG 6899a

Na de bezichtiging van de binnenstad naar de kabelbaan gefietst en met de kabelbaan de Slossberg opgegaan. Boven aangekomen een mooi plekje op het terras van het daar aanwezige restaurant gevonden en daar genoten van het uitzicht over Freiburg im Breisgau. Het was een lange maar wel een mooie dag en bij terugkomst op de camping zijn we lekker aan het barbecueën geslagen en heb ik later nog wat foto's genomen. 

IMG 6886 Compilatie IMG 6911 Compilatie

 

Zaterdag 17 september 2016

Route:  Camping Am Möslepark

We hebben gisteravond besloten het programma voor de 2e week aan te passen. Met de weerprogramma's erbij bleek, hoe verder oostelijk hoe meer regen en hoe meer slechte dagen. Dus de tocht van zaterdag via Schaffhausen (Zwitserland) naar Liechtenstein en dan zondagavond door naar het Bodenmeer hebben we geschrapt. In dat gebied voorspeld men regen van zaterdag t/m dinsdag, terwijl wij donderdags al weer richting huis moeten vertrekken. Andere keer dus maar.

IMG 6992 Compilatie IMG 7000a

Wij zijn vanochtend daarom gewoon gebleven in Freiburg waar wel de zon regelmatig te zien was. Karin heeft een lange en zware bos- en bergwandeling gemaakt door de uitlopers van het Zwarte Woud bij de camping. Alle foto's van vandaag zijn dus ook door haar genomen. Daarna heeft ze ook nog op de fiets boodschappen gedaan en dat was eigenlijk net wat teveel van het goede. Ik (verstandig als ik ben - LOL) heb mijn knieën vandaag een dagje rust gegeven na de inspanningen van gisteren.

IMG 7003a IMG 7007a

Zondag 18 september 2016

Route:  Freiburg im Breisgau - Winden im Elztal - Freudenstadt - Baden-Baden - Karlsruhe - Simmern (Hunsrück) - Traben-Trarbach - Enkirch (350 km)

De voorspelde regen bleek vanochtend aanwezig en daarom zijn Karin en ik deze zondagochtend, in de regen vertrokken uit Freiburg-im-Breisgau na 3 mooie en zonnige dagen daar. We hebben gekozen voor het betere weer en daarom zijn we richting het noorden gereden, maar wel helemaal binnendoor via de binnenwegen van het Zwarte Woud. Prachtig, alleen daar waar we gingen klimmen over hele smalle weggetjes, reden we meteen de (regen)wolken in en was er weinig zicht, dus ook weinig van het vast spectaculaire uitzicht te genieten. Speciale parkeerplaatsen met richtingbordjes wat er te zien was ... in het dal of in de verte waren dus vandaag niet aan ons besteed. Het was wel weer een avontuur op zichzelf.

IMG 7029 Compilatie IMG 7055 Compilatie

Na weer eens 45 minuten verspeeld te hebben omdat de geplande weg naar Karlsruhe volledig was afgesloten en we dus bijna terug moesten waar we weg kwamen, reden we al file rijdend de snelweg weer op net onder Baden-Baden op weg naar de Moezel. Want de voorspelling voor de komende dagen was in dat gebied meer dan redelijk, dus altijd beter dan 4 dagen regen in de omgeving van Liechtenstein en het Bodenmeer.

Naarmate we verder naar het noorden reden en daarna naar het westen afsloegen begon het weer op te knappen. Het laatste uur reden we met een blauwe hemel en in de zon. Toen de zon al onder was kwamen we in het donker aan in Traben-Trarbach waar bleek dat onze hele goedkope camperplaats helemaal vol was. Dus verder langs de Moezel naar Enkirch en daar op de aanwezige camperplaats overnacht.

 

Maandag 19 september 2016

Route:  Enkirch - Traben-Trarbach (7 km)

We zijn de dag begonnen met een douche in het dorpje. Een soort openbaar badhuis van het stadje op loopafstand van de camperplaats. Daarna vlot alles klaar gemaakt voor vertrek en de route van gisteravond retour richting Traben-Trarbach. Omdat we zo vroeg waren was er nu wel een plekje voor ons vrij. We kregen van de beheerster een mooi plekje toegewezen met uitzicht op de Moezel.

IMG 7077 Compilatie IMG 7089a
IMG 7090a IMG 7104a

Alles aangesloten en toen maar wat eten, want om de grootste kans te hebben op een plekje hadden we het ontbijt vanochtend overgeslagen en daarom trakteerden we onszelf nu op een heerlijke brunch. Lekker buiten in het zonnetje met voortdurend rondvaartboten en vrachtschepen die langs kwamen.

IMG 7108 Compilatie IMG 7114a
IMG 7116a IMG 7141 Compilatie

Na de brunch de vouwfietsen gepakt en de ongeveer 900 meter naar het stadje afgelegd, waar we zo'n beetje alles bekeken hebben. De aan de oevers liggende rondvaartboten. De brug die de vroeger gescheiden plaatsen Traben (onze kant) en Trarbach (overkant) verbindt, waardoor het nu Traben-Trarbach is. De gezellige wandelstraatjes waar we met de vouwfiets aan de hand lekker doorheen konden wandelen en verder de gezellige drukte op de Moezel zelf. Wederom een mooie dag met aangename temperaturen, maar wel grotendeels bewolkt.

IMG 7154 Compilatie IMG 7176 Compilatie
IMG 7225a IMG 7238a

 In de avonduren nog weer wat met mijn statief en tijdopnames gespeeld. Waarvan hierboven een paar voorbeelden.

