REISVERSLAG  2017

Zuid Frankrijk - Marseillan Plage (Languedoc)

 10 t/m 23 september 2017

Noot: Alle foto's in dit Reisverslag kunt door er op te klikken vergroot zien in een nieuw venster.

Als u het venster weer dicht klikt bent u meteen weer terug in het reisverslag

  IMG 0111x

Zondag 10 september 2017

Route: Uden - Maastricht - Luik - Houffalize - Bastenaken - Luxemburg (330 km)

Een traditie is een traditie en die zet je vaak voort. Net als in 2015 en 2016 plannen we onze najaarsreis aansluitend op het familieweekend van Karin haar familie. Iets dat goed is bevallen, want we zijn dan al een mooi eind op weg richting het zuiden. Gepland was de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog bij Ieper en de Tweede Wereldoorlog, de stranden in Normandië van D-Day te gaan bezoeken, echter in de laatste 2 weken voor vertrek werd ons duidelijk dat we daar 2 weken lang 16-18 graden en regen zouden hebben. Nu dat leek ons maar niets, zodoende is die - al wel volledig voorbereide trip, de plank opgegaan. Die komt er nog wel eens af.

IMG 0119x IMG 0127x

De keuze is, vanwege dus het weer, gevallen op Zuid Frankrijk en we gaan richting de Languedoc naar het stadje Marseillan Plage en de toevoeging Plage geeft al aan dat we aan het strand staan, dus aan de Middellandse Zee. Vanuit Uden op zondag doorgereden via Maastricht, Luik, Houffalize en Bastenaken naar Luxemburg. Daar, aan de rand van Luxemburg, staan we op de camping Camping Kockelscheuer aan de Route de Bettembourg. Op de camping aangekomen mogen we zelf een plekje uitzoeken van de Nederlandse beheerder. krijgen we een mooi plekje aan het riviertje toegewezen met prima gratis internet. Een paar uur rijden en je bent er al weer helemaal uit. Een heerlijk gevoel om weer op pad te zijn met onze eigen vertrouwde camper.

 

Maandag 11 september 2017

Route: Luxemburg - Thionville - Metz - Nancy - Langres - Dijon - Chalon sur-Saóne - Sance (bij Macon) (442 km)

Vanochtend redelijk op tijd er uit. De afstand is dusdanig dat we het niet in 1 dag kunnen doen naar de Middellandse Zee, dus hebben we de komende 2 dagen maar 2-maal een rit van ongeveer 450 km gepland. Je hoeft niet supervroeg op, maar je kan wel in het begin van de middag op de geplande camping zijn en zo nog lekker wat van het mooie weer genieten, tenminste dat is de bedoeling.

IMG 0133x IMG 0134x

We vertrekken en rijden vlot Luxemburg uit, niet voordat we voor ongeveer 1 euro per liter nog even de tank volgegooid hebben. In Frankrijk kost het langs de snelweg al snel € 1,33 - € 1,44, dus is het een goede besparing. Naar mate we verder naar het zuiden rijden wordt het weer steeds beter. Als we in de omgeving van Macon aankomen, waar we op de Camping Municipal de Macon staan in Sance, is het schitterend weer.

IMG 0136x IMG 0141x

We staan vlakbij de rivier de Saöne, maar vanaf de camping kun je er niet zomaar naar toe. We vinden een mooi plekje met zon en installeren ons. Het is een enorm grote camping met heel veel campers en caravans op doorreis. Vanaf het moment dat we aankwamen tot ver na donker bleven er maar campers en auto's met caravan aankomen op zoek naar een plekje.

 

Dinsdag 12 september 2017

Route: Sance (bij Macon) - Lyon - Valence - Orange - Nimes - Montpellier - Bessen - Vias - Agde - Marseillan Plage (444 km)

Vandaag vertrekken we dan naar onze eindbestemming Marseillan Plage aan de Middellandse Zee. We vertrekken voor ons doen vrij vroeg en we schieten lekker op, totdat we bij Lyon aankomen. De borden langs de snelweg geven al aan dat er een blokkade is vanwege acties van de chauffeurs tegen de regering van Macron. Tja .... ook de afritten staan volledig verstopt. Wij zijn blij dat we vroeg vertrokken zijn en dat ik op de camping een plaatsje besproken heb.

IMG 0149x IMG 0161x

We staan stil of rijden stapvoets. Na 9 km, waar we ongeveer 1,5 over hebben gedaan zien we de blokkade voor ons (zie foto links). Alle 3 rijbanen zijn afgesloten, alleen de vluchtstrook is vrijgelaten en daar persen we ons dan, als het onze beurt is, maar doorheen. Daarna kunnen we opeens lekker opschieten op deels verlaten wegen (door de blokkade). We passeren - op afstand - Valence, Orange en Nimes.

IMG 0164x IMG 0177x

Bij Montpellier werd er een spontane blokkade op ongeveer een 250 meter voor ons opgestart, maar daar waren we gelukkig vlot voorbij. In tegengestelde richting zagen wij een al eerder opgestarte blokkade en telden wij een file op 5 rijbanen van ongeveer 19 km. (foto rechts boven). Pffft.

Daarna gaat het vrij vlot richting kust en komen via Agde bij Marseillan Plage aan en vinden vlot de camping. Daar wordt aangegeven dat de camping vol is; Gelukkig had ik enkele dagen eerder een plekje besproken en bleek er dus nog echt 1 plekje over te zijn voor ons. Alles aangesloten en toen omstreeks 18:00 uur nog maar even naar het strand gelopen. De camping heeft een eigen opgang naar het strand, super de luxe dus.

IMG 0182x IMG 0183x

 

Woensdag 13 september 2017

Route:  Marseillan Plage

Vandaag gedaan waarvoor we gekomen waren ..... niets doen, maar dan wel lekker in de zon. Karin geeft hier het goede voorbeeld.

IMG 0191x

Donderdag 14 september 2017

Route:  Marseillan Plage

Vandaag weer iets gedaan. Vanochtend was er een periode bewolking maar tussen de middag kwam de zon er weer door. Even naar het strand gewandeld en daar ook een tijdje in de zon gezeten en genoten. Lekker en heel aangename temperaturen.

IMG 0194x IMG 0201x

En daarna met Karin onze nieuwe elektrische vouwfietsen maar weer even getest (heerlijk) naar het centrum van het plaatsje Marseillan Plage waar we staan en waar we langs het kanaal vanaf de Middellandse Zee onze eerste "echte Fransen" bezig zien met de volkssport Jeu de Boules. Daarna nog een stuk door gefietst langs de kust met veel hotels en veel campings. Op de terugweg nog even gewinkeld in Marseillan Plage en toen weer terug. Kortom weer een lekkere vakantiedag, zoals deze vakantie bedoeld is.

IMG 0233x IMG 0237x

 

Vrijdag 15 september 2017

Route:  Marseillan Plage

Vandaag hebben Karin en ik lekker rustig aan gedaan. Het was een grotendeels bewolkte dag en dat voelde een stuk kouder aan dan voorspeld en verwacht, verwend als we zijn de laatste dagen met de zon en de temperaturen. Lekker bij de camper gezeten en nog even naar het strand geweest. Aan het begin van de avond kwam de gewenste temperatuur al weer terug. Morgen is de weersverwachting weer prima.

IMG 0258x IMG 0255x

 

 

Zaterdag 16 september 2017

Route:  Marseillan Plage - Cap Agde - Agde - Marseillan Plage

Vandaag dan weer prachtig weer. Lekker rustig aangedaan en pas laat aan de afbakbroodjes vanuit de eigen oven die Karin en ik lekker buiten konden eten. Daarna een aantal uurtjes op ons strand aan het water van de Middellandse Zee doorgebracht, lekker dicht bij het water in de zon met een verkoelend windje erbij.

IMG 0260x IMG 0262x
IMG 0291x IMG 0269x

Terug van het strand de fiets gepakt en naar het centrum van Marseillan Plage gereden en eerst boodschappen gedaan bij de Spar in het dorp, die net - na de siësta - weer openging. Boodschappen in de camper gebracht en daarna op de vouwfietsen richting Cap Agde, waar de naturisten een complete stad hebben (achter hekken).