 

Dinsdag 20 september 2016

Route:  Traben-Trarbach - Wolf - Kröv - Wolf - Trarbach - Traben Trarbach (20 km fiets)

IMG 7255 CompilatieDinsdagochtend wakker geworden, wederom bewolkt en ook nog eens aan de koude kant. Dat was wel even een tegenvaller, maar gelukkig geen regen. De ochtend rustig aan gedaan en genoten van ontbijt met verse en warme broodjes, koffie en een heerlijke douche.

In de loop van de middag samen met Karin op de vouwfiets gestapt en langs de Moezel gaan fietsen richting Wolf en Kröv. Eerst een heel stuk over een fietspad, direct aan de Moezel en daarna, vanwege een volgende camping, om de camping heen, dus iets verder van de Moezel af. De brug over en daar weer via de Moezel verder tot aan Kröv. Terug via Wolf en dwars door de wijnvelden die daar tegen de heuvels liggen en daarna langs de andere zijde van de Moezel over een net fietspad weer naar Traben-Trarbach gereden, aan de overzijde langs onze camping en toen nog maar weer even Trarbach in.

Daar vonden we een restaurant met een scala aan ijsvariëteiten en sorbets. Daar hebben we een keuze uit gemaakt en beide genoten van een heerlijke en grote coupe ijs. Daarna weer terug naar de camping en daar zorgde Karin weer voor een lekkere warme maaltijd.

IMG 7268a Compilatie IMG 7293 Compilatie

Woensdag 21 september 2016

Route:  Traben-Trarbach - Bernkastel-Kues - Traben-Trarbach (Bootreis Moezel)

Woensdag dan toch schitterend weer en we zijn naar Traben gefietst en daar omstreeks 11:00 uur de rondvaartboot genomen om nu de Moezel eens van de andere kant te bekijken.

IMG 7331 Compilatie IMG 7396a

De Moezel kronkel door de valleien met aan weerskanten de wijnranken. er zijn veel dorpjes langs de Moezel en ze produceren bijna allemaal hun eigen wijnen. Overal zie je dan ook grote letters tussen de wijnvelden met reclame voor dat dorp en die wijn.

IMG 7409 Compilatie IMG 7451 Compilatie

Bij Zeltingen moesten we nog de sluis door met 6 meter verval. Ook een gebeurtenis die we zelf nog niet eerder hadden meegemaakt. Best fraai hoe dat allemaal kan en geregeld is. 

IMG 7477a IMG 7483 Compilatie

Tegen 13:00 uur kwamen we aan in Bernkastel-Kues dat met afstand het mooiste stadje aan de Moezel is. Lekker rustig rondgelopen en vooral rondgekeken naar al die prachtige gebouwen en gevels. Je waant je 200 jaar terug in de tijd als de mensen en de auto's er niet geweest waren. We hebben vooral ook veel foto's genomen, waarvan er hier diverse compilaties staan. Hieronder een compilatie met 18 gevels / onderdelen. Even op klikken om te vergroten.

IMG 7495 Compilatie

Opeens worden we aangeroepen met “Hey, wat doen jullie hier”; En ja hoor, de buren van 2 huizen verder Evert en Mina lopen daar ook. Maar even een terrasje opgezocht en even gezellig bijgepraat, zij bleken ook vlakbij Traben-Trarbach te zitten alleen dan in het Landel Green Park Mont Royal. Na het terrasje afscheid van elkaar genomen en hebben wij onze wandeling door het stadje weer vervolgd.

IMG 7500 Compilatie IMG 7589a

Omstreeks 15:20 uur weer teruggevaren met een ander schip van dezelfde maatschappij naar Traben-Trarbach. We waren rond 17:30 uur weer terug bij de camper. Wederom een mooie dag en heel leuk om de Moezel eens van de waterkant te ervaren; een aanrader. Na het eten is Karin alvast aan het inpakken gegaan en heb ik ook wat voorbereidende werkzaamheden gedaan, want morgen, donderdag rijden we terug naar huis.

IMG 7317a IMG 7673a


Donderdag 22 september 2016

Route:  Traben-Trarbach - Keulen - Mönchengladbach - Venlo - Nijmegen - Arnhem - Zwolle - Drachten (458 km)

IMG 7693 CompilatieGisteravond was Karin al aan het inpakken gegaan en had ik ook wat voorbereidende werkzaamheden gedaan, omdat we vandaag terug naar huis gaan rijden.

Even 1 dag eerder dan oorspronkelijk gepland, maar dat komt omdat we zaterdag met Cor de vader van Karin een boottocht op de Waddenzee gaan maken met de mijnenveger Hms. Sittard waar Cor van 1958-1962 op gevaren heeft. Enige weken eerder waren we al te gast geweest en hadden we een rondleiding gehad over het schip, waar veel nog steeds in de originele staat is. Uniek natuurlijk dat dit schip nog vaart. Aangezien dit verslag pas veel later is gemaakt mag ik nu wel verklappen dat de Hms. Sittard een prominente rol heeft gespeeld in de film Dunkirk van Christopher Nolan, over de evacuatie van de geallieerde troepen aan het begin van de 2e Wereldoorlog vanuit Duinkerken. De extra dag terug is ook noodzakelijk, omdat dan de camper nog schoon (vrijdag) kan en weer terug naar de stalling.

Het was vanochtend een beetje mistig toen we wakker werden en de mist trok wel op, maar bleef in de dalen nog wat hangen. Rond 09:15 uur vertrokken we uit Traben-Trarbach en waren we met een aantal tussenstops, maar zonder files, om 15:15 uur weer terug in Drachten.

Wederom een prachtige ervaring en een heel rijk gevoel zo te kunnen reizen met onze eigen trouwe camper.

Jaap en Karin

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.