IMG 0301x IMG 0309x
IMG 0314x IMG 0315x

Hierna zijn we doorgefietst naar Adge zelf waar we via een doorsteek bij de gezellige haven terecht kwamen. Op ons dooie gemak alles daar bekeken met de fietsen aan de hand en tot besluit een lekkere verse ijsco gegeten. IMG 0316x

Terug met maximum speed (25 km/uur) op onze elektrische vouwfietsen en bij terugkomst lekker buiten de door Karin bereide Macaroni opgegeten. Kortom weer een mooie dag en toch wel best veel gedaan. Misschien morgen maar weer een rustdag ... of zoiets :)

 

Zondag 17 september 2017

Route:  Marseillan Plage

Al aangekondigd .. .waarschijnlijk een rustdag, maar om een andere reden. Vannacht werd Karin gewekt door een vervelende mug en die hebben altijd tot doel haar lek te prikken. Dus Karin er uit en toen ging de mug mij dwars zitten door voortdurend bij mijn oren rond te vliegen. Het ergste was ... we konden hem niet vinden. Dus onder de "Deet" maar weer geprobeerd te slapen, maar goed slapen lukte niet echt meer. Dus vanochtend heel laat op en toen maar aan de slag met de al eerder gehaalde attributen om ons slaapgedeelte te voorzien van een soort klamboe.

IMG 0324x IMG 0319x

Nu met klittenband hebben wij zowel de voorzijde als de achterzijde bij de grote achterdeuren voorzien van een eigen ontworpen en verwijderbare klamboe. Goed gelukt en nu dus ongestoord slapen. Toen de klamboe klaar was vonden we alsnog de betreffende mug, die nu geen kant meer op kon. De bloedvlekken moeten alleen nog van het plafond. In de avond nog even op het strand geweest dat, tegen het donker worden een domein van de vissers is.

Maandag 18 september 2017

Route:  Marseillan Plage

Gisteren al aangekondigd .. .waarschijnlijk een rustdag, maar nu werkelijkheid. Behoudens een uurtje strand en een tripje naar de bakker en de Spar gewoon lekker niets gedaan. Prima bevallen. Hieronder daarom even ruimte voor 2 impressies die Karin met haar Mobiele telefoon gemaakt had van eerder in deze vakantie. Heel mooi gelukt .....

Marseillan Plage Marseillan Plage Agde

 

Dinsdag 19 september 2017

Route:  Marseillan Plage

Twee dagen verder en 2 dagen lekker rustig aan gedaan. Het is per slot van rekening vakantie voor ons. Dus Karin en ik hebben vrijwel niets gedaan. Dus ook geen foto's gemaakt, want die waren er al van het strand en de camper. Vanavond nog maar even wat bij de toegangspoort geschoten. Vanaf 10 uur zit er, de hele nacht, bewaking. Dus keurig geregeld en een veilig gevoel.

IMG 0326x IMG 0328x

Woensdag 20 september 2017

Route:  Marseillan Plage - Marseillan - Marseillan Plage (16 km - fiets)

Vandaag weer een spetterende dag in Marseillan Plage. Lekker rustig aan gedaan met koffie, ontbijt en douchen en daarna zijn Karin en ik op onze elektrische fietsen gestapt voor een mooie tocht.

IMG 0431x IMG 0359x

We zijn via een mooie route, langs het water, en over mooie en veilige fietspaden van Marseillan Plage naar Marseillan gereden. Een tocht van ongeveer 15 km heen en terug. Het kanaal Du Midi (wie kent het niet?) overgestoken en een stuk er langs gefietst en vlak voor Marseillan nog een zeilschool aan het Canal du Midi.

IMG 0376x IMG 0369x

Marseillan blijkt een hele leuke plaats met een leuke haven en veel gemoedelijke terrasjes aan het water te zijn. Eerst het stadje doorgefietst en toen nog maar even een terrasje meegenomen met een cappuccino en stokbrood met tapenade. Heerlijk en gezellig.

IMG 0388x IMG 0391x
IMG 0393x IMG 0424x

Na van het goede te hebben genoten en nog een extra ommetje door Marseillan zijn we op onze fietsen terug gereden naar Marseillan Plage langs de zelfde weg terug naar de camper. Hieronder de impressie van Karin van vandaag. Marseillan

Terug in Marseillan Plage nog even de Spar aangedaan en daarna nog even 1,5 uur op het strand gezeten .... ook vreselijk. Kortom weer een dag met veel activiteiten (voor een vakantie), dus ook meer foto's. Oh ja, het was 26 graden en er was geen wolkje te zien.

IMG 0342x IMG 0433x

Donderdag 21 september 2017

Route:  Marseillan Plage

IMG 0443xx

Vanochtend wakker geworden, gedoucht en ontbijt buiten. Gezellig en lekker en met heerlijk weer. De RealFeel was voor het middaguur al 27 graden dus daarna snel de rugtas ingepakt, stoelen onder de arm en naar het strand.

IMG 0450x IMG 0444 compilatie

Heerlijk was het daar, een koel windje van zee die het aangenaam maakte. Lekker genoten van het strandleven en halverwege de middag heeft Karin nog even een strandwandeling gemaakt, dit keer de andere kant op en heeft gekleed een aantal nudistenstranden bewandeld. Sorry voor de liefhebbers maar ze was het fototoestel vergeten.

IMG 0463x IMG 0468x

Daarna terug naar de camper en alles in gereedheid gebracht voor de terugreis die morgenochtend gaat beginnen. Het was dus een heerlijke dag om de vakantie op deze manier af te sluiten.

Vrijdag 22 september 2017

Route:  Marseillan Plage - Agde - Montpellier - Nimes - Orange - Valence - Lyon  - Macon - Dijon (760 km)IMG 0487xVanochtend dan ons vertrek uit de Languedoc, waar Marseillan Plage deel van uit maakt. Wekkertje ging om 07:30 uur en dan komt de zon ook bijna op in Zuid Frankrijk, dus maar even naar de top van de overgang gelopen en wat mooie afscheidsfoto's van ons strand gemaakt, waar de zon enige vertraging had door een wolkenband aan de horizon.

IMG 0488x IMG 0494x
IMG 0497x IMG 0501x

Daarna om 09:00 uur gaan rijden met 2 opties. Of in 3 dagen naar huis en dus onderweg dezelfde 2 tussenstops maken als op de heenweg of met 1 tussenstop naar huis en iets grotere afstand afleggen. Alles met in het achterhoofd het oponthoud dat we op de heenweg hadden met de blokkades van de chauffeurs.

IMG 0529x IMG 0531x

Maar toen we, zonder al te veel oponthoud, Lyon (met de Rhône) omstreeks 13:30 uur achter ons lieten hebben we maar besloten om in 2 etappes naar huis te gaan en i.p.v. te overnachten bij Macon maar door te rijden naar Villey-le-Sec (10 km onder Nancy), waar we om 18:15 uur aankwamen na in totaal een 745 km te hebben gereden vandaag.

IMG 0539x IMG 0540x

We staan op de camping aan de rivier de Moezel. Al een aantal keren aan de Moezel in Duitsland gestaan maar nog nooit in Frankrijk. De weerspiegelingen van het laatste daglicht in de Moezel zijn wederom adembenemend. Karin zorgde nog voor een warme maaltijd en dan gaan we morgen weer op tijd vertrekken voor de laatste ruk naar Drachten.

 

Zaterdag 23 september 2017

Route:  Villey-le-Sec - Nancy - Metz - Luxenburg - Luik - Venlo - Nijmegen - Arnhem - Zwolle - Drachten (645 km)

Vandaag de laatste 650 km vanaf Villey-le-Sec onder Nancy waar we aan de Moezel stonden en in dichte mist vertrokken, tenminste ik dacht dichte mist, maar de voorruit aan mijn kant was ook van binnen nog eens beslagen en die van Karin niet, dus die vond het al vreemd dat ik zo langzaam reed.

IMG 0570x IMG 0582x

Daarna onder heerlijke omstandigheden verder gereden tot we op een wegomlegging bij Nijmegen stuiten. 25 km stapvoets door allerlei dorpen en gewoon een uur naar de knoppen. Omstreeks 17:45 uur reden we Drachten weer in naar ons huis, moe maar voldaan van 2 mooie weken in de zon van Zuid Frankrijk (sorry).

IMG 0585x IMG 0588x

 

Wederom een prachtige ervaring en een heel rijk gevoel zo te kunnen reizen met onze eigen trouwe camper.

Jaap en Karin

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.